Hoe pas je employer branding toe op verschillende generaties?

Elke generatie groeit op in een eigen tijdsgeest. Hierdoor hebben de ‘leden’ van een generatie dezelfde kijk op dingen, bevinden ze zich in dezelfde levensfase en zitten ze met elkaar op één level wat betreft emotionele ontwikkeling. Jij bent vroeger dus niet alleen gevormd door de normen en waarden van je ouders, maar ook door die van je leeftijdsgenoten. Hoe ouder je wordt, hoe meer je erachter komt dat je in veel dingen wel op je ouders lijkt, maar dat je tóch heel veel dingen anders zou aanpakken dan zij door het generatieverschil. Maar dat is vast geen nieuws meer voor je 😉. Dit alles is precies waarom het belangrijk is om rekening te houden met de verschillende generaties in de toepassing van je employer branding: iedereen wil wat anders.

CooderJobs
20 juli 2022

Wat is employer branding? 

Even in het kort: employer branding is je werkgeversmerk (dus je identiteit als werkgever) wat je uit doormiddel van externe, visuele en geschreven communicatie (zoals campagnes, een huisstijl, video's op je vacaturepagina's, beeldmateriaal, en soms ook een stukje social media). Het doel hierbij is dat je opvalt bij je doelgroep, daarmee naam maakt en zo groeit in je bereik.   Employer branding is alleen veel meer dan slechts een goede wervingscampagne, brandingvideo of mooi plaatje op je website. Normaal gesproken zou je denken dat de focus bij employer branding alleen ligt op het snel binnenhalen van nieuw talent. Maar het begin ligt bij het creëren van een fijne werkplek en er zo voor zorgen dat je personeel bij je blijft. Want als zij naar buiten uitstralen dat ze een goede werkplek- en werkgever hebben, is dát wat mensen aantrekt. Je kunt dus zeggen dat je bedrijfscultuur- en beleid ook twee grote onderdelen zijn van je employer branding.  

Welke generaties zijn er en hoe noem je ze?

Elke organisatie heeft een doelgroep waarop ze werven. Via je employer branding strategie laat je aan hen zien hoe leuk je organisatie is, met als extra zetje dus je huidige personeel dat hetzelfde uitstraalt. De personen uit jouw doelgroep komen natuurlijk uit een generatie, waar er verschillende van zijn. Maar hoe heten deze generaties? En welke verschillen zijn er in wat ze willen en de behoeftes die ze hebben? Dat vertellen we je allemaal hieronder. En ook meteen hoe je op elk inspeelt met je employer branding. Dat zijn twee vliegen in één...!  


Generatie X: 1961 – 1985 

Ook wel ‘De Verloren Generatie’ genoemd. Hiermee kun jij je waarschijnlijk identificeren, je weet dus al wat we je hier gaan vertellen (mocht je wat jonger zijn: welgemeende excuses). Toch geven we de jongere lezers een opfrisser: Generatie X groeide op tijdens de economische crisis waaruit een grote jeugdwerkloosheid het resultaat was. Voor mensen die net waren afgestudeerd was het dus een hele klus om aan een baan te komen. Het vinden van een plek in de maatschappij was voor hen dus een zoektocht, maar zij ontwikkelden daardoor wel een nuchtere no-nonsense mentaliteit. Ze vinden dingen als nuchterheid, zelfstandigheid, individualisme en relativisme erg belangrijk.  

Waar let je op met je employer branding bij generatie X?  

Als je je employer branding wil afstemmen op deze generatie, moet je rekening houden met dat zij de digitalisering wel eigen hebben gemaakt, maar er nog in achterlopen. Ze zijn eigenlijk bezig met een continue ontwikkeling op dit gebied, waarin ze als het ware afkijken van Generatie Y (de koploper op gebied van digitalisering). Over Y vertellen we later meer.   Je kunt er dus vanuit gaan dat Gen X weinig tot geen gebruik maakt van een mobiele telefoon ter vermaak (op CandyCrush en Facebook na. Sorry, die moesten we even maken). Het apparaat is er voor hen meer ter ondersteuning of voor praktisch gebruik. Natuurlijk zijn er uitzonderingen 😉. Maar het is slim om voor het werven op deze generatie rekening te houden met het feit dat ingewikkelde video's, website-indelingen of andere hele hippe features niet persé goed werken. Wel zijn ze van het flexibel werken, korte informatie vergaring en efficiëntie. Het is een generatie die midden in het leven staat en zeer gedreven is op de arbeidsmarkt. Hier speel je dus op in wanneer het aankomt op je employer branding, door dit alles ook door te voeren in je interne beleidsvoering.  


