IT’ers in series en films waar je nog iets van kunt leren

In de wereld van series en films worden IT’ers vaak afgebeeld als geniale, maar excentrieke personages. Hoewel zij vaak stereotiep en overdreven worden afgebeeld, kan jij als IT-professional nog steeds waardevolle lessen leren van deze fictieve figuren. Laten we eens kijken naar enkele opvallende voorbeelden!

Anouk Alberdingk Thijm
1 november 2023

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes, maar dan zoals we hem kennen in de moderne serie “Sherlock". Hij is dan misschien een detective, maar zijn analytische vaardigheden laten zien dat hij opvallende gelijkenissen heeft met die van IT-professionals.  

Wat je van hem kunt leren? Leer kritisch te denken en probleemoplossende vaardigheden aan. IT’ers moeten snel problemen kunnen identificeren en effectieve oplossingen kunnen bedenken. 

Lisbeth Salander (The Girl with the Dragon Tattoo)

Lisbeth Salander is een hacker en cyberdeskundige. En bovendien een meedogenloze en briljante IT-professional die tot geavanceerde cyberaanvallen in staat is. 

Les: Cyber security is van het grootste belang. IT’ers moeten altijd alert zijn op cyberdreigingen en zich inzetten voor het waarborgen van de veiligheid van systemen en gegevens. 

Maurice Moss (The IT Crowd)

Yes, dit is écht een stereotype IT-medewerker: onhandig, sociaal ongemakkelijk en vasthoudend. Nogmaals, dit is dus een overdreven (en vaak onwaar) beeld! Voel je niet beledigd 😉. 

Wat je kunt leren van Maurice, is dat je effectief moet communiceren. Hij laat zien dat je niet alleen technisch onderlegd moet zijn, maar ook in staat moet zijn om complexe ideeën op een begrijpelijke manier aan anderen uit te leggen. 

Elliot Alderson (Mr. Robot)

De hoofdpersoon van Mr. Robot, Elliot Alderson, is een ethische hacker die zich bezighoudt met het blootleggen van duistere geheimen in de wereld van cybersecurity.  

Knoop het in de oren: Wees ethisch. IT-professionals moeten zich bewust zijn van de ethische en juridische consequenties van hun acties, vooral in het domein van beveiliging en hacken. 

Felicity Smoak (Arrow)

Een briljante IT-specialist, die Felicity. Met haar technische kennis ondersteunt ze namelijk wel een heel team van superhelden! 

Je leert van haar dat samenwerking cruciaal is. IT’ers moeten kunnen samenwerken met collega's en teams om samen doelen te bereiken. 

We hopen dat je iets geleerd hebt van deze fictieve figuren en dat je het zelf ook kunt toepassen in je werk. Vragen? Neem contact met ons op, vinden we leuk!