Vers van de werkvloer Over de business Lezen, want dit helpt jou Kandidaten

Hoe ziet de ideale samenwerking met Cooder eruit?

Als je op zoek bent naar een baan of eerder wel eens gesolliciteerd hebt, weet je hoe lastig het kan zijn om de perfecte match te vinden. Gelukkig is er de keuze om hulp in te schakelen; een recruitmentorganisatie kan je de nodige begeleiding bieden. Maar hoe ziet de ideale recruitmentsamenwerking eruit? In deze blog vertellen onze Business Consultants Bas, Pleun en Leon je hier alles over. Weet je meteen wat je kunt verwachten van onze Business Consultants en je eventuele proces bij Cooder. Lees mee!

Anouk Alberdingk Thijm
13 maart 2023

Hey Pleun, Bas en Leon! Wat kunnen jullie ons vertellen over de ideale samenwerking?


Pleun, Senior Business Consultant: ”Voor zowel kandidaten als partners is het belangrijk om snel te reageren. Met kandidaten spreek ik af dat ze dezelfde dag nog proberen terug te bellen als ze een gemiste oproep van mij hebben. Ook vraag ik altijd of ze mij na een sollicitatiegesprek even kunnen bellen of mailen. Hoe sneller ik de terugkoppeling heb, hoe sneller ik daarmee aan de slag kan voor ze.” 

Welke afspraken maak je altijd op voorhand?  


Pleun: “Het is voor mij belangrijk dat kandidaten open en eerlijk zijn, maar verder ben ik er vooral om hen te helpen. Door tientallen regels en afspraken te maken kan het controlerend aanvoelen. Maar dit verschilt per Consultant natuurlijk.” 

Bas, Senior Business Consultant: “Het werkt altijd beter als kandidaten bereikbaar zijn als je hen belt. Vaak is er namelijk nieuws vanuit een potentiële werkgever als Consultants contact opnemen. Als Consultant kun je vragen wanneer een kandidaat goed te bereiken is (vóór of na werktijd bijvoorbeeld). Ook kun je de kandidaat vragen of hij/zij jouw telefoonnummer opslaat, zodat diegene ziet wanneer je te bereiken bent. Daarnaast kunnen we op verschillende manieren communiceren, dus ook via WhatsApp/LinkedIn Chat/Mail e.d.” 

Leon, Business Consultant: “Een concreet terugkoppelmoment na de 1e of 2e kennismaking en bij de aanbieding. Ook wil je altijd de afspraak maken dat ze zich goed voorbereiden op het gesprek. Hierdoor lezen ze zich beter in het bedrijf in en daarnaast maak ik altijd de afspraak dat ze enkele vragen voor de organisatie bedenken. Hierdoor laten zij een geïnteresseerde houding zien en kunnen zij tevens achterhalen of de organisatie ook echt bij hun past.” 

Welke dingen zijn er specifiek belangrijk voor een soepele samenwerking? 


Bas: “Als Consultant is het belangrijk dat je de ins- en outs van een proces weet. Anders kun je geen goed advies uitbrengen aan de kandidaat over wat de beste stap in zijn/haar carrière is. Met andere woorden: openheid en transparantie over lopende zaken zijn belangrijk. Daarnaast is het van belang dat het vooraf duidelijk is dat de gewenste arbeidsvoorwaarden helder zijn. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan, mocht er een contractvoorstel komen.” 

Leon: “De concretere terugkoppelmomenten en ook daadwerkelijk beschikbaar zijn om te bellen. Hierdoor zorg je ervoor dat je feedback kan geven op elkaar op het moment dat het gesprek nog vers in het geheugen zit. Ook zorgt het ervoor dat je sollicitatieproces soepel verloopt.” 

Welke tips heb je voor een klant of kandidaat voor een goede samenwerking?


Pleun: “Probeer op voorhand al tijd vrij te maken voor één of meerdere sollicitatiegesprekken. Het is zonde om twee weken te moeten wachten zodra we een kennismaking in kunnen plannen. Verder is mijn tip om alles wat relevant kan zijn, te delen. Door zoveel mogelijk informatie te geven, kan ik je uiteindelijk het beste helpen!” 

Leon: “Het gaat wel eens mis op het moment dat de kandidaat niet duidelijk is geweest over zijn wensen in arbeidsvoorwaarden, met name de secundaire arbeidsvoorwaarden. Je wil dat allemaal duidelijk hebben beschreven zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Dit is voor de kandidaat niet leuk, maar ook niet voor een bedrijf.” 

Al met al: hoe ziet jouw ideale samenwerking er dus uit?


Pleun: “Reageer lekker snel, houd ruimte vrij om gesprekken in te plannen en bel direct na het gesprek, om de terugkoppeling door te nemen. Zo komen we samen en snel tot mooie successen!” 

Bas: “Een vlotte samenwerking met goed en duidelijk contact. Snel schakelen, goede aanbiedingen en flexibiliteit.” 

Leon: “Mijn ideale samenwerking is open en transparant. Ik zet samen met een kandidaat alle beschikbare bedrijven en open vacatures op een rij, om te kijken welke er overeenkomen met zijn/haar wensen. Zo kunnen we gerichte gesprekken aangaan met deze bedrijven. Om vervolgens te kijken of deze behoeftes ook goed tijdens de gesprekken naar voren komen, zodat de juiste keuze wordt gemaakt.” 

 
Wil je meer weten over Cooder en onze werkwijze? Lees hier onze andere blogs. Als je eens vrijblijvend wil sparren over je mogelijkheden en/of wil weten hoe onze Consultants jou kunnen helpen, klik hier!