Waarom je nog steeds moet solliciteren op een vacature waarvan je niet de doelgroep bent

Het is een bekend scenario: je komt een vacature tegen waarvan je denkt dat het perfect zou zijn voor jou, maar dan zie je de vereisten en realiseer je je dat je niet precies in de doelgroep valt waar het bedrijf naar op zoek is. Het is verleidelijk om op dat moment te besluiten niet te solliciteren, maar het negeren van deze vacature kan een gemiste kans zijn. In deze blog geven we je vier redenen om toch te solliciteren, zelfs als je niet helemaal binnen de aangegeven doelgroep valt.

Anouk Alberdingk Thijm
10 april 2024

1. Je hebt unieke vaardigheden en perspectieven

Hoewel je misschien niet volledig voldoet aan de gestelde criteria, kan jouw unieke combinatie van vaardigheden, ervaring en perspectieven juist een waardevolle aanvulling zijn op het team. Werkgevers zijn vaak op zoek naar diversiteit in hun personeelsbestand, niet alleen op het gebied van achtergrond en cultuur, maar ook op het gebied van denkwijzen en benaderingen. Door te solliciteren, geef je het bedrijf de kans om de voordelen te ontdekken van het hebben van iemand met jouw unieke achtergrond in het team. 

2. Bedrijven kunnen openstaan voor flexibiliteit

Soms zijn de gestelde vereisten in een vacature meer richtlijnen dan harde regels. Bedrijven kunnen openstaan voor het overwegen van kandidaten die niet precies aan alle criteria voldoen, vooral als ze zien dat die kandidaat potentieel heeft en gemotiveerd is om te leren en te groeien. Door te solliciteren, geef je jezelf de kans om je verhaal te vertellen en te laten zien waarom je geschikt bent voor de functie, zelfs als je niet volledig binnen de doelgroep valt. 

3. Het kan een leerzame ervaring zijn

Het sollicitatieproces zelf kan waardevol zijn, zelfs als je de baan uiteindelijk niet krijgt. Het opstellen van een sollicitatiebrief en CV, het voorbereiden op een sollicitatiegesprek en het krijgen van feedback van potentiële werkgevers kan allemaal bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zelfs als je niet direct succes hebt, kun je veel leren van het proces en jezelf beter positioneren voor toekomstige kansen. 

4. Netwerkmogelijkheden

Door te solliciteren, kom je in contact met professionals binnen het bedrijf en de sector. Ook al leidt deze specifieke sollicitatie niet tot een baan, je hebt nog steeds waardevolle contacten gelegd die je in de toekomst kunnen helpen bij het vinden van andere kansen. Het tonen van interesse in een bedrijf kan je op de radar plaatsen voor toekomstige vacatures of zelfs leiden tot andere mogelijkheden, zoals freelanceprojecten of advieswerk. 

Hoewel het misschien ontmoedigend lijkt om te solliciteren op een vacature waarvan je niet de exacte doelgroep bent, kan het de moeite waard zijn om het toch te proberen. Je unieke vaardigheden en perspectieven, de flexibiliteit van bedrijven, de leerzame ervaring en de netwerkmogelijkheden maken het de moeite waard om de sprong te wagen. Dus aarzel niet om die sollicitatie in te dienen en laat het bedrijf zien waarom jij de juiste keuze bent, zelfs als je niet helemaal binnen de gestelde doelgroep valt. 

 Zien op welke vacatures jij zeker zou moeten reageren? Bekijk die van ons hier!