5 tips: Zo maak je jouw cv sollicitatieproof

Een goed cv is het halve werk, of eigenlijk het hele werk… Toch kan het nog best lastig zijn om een goed cv op te maken. We hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen dat een cv een overzicht is van je werkervaring en professionele leven. Wat we je misschien nog wél kunnen vertellen, is hoe je jouw cv sollicitiatieproof maakt. Dus lees even met ons mee. Door middel van deze 5 tips heb jij straks die baan in de pocket!

CooderJobs
20 januari 2020

Tip 1: Contactgegevens op je cv

We beginnen even bij het begin. Iets wat ontzettend belangrijk is, maar helaas soms toch wordt vergeten. De NAW-gegevens. Daarom is het handig om deze checklijst altijd even door te lopen: - voor- en achternaam - geboortedatum - telefoonnummer - e-mailadres - adres Ben je ook in bezit van een rijbewijs of heb je een online portfolio? Plaats die dan zeker ook in dit rijtje!

Tip 2: Creëer overzicht door middel van kopjes

Deze tip is misschien ook wat voor de hand liggend, maar wel óntzettend belangrijk. Voorbeelden van tussenkoppen kunnen zijn: profiel, ervaring, studie, competenties en overig. Zo kun je bij ‘profiel’ een beknopte, maar duidelijke beschrijving geven van je persoonlijkheid. Bij competenties kun je belangrijke eigenschappen noteren die voor de functie van belang zijn. Andere relevante hobby’s, unieke projecten of bijzondere rijbewijzen? Die verzamel je netjes onder het kopje ‘overig’. De kopjes ervaring en studie spreken vrijwel voor zich.

Tip 3: Beginnen bij het eind

Dat bijbaantje van toen je achttien was? Dat is een stuk minder relevant om op je cv te zetten dan de werkervaring van de afgelopen jaren. Begin je cv altijd bij de meest recente werkervaring; je huidige werkgever staat altijd bovenaan. Werk vervolgens terug naar al je voorgaande banen. Er zijn twee manieren om je cv te schrijven: kies je voor een chronologisch cv of juist voor een omgekeerd chronologisch cv? Welke manier je gebruikt, hangt af van de baan waarop je solliciteert. Hierbij is het handig om überhaupt te overwegen of bijbaantjes van vroeger benoemd moeten worden of niet.

Tip 5: Een laatste check

Zo, als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd, moet je cv er redelijk 'af' uitzien en een duidelijke representatie zijn van wie jij bent als persoon. Nu is het belangrijk om alles nog eens goed na te lopen. Klopt alle informatie? Sluit jouw cv goed aan op wat er gevraagd wordt in de vacature? Nee? Pas dan waar nodig de informatie aan, waarbij andere eigenschappen die beter op de vacature aansluiten goed naar voren komen. Check vervolgens alle tekst op spellingfouten. Wanneer je helemaal klaar bent, maak je van je cv een pdf-bestand. Zo kan de lay-out van je cv niet meer verspringen en weet je zeker dat de moeite die je erin hebt gestopt goed overkomt. Heb je al deze stappen doorlopen? Dan is je cv helemaal sollicitatie-proof. Tijd om die IT-baan te veroveren. Nu je weet hoe jij je cv sollicitatieproof maakt, is het belangrijk dat je om te weten hoe je een motivatiebrief voor de ICT schrijft. Lees snel onze blog!

Tip 4: Inhoudelijk sterk, nu nog de lay-out

We begrijpen heel goed dat je geen designer bent, maar gelukkig is dat ook niet nodig. Wist je dat, onder andere, Word wel tientallen sjablonen aanbied? Van zakelijk tot speels: in de online sjablonen van Word heb je eindeloze keuzes. Het enige wat jij nog moet doen, is het invullen van de informatie. Let er wel op dat je een sjabloon kiest dat past bij je persoonlijkheid en bij de baan waar je op reageert. Bekijk hier de sjablonen voor brieven en cv's. Toch liever zelf aan de slag? Zorg er dan voor dat je duidelijk onderscheid maakt tussen hoofdkoppen, tussenkoppen, alinea’s en tijdsaanduiding. Maak bijvoorbeeld gebruik van verschillende secties en kolommen voor een overzichtelijk cv, zonder te veel poespas.  Dit zorgt er direct voor dat je cv een stuk beter leesbaar is. Verder is het belangrijk om een representatieve en zakelijke foto van jezelf toe te voegen. Heb je die niet? Dan is misschien eens tijd om een mini-fotoshoot te organiseren. ;)