De stomste sollicitatie-ervaringen volgens onze Business Consultants

In de wereld van sollicitaties zijn er talloze verhalen over vreemde, onprofessionele en soms ronduit hilarische situaties. Onze Business Consultants Dirk, Pleun en Guyon hebben heel wat meegemaakt, en vandaag delen ze enkele van de stomste dingen die zij ooit zijn tegengekomen. Ga ervoor zitten, want deze verhalen doen je wenkbrauwen fronsen.

CooderJobs
3 januari 2024

De rokende kandidaat

Dirk: “In het midden van een sollicitatiegesprek vroeg een kandidaat plotseling of hij even een sigaretje mocht gaan roken. Zonder op verdere reactie te wachten, stond hij op, liep naar buiten en verdween voor zo'n tien minuten. Tot onze verbazing kwam hij rustig terug, alsof er niets was gebeurd. Een bijzondere manier om een pauze in te lassen tijdens een belangrijk gesprek.” 

Het geval van Ghosten

Pleun: “Een fenomeen dat helaas te vaak voorkomt, is het ‘ghosten’ wat kandidaten doen. Zelfs na het bereiken van de laatste fase en het ontvangen van een aanbieding van de klant, verdwijnen sommige sollicitanten plotseling. Geen antwoord op telefoontjes, e-mails of berichten – gewoon volledige radiostilte. Een onprofessionele zet die ons altijd met vraagtekens achterlaat.” 

Verwijten en wantrouwen

Pleun: “Sommige kandidaten zijn ervan overtuigd dat Business Consultants allerlei trucs uithalen om hen van een baan te weerhouden. Mooie verwijten vliegen ons om de oren, alsof wij de vijand zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat we juist allemaal hetzelfde doel hebben: de perfecte match vinden tussen kandidaat en werkgever.” 

Twee gezichten van een kandidaat

Pleun: “Wat ook opvalt, is dat veel kandidaten de neiging hebben om tegen ons één verhaal te vertellen en vervolgens in een interview met een klant wat anders te zeggen. Het creëert verwarring en wekt de schijn dat wij informatie verdraaien. Eerlijkheid is de sleutel tot een succesvolle sollicitatieprocedure, voor alle betrokken partijen". 

De vapende videobeller

Guyon: “Een kandidaat pakte tijdens een videocall doodleuk zijn vape en begon te roken alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Begrijpelijk keek de klant verbaasd toe. Een les in professioneel gedrag tijdens virtueel contact en/of ontmoetingen. 

Zoals je leest, komen onze Business Consultants dus de meest uiteenlopende situaties tegen. Hoewel sommige ervaringen opmerkelijk zijn, herinneren ze ons eraan dat een goede voorbereiding, professionaliteit en eerlijkheid altijd de sleutel tot succes blijven – voor zowel kandidaten als Business Consultants. En wie weet welke ongewone verhalen nog op ons pad zullen komen! 

 

Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier