Vers van de werkvloer Kandidaten Werkgevers

Wat is compliance?

Compliance is nu belangrijker dan ooit. Waarom? Omdat financiële instellingen, als gevolg van de economische crisis, worden uitgedaagd om opnieuw in hun sector te vertrouwen. En dat óók nog eens onder scherp toezicht van de overheid. Geen idee wat compliance is, en waarom het dan zo belangrijk is? Dan ben je hier aan het juiste adres, want in deze blog vertellen we je er alles over.

Anouk Alberdingk Thijm
22 december 2021

Wat is compliance? 


Het houdt gewoonweg in dat jij, of een organisatie zich, aan de regels houdt. That's it. Toch leggen we het even wat duidelijker uit: met compliance wordt bedoeld dat een medewerker of organisatie werkt volgens de geldende wet- en regelgeving. Het is ingezet nadat er in het verleden bepaalde financiële schandalen aan het daglicht kwamen, en deze willen we natuurlijk niet meer! Vandaar, het begrip compliance.  

Zoals je in het intro las, houdt de overheid toezicht hierop om zeker te zijn dat deze regels worden nageleefd. Hoe dit wordt gedaan, is vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en geldt voor banken, verzekeraars en het algehele financiële systeem.  

Waarom is compliance belangrijk? 


We hebben het eigenlijk al een beetje verklapt, maar compliance is belangrijk voor organisaties omdat ze daarmee schade voorkomen. Daarbij heeft het naleven van de financiële wet- en regelgeving niet alleen betrekking op de interne regelgeving van organisaties zelf, maar óók op de gehele financiële sector. Compliance zorgt ervoor dat de sector wordt versterkt, voorkomt daarnaast schandalen én herstelt reputatieschade. 

Als de regels netjes worden nageleefd, is dat mooi. Maar wie checkt er dan of dit daadwerkelijk gebeurt? Nou, ook daar is een mannetje voor: de Kwaliteit- en Compliance medewerker. 

Wat is een Kwaliteit- en Compliance medewerker? 


Een Kwaliteit- en Compliance medewerker zorgt ervoor dat de financiële wet- en regelgeving binnen een organisatie wordt nageleefd. Binnen deze functie zijn er twee opties: óf je bent onafhankelijk adviseur, óf je bent in dienst van een bedrijf waarbij je een meer controlerende rol aanneemt.  

Hieronder een greep uit je werkzaamheden als Kwaliteit- en Compliance medewerker: 

  • Compliance-risicoanalyse opstellen. 

  • De relevante regelgeving achterhalen. Dit wordt ook wel de ‘scope-bepaling’ genoemd. 

  • Transacties en gedrag van de werknemers op basis van de regelgeving controleren. 

  • Het signaleren van ontwikkelingen in het vakgebied en inspelen op veranderingen in de wetgeving.  

Wat zijn compliance issues? 


Dat zijn problemen die te maken hebben met integriteitskwesties: de integriteit wordt misbruikt. Deze problemen, of issues, worden non-compliance genoemd. Ze gaan namelijk in tegen de wet- en regelgeving. Een voorbeeld van hoe een compliance issue kan ontstaan, is door een haastige, slechte toepassing van de wet- en regelgeving. Haastig, want organisaties willen natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk. Hierbij vergeten ze dat dit zorgt voor een kwalitatief laag nalevingsniveau, en dat creëert een probleem.  

Wat zijn compliance risico’s?  


Mocht een organisatie niet doorhebben dat de regels veranderd zijn en daardoor toch tegen compliance issues aanlopen, dan zitten daar natuurlijk bepaalde risico’s aan verbonden. Dit zijn: 

  • Schadeclaims 

  • Hoge boetes 

  • Imagoschade 


De oplossing hiervoor is om papierwerk en procedures gewoonweg simpel te houden, dan is het ook overzichtelijker intern. Want door het vermijden van overbodige ruis, wordt de wet- en regelgeving helderder bijgehouden. Niet gek ook, vaak staat ‘ingewikkeld doen’ nou eenmaal voor issues 😉. 
Hopelijk hebben wij je wat bijgeleerd over compliance en alles wat daarbij komt kijken. Heb jij ambitie om te werken in finance? Goed nieuws! Wij hebben vacatures openstaan bij toffe bedrijven. Neem je een kijkje?