Hey, Developer! Dit zijn onze 5 tips voor het vinden van een stabiele werkgever

Als Developer wil je een carrière opbouwen waarin je kunt werken aan uitdagende en interessante projecten. Eentje waarop je trots kunt zijn! Maar hoe weet je zeker dat je werkgever een stabiele toekomst biedt en je carrière niet ineens gevaar loopt? In deze blog vertellen we je waarom het zo belangrijk is om hier zekerheid bij te hebben en geven we tips voor het vinden van een stabiele werkgever. Of je nu net begint aan je carrière, of al jarenlang in de IT werkt: deze blog zal je helpen bij het maken van de juiste keuzes!

Anouk Alberdingk Thijm
15 maart 2023

Waarom is zekerheid belangrijk voor Developers? 

Dit weet jij natuurlijk als geen ander: je investeert veel tijd en moeite in het ontwikkelen van je vaardigheden en het opbouwen van je carrière. Het laatste wat je wil, is dat die inspanningen voor niets zijn geweest als je werkgever bijvoorbeeld failliet gaat of noodgedwongen moet reorganiseren. Werken voor een werkgever die je stabiliteit biedt zorgt voor gemoedsrust en kan helpen om je focus te behouden op je werk. En dat doe je liever zorgeloos dan onder spanning, toch? 

Welke soorten werkgevers bieden zekerheid? 

Nu wil je natuurlijk weten bij welk soort werkgever je deze zekerheid vindt. Afhankelijk van jouw specifieke behoeften en prioriteiten, zijn hier enkele opties: 

  • Grote technologiebedrijven Denk aan bedrijven als Google, Microsoft, Amazon en Facebook. Deze bedrijven hebben meestal een stevige financiële positie, wat betekent dat er weinig risico is op faillissement of ontslagen. Bovendien hebben ze vaak een sterke employer brand en een uitgebreide klantenkring, waardoor er voldoende werk is. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn vaak aantrekkelijk, met bijvoorbeeld een goed salaris, flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken.  

  • Overheidsinstellingen zoals gemeenten, provincies en ministeries Ook overheidsinstellingen hebben een solide financiële positie en bieden een grote variatie aan functies en mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Wel is werken voor de overheid vaak wat minder lonend dan werken voor het bedrijfsleven.

  • Gevestigde bedrijven Gevestigde bedrijven in traditionele sectoren, zoals de financiële dienstverlening, gezondheidszorg en retail, hebben vaak een stabiele klantenkring en sterke basis voor langetermijnprojecten. 1 + 1 = 2, want dat betekent óók een stabiele werkgelegenheid. Hoewel de salarissen vaak iets lager zijn dan in de technologiesector, zijn de arbeidsvoorwaarden vaak wel goed.  

  • Startups met financiering Je kunt ook werken voor startups die een gezonde financiering hebben ontvangen en een duidelijke groeistrategie hebben. Werken bij een startup kan een hoger risico met zich meebrengen, maar kan ook heel lonend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de optie op aandelen en de kans om mee te werken aan innovatieve projecten. 

  • Freelance/ZZP Ten slotte kun je ook aan de slag als freelancer of ZZP’er. Hoewel dit je een hoog niveau van flexibiliteit en controle geeft over het werk dat je doet en het geld dat je verdient, is het wel belangrijk te beseffen dat dit ook samengaat met onzekerheid. Je bent zelf helemaal verantwoordelijk voor je mate van stabiliteit.  

Tips voor het vinden van een stabiele werkgever  

Hoe pak je het vervolgens aan? Je wil namelijk zeker weten dat de bedrijven die je interessant vindt, óók stevig in hun fundament staan. Soms worden dingen in IT-vacatures aangedikt waardoor bedrijven heel mooi lijken, maar met deze tips kun je zelf nagaan of dat allemaal wel klopt:

  • Tip 1  Voor je solliciteert, doe je onderzoek naar het bedrijf. Bekijk de financiële geschiedenis, groeistrategie en het klantenbestand. Probeer ook te achterhalen wat voormalige werknemers zeggen over hun ervaring bij het bedrijf. 

  • Tip 2  Als je eenmaal op gesprek gaat, vraag dan naar de financiële gezondheid van het bedrijf en de strategie voor groei en stabiliteit. Zo kun je beter inschatten of het bedrijf in staat is om zekerheid te geven over jouw werkplek. 

  • Tip 3  Als er veel personeelsverloop is, kan dit een teken zijn van onstabiele werkomstandigheden. Vraag tijdens je sollicitatiegesprek of er veel werknemers het bedrijf hebben verlaten en waarom.

  • Tip 4  Uiteraard check je de arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, vakantiedagen en pensioenregelingen. Een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een teken van een fijne werkgever en goede bedrijfscultuur. 

  • Tip 5  Over dat laatste gesproken: stel vragen over de bedrijfscultuur. Dit kan ook veel zeggen over de stabiliteit van de werkgever, omdat het laat zien hoe er met werknemers wordt omgegaan. Vraag hier dus ook zeker naar.  

Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar een werkgever die zekerheid biedt. Wat wil nou: wij kunnen je in contact brengen met die werkgevers! Niet alleen heb je bij Cooder de keuze uit bedrijven die tof zijn, maar die ook geschikt zijn om je carrière te laten bloeien. Neem vrijblijvend contact met op of bekijk hier onze developer vacatures!