Drie jaar Cooder: van begin tot nu

Deze maand bestaat Cooder alweer drie jaar! In deze jaren heeft Cooder een hoop meegemaakt. In drie jaar tijd van een zolderkamer naar een groot kantoor. Van drie naar 50 werknemers. Van een klein bedrijf tot een goed geoliede machine. Er is veel veranderd en Cooder heeft zeker niet stilgezeten. Jelle Bongertman is een van de oprichters van Cooder. Hij vertelt over het pad van Cooder en hoe hij de toekomst ziet van het bedrijf.

Yannick Oldert
2 juni 2019

Jelle is samen met Douwe en Patrick Cooder gestart in 2016. Zij kenden elkaar van hun voorgaande werkgever. Samen zijn ze een goed team, met Patrick in sales, Douwe voor structuur, en Jelle bewaakt de visie en het grote plaatje van het bedrijf.

Ambitieuze ondernemers

“Het was spannend om Cooder te beginnen” vertelt Jelle. Drie jonge jongens die op een avond in de kroeg het idee kregen om samen te beginnen. Alle drie hadden ze de ambities om zelf een onderneming te starten. In het begin hebben we echt geprobeerd om de naam Cooder neer te kunnen zetten in België. We introduceerde ook een nieuwe manier van werven. Hiermee willen we het bestaande imago van recruiten doorbreken, maar met alleen een uniek idee kom je er niet. Dus dat houdt in; de telefoon oppakken en gewoon gaan bellen. We hadden totaal geen bereik met onze website. Er stond nog geen enkele vacature op. Onze klanten kwamen dus alleen binnen via onze telefoontjes. Als je zelf een bedrijf begint, moet je opeens ook alles zelf doen. Zelf huur betalen, zelf de marketingafdeling oppakken, zelf de website bijhouden. Daar was wel rekening mee gehouden, maar we hadden niet verwacht dat dit zoveel werk zou zijn.

Cooder België

Vanwege het concurrentiebeding bij hun vorige werknemer, kon Cooder niet in Nederland starten. Cooder is dus begonnen in België. Ondanks dat België onder Nederland ligt en ze deels dezelfde taal spreken, is er toch een flink cultuur verschil. Zo wordt in Nederland vaker met “je” en “jij” gesproken, in België zit dat anders. Daar spreekt iedereen elkaar aan met “u”. Ook zijn Nederlanders directer. De directheid werd gewaardeerd. Hierdoor komen we in gesprekken sneller to the point en kunnen we snellere stappen maken en handelen. Hier lag blijkbaar een behoefte die wij goed kunnen vervullen.

De eerste belletjes werden gemaakt vanuit een kleine zolderruimte op de Keizersgracht in Amsterdam. Op de foto; het kleine raampje rechts van het pand met oranje dak. Daar zijn de eerste klanten binnengehaald en kandidaten geplaatst. Cooder was al vrij snel toe aan uitbreiding, daarvoor zijn we naar de Vijzelgracht verhuisd. Dat werd ook te klein voor het snel toenemende aantal werknemers. Cooder is vervolgens verhuisd naar een mooi groot kantoorpand aan de Anthony fokkerweg. Een werkplek met mooie vergaderruimtes, een pooltafel en een bar voor de vrijdagmiddagborrel.

Waar staat Cooder nu?

Cooder staat niet stil, we zijn nog steeds aan het groeien. Ondernemerschap is iets wat wij stimuleren bij onze werknemers. We proberen er samen met onze werknemers voor te zorgen dat we kunnen groeien. Cooder is op een punt waar er ook andere veranderingen plaats gaan vinden naast groeien. Zo wil Cooder ook in andere velden stappen. Tegelijkertijd is Cooder veel bezig met het professionaliseren. Er is namelijk een groeiende marketingafdeling en wordt er veel gedaan aan branding. “Het is mooi om te zien dat tijdens de groei van het bedrijf de werknemers ook mee ziet groeien.” vertelt Jelle.  Om hier te komen moet je volgens Jelle de juiste mensen aannemen. De werknemers moeten passen bij het bedrijf, goede mentaliteit hebben en de juiste inzichten hebben. De mentaliteit die wij bedoelen is niet alleen hard werken maar mensen echt verder te helpen. Met onze manier van werven willen wij de kandidaten bewust maken van hun wensen en behoeftes. Wij willen de kandidaten op een plek krijgen waar zij gelukkig kunnen zijn.

Toekomst van Cooder

Cooder wil in de toekomst blijven groeien. Niet alleen maar door meer werknemers aan te nemen en meer omzet te maken, maar ook gaan kijken wat er nog meer mogelijk is. Kijken of er op andere markten ook de mogelijkheid is voor de unieke aanpak van Cooder. Wij willen er in elk geval voor zorgen dat Cooder voor het werkgeluk van veel mensen kan gaan zorgen, door ze mooie banen aan te kunnen bieden.