Lezen, want dit helpt jou Kandidaten

Hoe ontdek je jouw kernkwaliteit?

Isabel Los
1 juli 2021
We willen allemaal ergens goed in zijn. Sommigen lijken het ene na het andere talent uit hun mouw te schudden. Anderen gaat dat minder goed af. Maar in welke categorie je ook valt, je bent sowieso érgens goed in. In deze blog gaan we jouw kernkwaliteit ontdekken, maar we gaan ook dieper in op jouw kernkwadrant. Tijd om je persoonlijke ontwikkeling en eigen inzichten eens een boost te geven. Dus lees vooral verder!

Wat is een kernkwaliteit?


Om te ontdekken wat jouw kernkwaliteit is, moeten we eerst de betekenis van het woord begrijpen. Kernkwaliteiten zijn de eigenschappen die jou, jou maken en tot jouw kern behoren. Dit klinkt misschien een beetje zweverig of vaag, maar simpel gezegd zijn dit kwaliteiten die je van nature gemakkelijk afgaan. Het is eigenlijk jouw unieke profiel, jouw DNA. Ook is het belangrijk om te weten dat kernkwaliteiten niks te maken hebben met iemands IQ of verstandelijk vermogen.

Kernkwaliteiten zijn dus datgeen waar jij goed in bent, misschien is het niet zozeer iets waarvan je van jezelf denkt “ik blink hierin uit”, het kan ook iets zijn waarvan je denkt: “dat is toch iets wat iedereen kan”. Vaak heb je het zelf namelijk niet eens goed door dat je ergens van nature supergoed in bent. Goed, nu we weten wat het begrip inhoudt, kunnen we door naar de volgende stap: hoe ontdek je jouw kernkwaliteiten?

Onderzoeken en proberen


We hebben het net al aangestipt: het ontdekken van je kernkwaliteiten begint allemaal bij jezelf. Achterhaal je kernkwaliteiten door jezelf (en anderen) deze drie vragen te stellen:

1. Wat waarderen anderen in mij?
2. Wat vind ik heel vanzelfsprekend om te doen? Of wat gaat mij van nature goed af?
3. Wat moedig ik aan of stimuleer ik in anderen? En wat eis ik van anderen?

Door deze drie vragen te stellen leer je kritisch naar jezelf te kijken en ontdek je zo jouw kernkwaliteiten. Ben je van jezelf bijvoorbeeld heel enthousiast, gul en vrijgevig of misschien juist heel geduldig, beheerst en verdraagzaam? Dit zijn allemaal voorbeelden van mogelijke kernkwaliteiten. Vind je het lastig om dit voor jezelf te bepalen? Vraag dan vooral eens rond in je netwerk. Ga langs bij je vrienden met deze drie vragen, maar vergeet ook zeker je familie niet. Je ouders, broer of zus kennen jou door en door en weten dus precies wat jouw sterke punten zijn.  Ga met de drie vragen ook eens langs bij collega’s of mensen die je wat minder lang kent, zij zien namelijk een andere kant van je die op de werkvloer of in je privéleven naar voren komt wanneer je iemand kort of minder goed kent. Kernkwaliteiten zijn namelijk snel herkenbaar, dus ook iemand die je pas een aantal maanden kent zal de vragen zó kunnen beantwoorden. Leg vervolgens de lijstjes van kwaliteiten naast elkaar. Kies nu de kernkwaliteiten waar jij je in kunt vinden, maar schrijf ook de kwaliteiten op die vaak terugkomen in het lijstje.

Voilà, dat zijn jouw kernkwaliteiten. Heb je wat houvast nodig? Geen zorgen, we got you. We hebben namelijk een waslijst aan voorbeelden van kernkwaliteiten voor je opgeschreven. Dus doe er je voordeel mee.