Generatie Y/ Millennials: 1986 – 2000  

De eerste ‘digital natives'! Want de millennial is opgegroeid in een tijd waarin snelle digitale ontwikkelingen niet weg te denken waren dankzij de opkomst van het internet. Kenmerkelijk voor mensen uit deze generatie, is dat ze een positief zelfbeeld hebben. Ze zijn zich goed bewust van hun eigenwaarde en komen voor zichzelf op wanneer ze onrecht ervaren. Een tegenhanger van dit alles is dat ze óók de stempel ‘lui’ en ‘verwend’ krijgen hierdoor. Verder zijn ze actief bezig met zelfontplooiing en persoonlijke groei. Een puntje dat interessant is voor employer branding!  

Waar let je op met je employer branding bij generatie Y? 

Met betrekking op employer branding is het goed om te weten dat deze generatie waarde hecht aan de idealen achter bedrijven. De betekenis erachter, dát vinden ze belangrijk. Hier kun je dus ook het stukje persoonlijke groei goed bij laten aansluiten. Als je binnen je organisatie bijvoorbeeld budgetten beschikbaar stelt voor je personeel om cursussen te volgen, is dit slim om te laten zien in je employer branding. Laat zien dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn, dat groei wordt gestimuleerd en dat succes wordt gevierd. Allemaal zaken die van belang zijn voor Generatie Y, ofwel ‘de Millennial’.  Naast wat je inhoudelijk benadrukt, is het verder geen lastige klus om te kiezen in welke vorm je het giet. De millennial is, zoals we net aanstipten, de ‘digital native’. Al van kinds af aan zijn zij omringd met digitalisering. Je kunt dus helemaal losgaan. Interactieve vacaturevideo in plaats van een simpele tekst? Doen! Of een Snapchat-filter ontwikkelen met Artificial Intelligence om je bedrijf in kaart te brengen? Allemaal top ideeën, waar ook Generatie Z wel oren naar heeft.  


Generatie Z: 2001 – 2015  

Je las net dat Millennials het internet al op jonge leeftijd leerden kennen. Generatie Z, of ‘Gen Z’ is de generatie die écht geen leven meer zonder internet kent. Het was er namelijk al in vol ornaat toen zij geboren werden. Geboren met een smartphone in de hand, dus. Social media zijn waarmee ze communiceren met elkaar, waardoor de mogelijkheden oneindig lijken in het leggen van contact met leeftijdsgenoten. Gen Z’ers zijn aanpakkers, hebben bijbaantjes, zorgen voor zichzelf en weten hoe ze moeten sparen. Hierbij komt ook dat ze sterk hun eigen mening en standpunten kunnen vormen en nadenken over welke rol zij (willen) vervullen in de wereld. 

Waar let je op met je employer branding bij generatie Z? 

De wereldproblematiek, maatschappelijke onderwerpen en stukje zelfstandigheid zijn dus triggers voor deze generatie. Houdt jouw organisatie zich hier mee bezig, laat dit dan zien. Bieden jullie bijvoorbeeld de optie op remote werken en flexibele uren? Of zijn jullie een inclusieve en diverse organisatie? Laat dit beide zien! Maar laatstgenoemde natuurlijk alleen als het écht van toepassing is op jouw bedrijf, anders sla je de plank volledig mis. Als je Gen Z wel als doelgroep hebt en het werven niet lukt, zou het kunnen liggen aan je interne beleid en bedrijfscultuur. Deze nalopen en waar nodig aanpassen kan natuurlijk nooit kwaad! 

Wat hebben wij in de markt gezien? 

Er heerst een gigantische ‘war on talent’. Dit is een gevolg van de krappe arbeidsmarkt, waarin er veel meer vraag dan aanbod is (op elke 100 werklozen zijn er 126 vacatures beschikbaar). Daarom is het belangrijk dat jij je als organisatie onderscheidt van de rest, wat je dus doet door je interne beleid eens na te lopen, daarmee je huidige personeel tevreden te stellen en externe uitingen specifiek af te stellen op je doelgroep. Zo val je op bij mensen die je hebben wil.  Als je advies wil bij het opstellen van je eigen sterke employer branding die helemaal afgestemd is op jouw doelgroep hebben wij goed nieuws! Wij bieden pakketten aan waarmee we je employer branding creëren van A tot Z. Deze kun je hier bekijken. Wil je eerst meer weten over employer branding en de do's and dont's? Download dan ons whitepaper waarin we je alles uitleggen. Keertje bellen? Onze Consultants staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! 

Neem contact op!