De grote werkgevers. Wat vragen ze van een IT'er?

Ben jij een starter in de IT-sector en zou je graag bij één van de grote spelers in de IT willen werken? Dan is deze blog interessant voor jou! Wij hebben gekeken naar de top 3 bedrijven in de IT met daarin Getronics, Atos en Capgemini, maar ook andere bedrijven die in de top 50 zitten zoals Microsoft, Oracle en <a href="https://www.cooder.nl/bedrijven/ordina">Ordina</a>. Bij deze bedrijven keken we naar diverse openstaande vacatures, waarbij we functies van senior niveau hebben uitgesloten.

CooderJobs
22 juni 2020

Welke opleiding heb je nodig als IT’er?

Heb je een hbo- of een wo-diploma? Dan heb je een streepje voor, want bij negen van de tien IT-bedrijven moet je als potentiële kandidaat in het bezit zijn van een hbo- of een wo-opleiding. In sommige gevallen wordt er ook specifiek gevraagd naar een kandidaat met de opleiding Computer Science. Bij slechts één van de tien bedrijven was de vacature ook voor een kandidaat met een mbo-diploma. In twee van de tien gevallen werd er specifiek gevraagd naar iemand met een wo-diploma. Als IT’er heb je dus meer kans op een baan bij de grote bedrijven als je in het bezit bent van een hbo- of een wo-diploma.

Hoeveel ervaring heb je nodig als IT’er? 

De grote bedrijven hechten veel waarde aan een kandidaat met ervaring. Bij alle tien de bedrijven werd er gevraagd naar iemand met meerdere jaren ervaring binnen een IT-functie. Bij twee van de tien bedrijven werd er zelfs gevraagd naar iemand met meer dan vijf jaar ervaring. Kan je niet wachten op die jaren werkervaring en wil je nu al aan de slag? Vaak is het mogelijk om als stagiair(e) of als trainee te starten bij zo een bedrijf, waarna je de kans hebt om daar te blijven werken. Als dit niet mogelijk is voor jou, is het dus verstandig om eerst ergens anders enige ervaring op te doen. 

Wat is de volgende stap?

Wil je graag bij één van de grote IT-werkgevers gaan werken? Dan is het belangrijk dat je minimaal in het bezit bent van een hbo-diploma en een aantal jaren werkervaring hebt. Daarnaast is het goed om kennis te hebben van .NET, C#, MVC en Javascript. Ook gaven de IT-bedrijven aan dat ze op zoek waren naar een proactieve collega, die communicatief vaardig is, kan werken met Agile en/of Scrum en een echte teamplayer is. Afhankelijk van de functie die bij je past verschillen deze functie-eisen natuurlijk. Daarom is het handig om functie-eisen te bekijken van vacatures die jou leuk lijken. Als je geen wo-opleiding hebt, maar meer dan vijf jaar ervaring hebt kun je het natuurlijk ook proberen, want niet geschoten is altijd mis ;).  

Samen jouw carrièremogelijkheden bekijken?

Welke persoonlijke vaardigheden heb je nodig als IT’er?

Ben jij een teamplayer met Agile en Scrum ervaring en ben je communicatief vaardig? Dan ben jij precies waar de grote bedrijven naar zoeken! Want bij drie van de tien bedrijven werd er gevraagd naar iemand die een echte teamplayer is. Ook werd er drie van de tien keer gevraagd naar iemand die kan werken met Agile teams en iemand die ervaring heeft met Scrum. Daarnaast zochten twee bedrijven naar een proactieve collega. Tot slot vonden ook drie van de tien bedrijven het belangrijk dat een kandidaat communicatief vaardig is.

Welke skills heb je nodig als IT’er?

Per vacature en per functie verschillen de skills die je nodig hebt voor een baan. Toch waren er een aantal vaardigheden die meerdere keren naar voren kwamen. Zo werd er bij drie van de tien bedrijven gevraagd om een kandidaat die ervaring heeft met .NET. Bij twee van de tien bedrijven werd er gevraagd naar iemand die ervaring heeft met C#. Ook werd er bij twee van de tien bedrijven naar iemand gevraagd die ervaring heeft met MVC, en tot slot zochten ook twee bedrijven naar iemand die ervaring heeft met Javascript.  

Ben je een starter of ben je toe aan een nieuwe baan? Neem dan contact op met ons op de mogelijkheden voor jou te bespreken! Contact!