5 belangrijke vrouwelijke IT’ers en hun carrièrepaden

In een wereld waarin mannen domineren, kan het zijn dat je als vrouw flink je mannetje moet staan voor je serieus genomen wordt. Als we willen weten waar dat vandaan komt, moeten we diep graven. De maatschappij is immers ooit zo gevormd, maar die geschiedenisles besparen we je. Wat we je wel gaan vertellen, is dat dit stigma een vervorming van de realiteit is en dat vrouwen, net zo goed als mannen, aan de top kunnen staan in de IT. Lees maar eens mee!

Anouk Alberdingk Thijm
15 november 2023

Ada Lovelace (1815-1852):

Ada Lovelace was een Engelse wiskundige en wordt vaak beschouwd als de eerste computerprogrammeur van de wereld. Ze werkte aan de Analytical Engine, een vroege mechanische computer van Charles Babbage, en schreef gedetailleerde notities over het potentieel van deze machine. Hiermee introduceerde ze het concept van programma's en algoritmen. Haar werk wordt nu gezien als een vroege vorm van programmeren. 

Lovelace wordt gevierd vanwege haar visie op wat computers kunnen doen en haar vroege werk. Ze zag de potentie van machines om veel meer te doen dan alleen wiskundige berekeningen. We kunnen van haar leren dat creatief denken en het verkennen van nieuwe mogelijkheden de sleutel kunnen zijn tot doorbraken in de technologie. Ze legde de basis voor programmeerkunst en creatieve codering. 

Grace Hopper (1906-1992):

Grace Hopper was een Amerikaanse computerwetenschapper en marineofficier. Ze wordt vandaag de dag nog steeds ‘de grootmoeder van de programmeertalen’ genoemd, omdat ze haar Ph.D. behaalde in de wiskunde en begon te werken aan de Harvard Mark-I computer. Dat maakte haar één van de pioniers in de ontwikkeling van de programmeertaal COBOL. 

Zij toonde vastberadenheid en doorzettingsvermogen in een tijd waarin vrouwen al helemaal ondervertegenwoordigd waren in de computerwetenschap. We kunnen van haar leren dat vasthoudendheid en nieuwsgierigheid in de wereld van technologie ons ver kunnen brengen. Hopper bleef innoveren en bijdragen tot ver in haar zeventiger jaren. 

Sheryl Sandberg:

Sheryl Sandberg is een Amerikaanse zakenvrouw en uitvoerend directeur bij Facebook. Ze is ook auteur van het boek “Lean In”, waarin ze pleit voor meer diversiteit en gelijkheid op de werkplek. Ze studeerde af aan Harvard en werkte voor verschillende tech-bedrijven voordat ze bij Facebook terecht kwam. Ze speelde een belangrijke rol in de groei van het bedrijf en werd een prominent figuur in de tech-industrie.  

Ze is een inspiratiebron, omdat ze heeft gestreden voor gelijkheid en diversiteit in de techologie-industrie. Haar boek moedigt vrouwen aan om assertiever te zijn in hun carrière en om leiderschapsrollen na te streven. We leren van haar het belang van leiderschap, mentorschap en het streven naar gelijkheid. Haar inzet voor genderdiversiteit in technologie heeft anderen aangemoedigd om hetzelfde te doen.  

Meg Whitman:

Meg Whitman is een Amerikaanse zakenvrouw en voormalig CEO van eBay en Hewlett Packard Enterprise. Ze heeft ook een carrière in de politiek gevolgd en was kandidaat voor gouverneur van Californië. Ze begon haar carrière bij bedrijven als Procter & Gamble en Disney, voordat ze eBay hielp uitgroeien tot één van 's werelds grootste online marktplaatsen.  

Whitman heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd in zowel de technologie- als de bedrijfswereld. Ze heeft leidinggegeven aan grote organisaties en politieke campagnes. Zij leert ons dat het mogelijk is om succesvol te zijn in meerdere werelden: the sky is the limit.  

Arlan Hamilton:

Arlan Hamilton is een Amerikaanse durfkapitalist en oprichter van Backstage Capital, een durfkapitaalfonds dat zich richt op ondervertegenwoordigde ondernemers, waaronder vrouwen, mensen van kleur en LGBTQ+-ondernemers.  

Hamilton begon haar carrière zonder formele opleiding of investeringservaring, maar ze bouwde Backstage Capital op tot een succesvolle durfkapitaalfonds dat start-ups ondersteunt met een diversiteit aan achtergronden. Dat maakt haar een enorme inspiratiebron, vooral omdat dit vaak over het hoofd wordt gezien in de tech-investeerderswereld. Maar wát een prestatie.  

Zij laat ons zien dat inclusiviteit en diversiteit van groot belang zijn voor de groei van de tech-industrie. En ze leert ons dat ondernemerschap en investeringen toegankelijk kunnen zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond.  

Zo zie je maar, vrouwen kunnen er ook wat van in dit wereldje. Ga d'r maar aanstaan! Deze vrouwen hebben opmerkelijke bijdragen geleverd aan de IT- en technologie-industrie en hebben inspirerende carrières gehad in een veld dat historisch gezien gedomineerd wordt door mannen.  

 

Opmerkingen en/of vragen? Neem contact met ons op, vinden we leuk!