Een voorbeeldlijst met kernkwaliteiten


1. Aanpassingsvermogen
2. Analytisch
3. Behoedzaam
4. Behulpzaam
5. Bescheiden
6. Betrouwbaar
7. Bondig
8. Consequent
9. Creatief
10. Daadkracht
11. Diplomatie
12. Empathie
13. Enthousiasme
14. Eerlijkheid
15. Flexibel
16. Gedreven
17. Gedisciplineerd
18. Geduldig
19. Gehoorzaam
20. Gereserveerd
21. Gevoelig
22. Gul
23. Improvisatie
24. Inlevingsvermogen
25. Krachtig
26. Luisteren
27. Nauwkeurig
28. Nuchterheid
29. Ontvankelijk
30. Optimistisch
31. Overtuigen
32. Realisme
33. Rust
34. Stiptheid
35. Verantwoordelijk
36. Verdraagzaam
37. Vriendelijk
38. Vrijgevig
39. Weloverwogen
40. Zelfstandig
41. Zelfverzekerd
42. Zorgvuldig
43. Zorgzaam

Het kernkwadrant


Nu je weet wat jouw kernkwaliteiten zijn, is het in het kader van persoonlijke ontwikkeling ook belangrijk om jouw kernkwadrant te ontdekken. Elke kernkwaliteit komt namelijk met wat 'vriendjes'. Dit zijn 'valkuil', 'uitdaging' en 'allergie'. Het kernkwadrant kan je als tool gebruiken om je persoonlijkheid nog meer onder de loep te nemen.

Voorbeeld Kernkwadrant

Oké, mooi zo’n plaatje… maar wat houdt het in? Aan je kernkwaliteit zitten dus een aantal andere aspecten verbonden. Dat zijn:

Kernkwaliteit
Dit zijn je sterktes. Je kernkwaliteiten maken jou tot wie jij als persoon bent. Je kernkwaliteit is het positief tegenovergestelde van jouw allergie. En nee, dan hebben we het niet over je pinda-allergie natuurlijk ;)

Valkuil
Kwaliteiten veranderen in valkuilen wanneer je erin doorschiet. Het is een vervorming van jouw kwaliteit, oftewel een zwakte. Ben je van jezelf zelfverzekerd? Dan is je valkuil dat je arrogant wordt. Of als je kernkwaliteit 'rustig' is, is jouw valkuil 'traagheid'.

Uitdaging
De uitdaging is het positief tegenovergesteld van je valkuil.  Dit is dus een goede aanvulling op je kernkwaliteit, maar wel iets waar je harder voor moet werken, oftewel dit is je leerdoel. Bij de valkuil 'drammerigheid' hoort bijvoorbeeld de uitdaging 'geduld'.

Allergie
Dit is waar potentiële conflicten liggen. Wanneer een uitdaging doorschiet, kom je terecht bij je allergie. Dit is vaak waar jij als mens niet goed mee kan omgaan. Helemaal wanneer je deze eigenschap tegenkomt in het karakter van iemand anders. Ben jij van nature heel besluitvaardig? Dan kan je waarschijnlijk slecht tegen mensen die erg passief zijn.

Begin bij jouw kernkwaliteiten uit het lijstje wat je eerder hebt gemaakt en leg deze in het kernkwadrant. Achterhaal zo jouw valkuil, uitdaging en allergie. Het kernkwadrant kan je goed inzetten voor je persoonlijke ontwikkeling. Haal hier wat lessen uit om aan jouw persoonlijke ontwikkeling te werken.

Voorbeeld van een kernkwadrant


Vind je het lastig om jouw kernkwadrant goed te visualiseren? Dan hebben we hier een voorbeeld van alle aspecten van het kernkwadrant voor je opgeschreven met de kernkwaliteit 'diplomatiek'.

Kernkwaliteit: Diplomatiek
Valkuil: Niet to the point
Uitdaging: Bondigheid
Allergie: Te direct

Nu je helemaal in de kern van jouw kwaliteiten en valkuilen zit, rest je nog maar één ding. En dat is het inzetten van jouw kernkwadrant. Hoe doe je dat? Door bewust om te gaan met jouw uitdaging en jouw kernkwaliteiten slim in te zetten. Je weet nu namelijk waar je van nature goed in bent. En kunt dit bijvoorbeeld gebruiken bij sollicitatiegesprekken, evaluaties en ga zo maar door.

 Ben je op zoek naar een nieuwe job in de IT of Finance waar je jouw kernkwaliteiten goed kan inzetten? Daar helpen we je graag bij! Dus laat vooral eens van je horen via de onderstaande ‘contact’ button. Dan gaan we graag het gesprek met je aan. Contact