10 veelvoorkomende sollicitatievragen en hoe je ze succesvol beantwoordt

Solliciteren kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je vol vertrouwen de sollicitatiegesprekken in gaan. Een van de meest voorkomende manieren waarop werkgevers kandidaten beoordelen, is aan de hand van vragen. Deze vragen hebben wij voor je verzameld, zodat je een voorsprong hebt op de concurrentie.

CooderJobs
19 september 2023

Vraag 1: "Kun je iets over jezelf vertellen?"

Dit is vaak de eerste vraag die wordt gesteld. Geef een beknopt overzicht van je professionele achtergrond, vaardigheden en relevante ervaringen die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Voel je vrij om ook iets te delen over je persoonlijke interesses, zolang het professioneel blijft. Heb je een bijzondere hobby? Dit kan een uniek gespreksonderwerp zijn dat je onderscheidt van andere kandidaten. 

Vraag 2: "Wat zijn je sterke punten?"

Schrijf van tevoren op wat jouw sterke punten zijn en welke er relevant zijn voor de functie, zodat je die helder hebt. Geef concrete voorbeelden: in welke situaties liet je deze sterke punten echt zien? Dit geeft de gesprekspartner een goed inzicht in wat jij te bieden hebt. 

Soms zul je een assessment moeten maken om aan te kunnen tonen dat je over specifieke kennis beschikt. Lees hier onze blog hoe jij je kunt voorbereiden op een assesment.

Vraag 3: "Wat zijn je zwakke punten?"

Toon zelfreflectie en eerlijkheid in je antwoord op deze vraag. Vermijd clichématige antwoorden zoals “Ik ben soms te perfectionistisch". Daar wordt zo doorheen geprikt. Geef in plaats daarvan aan dat je bewust bent van je zwakke punten en hoe je eraan werkt om ze te verbeteren. Laat zien dat je openstaat voor groei en ontwikkeling. 

Vraag 4: "Waarom wil je voor ons bedrijf werken?"

Doe je huiswerk voorafgaand aan het gesprek. Dit is een kans om te laten zien dat je het bedrijf goed kent en begrijpt hoe je in hun cultuur en visie past. Verbind je antwoord aan zowel je eigen carrièredoelen als de waarden van het bedrijf. Benadruk ook zeker wat je bewondert aan het bedrijf en waarom je er graag deel van wil uitmaken.  

Vraag 5: "Kun je een moeilijke situatie beschrijven waarin je succesvol was?"

Ken je de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) al? Dit is een techniek om op een overzichtelijke manier te beschrijven hoe je een uitdaging hebt uitgepakt. Vertel over je rol, de acties die je hebt ondernomen en het positieve resultaat. Op deze manier pas je deze methode toe: 
 
Situatie: Wat was de situatie en in welke context speelde dit? 
 
Taak: Wat was jouw taak, verantwoordelijkheid en/of rol binnen het team? 
 
Actie: Wat heb je gedaan en gezegd? 
 
Resultaat: Hoe werd hierop gereageerd en wat was het eindresultaat? 
 
Reflectie: Wat heb je geleerd van de situatie? 

Vraag 6: "Hoe ga je om met stress en druk op het werk?"

Hier geldt weer: wees eerlijk in je antwoord. Leg uit hoe je stressmanagementtechnieken toepast, zoals prioriteiten, time-management en effectieve communicatie om productief te blijven onder druk. Je kan ook vertellen wat je in je vrije tijd doet om stress de baas te blijven, zodat je werk er niet onder lijdt. Denk aan naar de sportschool gaan en goed slapen. 

Vraag 7: "Waar zie je jezelf over vijf jaar?"

Hier willen ze graag zien of je een langetermijnvisie hebt. Beantwoord deze vraag dus door je toewijding te tonen aan groei binnen het bedrijf, terwijl je je carrièreambities afstemt op de mogelijkheden binnen de organisatie.  

Vraag 8: "Heb je ervaring met teamwerk?"

Beschrijf voorbeelden van samenwerkingsprojecten waarbij je hebt bijgedragen aan het team en hebt geholpen bij het behalen van doelen. Werkgevers hechten vaak veel waarde aan teamwork! 

9. "Wat weet je over ons bedrijf?"

Bespreek specifieke aspecten van het bedrijf, zoals de missie, waarden, recente prestaties of nieuws. Neem bij het beantwoorden van deze vraag ook zeker mee wat je onderzocht hebt om vraag 4 te kunnen beantwoorden.  

10. "Heb je nog vragen voor ons?"

Stel altijd enkele relevante vragen om je interesse te tonen, zoals vragen over de bedrijfscultuur, verwachtingen voor de functie of de volgende stappen in het sollicitatieproces. Dit laat zien dat je goed hebt nagedacht over de functie en het bedrijf. Bedenk je vragen van tevoren en schrijf ze op, zodat je ze duidelijk kunt stellen. Mocht je hier handvatten bij willen; we hebben ook een blog geschreven over de 12 beste vragen om recruiters te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. 

Onthoud dat voorbereiding essentieel is voor een succesvol sollicitatiegesprek. Oefen je antwoorden, wees jezelf en wees zelfverzekerd. Met de juiste voorbereiding kun je de interviewer overtuigen dat je de perfecte kandidaat bent voor de functie. Heel veel succes!