Een kleine introductie voor een soepele carrièreswitch

Een overstap naar een nieuwe werkgever kan een hele flinke stap zijn. Laat staan de keuze voor een nieuwe carrière. Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Zaken die bij de ene branche vanzelfsprekend zijn, kunnen bij de andere nauwelijks of niet voorkomen. Dat kan wennen zijn. Een carrièreswitch maken kan leuk en spannend zijn, en aan de motivatie zal het ook niet ontbreken. Maar wat is handig om op te letten als je die stap gaat maken? Hoe kun jij je carrièreswitch het beste aanpakken?

Isabel Los
16 maart 2019

To do voordat je het nieuws bekend maakt

1. Nachtje over slapen

2. Beoordeel je huidige werksituatie

3. Zorg ervoor dat je om de juiste redenen aan het veranderen bent

4. Breng je financiën op orde

5. Handel met gepaste zorgvuldigheid

Het gras is altijd groener aan de overkant

Soms lijkt het alsof je echt behoefte hebt aan een carrièreswitch, maar wellicht komt de onvrede ergens anders vandaan. Geef jezelf de tijd. Dit zijn grote veranderingen, dus laat het idee op je groeien voordat je in actie komt. Tijdens het overwegen is het van groot belang dat je goed je huidige werksituatie onder de loep neemt. 

Deel je gedachten ook met anderen, dat brengt het altijd in een ander perspectief. Dit klankbord brengt vaak ook een ethisch kader met zich mee, oftewel het zorgt dat je de verandering om de juiste redenen inzet. Een carrièreswitch kan er ook voor zorgen dat je qua salaris even wat moet inleveren.

Vandaar, zoals eerdergenoemd, het belang van het nachtje slapen. Is dat wel wat je wil? Breng daarom al je financiën op orde voordat je de stap maakt. Werk alle administratie bij, stel een budget op en houd je hand op de knip.

Cooder - Werk kan leuker

Dan komen die verjaardag gesprekken

Heb je jouw keuze naar buiten gebracht? Verwacht dan dat je een flinke tijd bezig bent met het verdedigen van je keuzes. Wees ervan bewust dat de vragen die je gaat krijgen vooral uit interesse komen. Het voelt misschien alsof je jezelf moet verdedigen, maar men is gewoon benieuwd.

Misschien spelen ze zelf ook wel met de gedachtes een carrièreswitch te maken, maar durven ze dat nog niet. Neem ze dan vooral mee in de beredenering van jouw beweging. Het verklaren van je overstap zal je niet alleen naar vrienden en familie moeten doen. Ook op sollicitatiegesprekken zal je moeten uitleggen waarom je de dingen doet die je doet.

Het zal een stuk zwaarder zijn om jezelf te verkopen als je uit een veld komt dat wat minder aansluiting heeft met je nieuwe functie. Hiervoor kan het verantwoorden van je keuze naar vrienden en familie dus van pas komen. Zie dat als training voor de sollicitatiegesprekken.

Krijg die nieuwe baan

1. Beeld jouw gewenste overgang uit in je hoofd en op papier

2. Sta open voor elke mogelijkheid

3. Maak elk CV dat je verstuurt op maat

4. Start met netwerken

5. Perfectioneer je pitch

Het op papier zetten van je gedachten over jouw wensen is niet om het nageslacht op de hoogte te houden. Het opschrijven van gedachten zorgt ervoor dat deze gestructureerd worden. Door het opschrijven zie je letterlijk wat er nog ontbreekt. Het dwingt je om ze af- en compleet te maken. Het zorgt voor een bepaalde detaillering waar je in je hoofd geen tijd of ruimte voor hebt.

En nu vinden wat jij graag wilt

Vervolgens is het belangrijk om je niet te strak vast te houden aan hetgeen dat je opgeschreven hebt. Wat je wil en wat je kan zijn vaak twee verschillende dingen. Wat er beschikbaar is, moet daar ook nog maar op aansluiten.

Sta open voor allerlei functies, lees alles en reageer hier en daar op iets waar je normaal niet op zou reageren. Als je reageert, is het belangrijk dat je jouw cv bijwerkt zodat deze de lezer echt zal aanspreken. Daarvoor is dat netwerk heel belangrijk. Weet tegen wie je spreekt en wat diegene voor jou kan betekenen.

Als je een gesprek gepland hebt staan (gefeliciteerd!), zorg er dan voor dat jouw pitch staat als een huis. Oefen voor de spiegel, vriend of vriendin. Vraag feedback en ga ervoor!

YOU CAN DO THIS! SUCCES!

Heb je alle punten overwogen en ben je klaar om de stap te maken? We helpen je er graag bij!

Neem contact met ons op!