De 5 belangrijkste onderdelen op een cv

We hebben je al eens verteld wat de do's and don'ts zijn bij het maken van een modern cv. Nu is het tijd voor nog wat extra tips; je moet je cv natuurlijk eens in de zoveel tijd updaten op de telkens veranderende markt. En laten wij vanuit onze expertise nou precies weten wat deze updates horen te zijn! Ben je benieuwd en zit je toevallig net te worstelen met de indeling van je cv? Lees dan hier de tips van onze medewerkers Bram en Ilias: wat zijn volgens hen de 5 belangrijkste onderdelen op een cv?

Anouk Alberdingk Thijm
11 oktober 2022

Een goed CV volgens Bram...

Zorg er ten eerste voor dat je een persoonlijke intro op je cv zet. Dit is belangrijk omdat je jezelf hiermee introduceert. De werkgever of recruiter die jouw cv in handen krijgt, ziet dan in één oogopslag met wie hij of zij te maken heeft. Je hoeft hier niet te vertellen wat je hobby's zijn, maar wel 3 tot 5 regels (niet te lang, houd het beknopt!) waarin je de volgende vragen beantwoordt:

  • Wie ben je?

  • Wat doe je?

  • Wat zoek je?

De persoonlijke intro is niet per se verplicht, maar kan er wel voor zorgen dat de lezer eerder een connectie met je voelt en je minder snel als ‘één van de zoveel sollicitanten’ ziet. Ook moet je zeker niet vergeten om een foto van jezelf toe te voegen. Je maakt jezelf anders nogal anoniem en geheimzinnig, wat niet echt de bedoeling is. Recruiters en medewerkers zien graag een gezicht bij de persoon waar het cv van is. Dat is niet alleen handig voor een eerste indruk, maar ook voor de herkenning wanneer je ergens op gesprek komt. Tenslotte mijn laatste tip: houd het kort! Niet alleen de persoonlijke intro maar ook de rest van je cv kun je het best lekker kort houden. Denk aan één A4. Als je cv in handen van een recruiter komt, wil hij of zij snel kunnen schakelen en stappen ondernemen. Als jij dan komt met een cv van drie pagina's, heb je grote kans dat het niet eens (helemaal) gelezen wordt en geen reactie krijgt. En dat is zonde. Zorg er daarom voor dat je alléén relevante informatie op je cv zet (je bijbaantje als krantenjongen dus niet) en het zo beknopt mogelijk houdt. Hierbij hoort ook dat, stel dat dit op jou van toepassing is, je het best mag vermelden als je een studie niet afgemaakt hebt, maar je hoeft er geen uitleg bij te geven. Als je dit doet laat je de lezer namelijk focussen op het negatieve, terwijl er genoeg dingen op je cv staan waar je de focus liever op legt.

... En nog wat tips van Ilias

Tip 1: welke kennis heb je al in huis?

Hiermee bedoel ik: welke certificaten heb je en welke tools, technieken en programmeertalen beheers je al? Als je dit hebt, is het zeker slim dit te vermelden op je cv. Het kan je namelijk een voorsprong geven en ervoor zorgen dat je eerder wordt uitgenodigd voor een gesprek.

En mijn tweede tip, is dat je een duidelijke bestandsnaam voor je cv moet gebruiken. Ik krijg vaak cv’s te zien die een onduidelijke bestandsnaam hebben, bijvoorbeeld simpelweg “Resume”. Dat werkt natuurlijk niet; je cv is op die manier lastig terug te vinden en het kost moeite om te zien van wie het cv is (eerst openen, dan pas een naam zien... je snapt het wel 😉). Ik raad aan om je bestandje gewoon te benoemen met je naam, achternaam en ‘cv’. 

Nu heb je alles in huis om een goed cv in elkaar te zetten. Benieuwd naar meer handige weetjes en tips? Kijk hier welke blogs we nog meer hebben! Lees bijvoorbeeld ook onze blog over hoe je jouw cv met een gratis of betaalde cv-template kunt maken of onze blog over het schrijven van een motivatiebrief voor de IT. Ook mag je ons altijd vrijblijvend bellen om bijvoorbeeld te sparren over je mogelijkheden. We horen van je!