De voor- en nadelen van een werkweek van 36 uur

In Zweden en Denemarken doen ze het al volop: een werkweek van 36 uur. Als je dat zo hoort, wat gaat er dan door je heen? Waarschijnlijk denk je: chill, langer weekend! En natuurlijk, dat is ook zo. Maar die missende uren moeten meestal gecompenseerd worden. In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van een 36-urige werkweek. Lees je mee? Kun je daarna zelf bepalen of jij je leidinggevende even aan het jasje trekt!

Anouk Alberdingk Thijm
3 februari 2022

Wat is een werkweek van 36 uur?

Voordat we je vertellen wat er allemaal zo gunstig is (of niet) aan een werkweek van 36 uur, eerst een kleine opheldering. Want wat is het eigenlijk precies? Het houdt in dat je parttime werkt: vier dagen van negen uur in de week dus, in plaats van vijf van acht uur. Of: vijf dagen per week werken, met om de week één dag vrij. Eigenlijk spreekt het wel voor zich, maar toch goed om op één lijn te zitten voor we verder gaan!

Voordelen van een werkweek van 36 uur

Work-life balance

Het eerste voordeel is dat je work-life balance verbetert: je kunt bijvoorbeeld je vrienden vaker zien en je houdt meer tijd over voor je hobby's, náást dat je werkt. Een goede work-life balance houdt in dat je de balans tussen je werk en privéleven op peil houdt en je de twee werelden goed van elkaar kunt scheiden. Maar niet iedereen is daar goed in. Wist je dat hier een interessant onderzoek naar gedaan is? Hieruit kwam naar voren dat dit te maken heeft met je persoonlijkheid: als je goed bent in het scheiden, ben je een segmentator (mensen die mentaal afstand kunnen nemen van hun baan). Als je hier moeite mee hebt, ben je een integrator (dat je thuis nog veel aan werk denkt en de scheiding lastig vindt om te maken). Ben je een segmentator, dan is een werkweek van 36 uur dus prima te doen voor je. Integrators daarentegen zijn geneigd om op hun vrije dag nog veel aan werk te denken en telefoontjes van collega's op te nemen. Waarin herken jij jezelf?  

Stijgende productiviteit

Korter werken betekent dat je agenda strakker is en tijd nuttig(er) wordt ingedeeld, wat jou productiever maakt. Als meetings korter worden of via een e-mail worden afgehandeld, werk je efficiënter. En dat kunnen we bevestigen: uit een onderzoek van de Universiteit van Toronto is gebleken dat je hersenen niet acht uur lang achter elkaar informatie kunnen verwerken. Een werkweek van 40 uur vraagt dus eigenlijk te veel inspanning. Uit een Australisch onderzoek is zelfs gebleken dat een werkweek van 25 uur het beste is voor je productiviteit, omdat mensen over het algemeen maar zo'n vier tot vijf uur per dag écht aandachtig kunnen werken. De stijgende productiviteit is ook al duidelijk te zien bij een werkweek van 36 uur omdat de extra vrije dag wordt gezien als een soort beloning. Daardoor raken werknemers gemotiveerder en krijgen dus ook meer werk gedaan.

Verbeterde mentale gezondheid

Een kortere werkweek is goed voor je mentale (én fysieke) gezondheid, omdat je een extra vrije dag krijgt om jezelf op te laden en te besteden aan je privéleven. Eigenlijk is een weekend van twee dagen veel te kort; zeg dat maar tegen je baas! Een uitgerust mens krijgt minder snel last van burn-out klachten en depressies, waardoor medewerkers gelukkiger en gezonder op de werkvloer rondlopen. Je mentale gezondheid gaat volgens vele onderzoeken hand-in-hand met all the above: als jij productief bent, daardoor plezier hebt in je werk én goed in balans bent, ben je een blijer mens.

Je krijgt meer gedaan voor jezelf

Naast dat lekker werken belangrijk is, is het óók belangrijk om je vrije tijd goed in te delen en privé dingen gedaan te krijgen. Muurtje witten? Boodschappen? Cadeautje kopen voor je schoonmoeder? Geen probleem, want: extra vrije dag. Je hoeft het niet meer allemaal in twee dagen te proppen. Ook kun je makkelijker een weekendje eropuit gaan, en meer leuke dingen doen.

Je kunt freelancen naast je parttimejob

Ook een beetje onder het mom van ‘dingen doen voor jezelf’: je hebt meer tijd over om te investeren in persoonlijke doelen (cursussen of trainingen volgen) of om te gaan freelancen. Heb je een leuke functie die je wilt houden maar óók de ambitie om je nog ergens anders in te specialiseren? Dan kun je dat nu mooi met elkaar combineren.

Nadelen van een werkweek van 36 uur

Harder werken

Je moet harder werken, want je verricht dezelfde werkzaamheden in minder dagen. En wat bijna onvermijdelijk is, is dat collega's (nee, niet élke collega...) jou alsnog bellen op je vrije dag met verzoekjes of spoedgevallen waardoor jij je laptop tóch “even snel” openklapt. Hoe vrij ben je dan, op je vrije dag?

Je verdient minder geld

...maar dat ligt er maar net aan. Als je vier dagen werkt maar daarin net zoveel uren maakt als in een 'normale’ werkweek, verdien je hetzelfde. Werk je minder dagen en maak je minder uren, dan verdien je natuurlijk... juist, minder. Meestal ligt dit rond de 10% salarisaftrek. Noem het een cliché, maar je inkomen hoeft niet het belangrijkste te zijn. Zolang jij werkgelukkig bent, is het goed!

Daarover gesproken; ben jij gelukkig op je werk? Of kan het (nóg) leuker? Je kunt altijd contact met ons opnemen om eens te praten over je mogelijkheden. Natuurlijk hebben we ook toffe vacatures openstaan waar je alvast naar kunt kijken! Spreken we je snel?