Wat doet een Consultant?

Als Consultant kan je aan de slag in veel verschillende branches. Dat het te maken heeft met consult en advies geven is wel duidelijk, maar wat houdt het precies in? En hoe word je een Consultant? Dat leggen we je uit in deze blog.

Isabel Los
25 februari 2022

Wat is een Consultant?

Als Consultant houd je je bezig met het adviseren van organisaties. Je helpt deze bedrijven bij problemen en zorgt voor verbeteringen van het bedrijf op een bepaald vlak. Je kunt als Consultant aan de slag in verschillende branches en markten. Dat kan zijn op gebied van communicatie, marketing, finance of bijvoorbeeld IT. Als Consultant ben je bezig met verschillende aspecten van de organisatie, maar in de kern is het aan jou om het juiste advies te geven binnen de tak waarin je werkzaam bent. Het is dus belangrijk dat je kennis hebt van het gebied waarin je advies geeft. Het is een uitdagend en veelzijdig beroep. Als Consultant zal je niet vaak met enkel één taak bezig zijn. Wel kan het een veeleisende functie zijn, je werkt binnen deze functie namelijk vaak voor verschillende klanten of op verschillende projecten. Je moet dus redelijk stressbestendig zijn en goed meerdere ballen kunnen hooghouden. Klanten verwachten namelijk een oplossing voor hun probleem van jou. Het is binnen jouw rol als Consultant dan de kunst om niet alles te weten, maar wél te weten hoe je snel aan het goede antwoord komt. Vervolgens moet je dit natuurlijk ook goed over kunnen brengen, zodat je anderen goed kunt adviseren en in je verhaal meeneemt. Een flinke dosis communicatieve skills is dus ook niet geheel onbelangrijk.

Wat doet een Consultant?

Wat een Consultant precies doet is afhankelijk van de branche waar diegene in werkt. Daarom duiken we in op een aantal van de meest voorkomende functies. Namelijk de IT Consultant, Finance Consultant en Strategy Consultant.

IT Consultant

Als IT Consultant ben je verantwoordelijk voor het IT-vraagstuk van één of meerdere organisaties. Werkzaamheden van een IT Consultant bestaan onder andere uit:

 • Het analyseren van infrastructuren en IT-systemen

 • Werken aan de hand van een projectmatige planning of SCRUM-methode

 • Ontwerpen van technische oplossingen en het implementeren van deze oplossingen

 • Adviseren over best practices binnen IT

 • Inzicht krijgen in klantbehoeften

 • Trainen van personeel over systeem- en softwaregebruik

 • Het monitoren van effectiviteit en succes van IT-oplossingen

 • Het waarborgen van gebruikte technologieën in samenwerking met interne teams

 • Opstellen van rapporten over doeltreffendheid en effectiviteit van technologieën.

Natuurlijk verschilt het per specifieke IT-markt welke werkzaamheden je specifiek uitvoert, maar dit is globaal gezien een rijtje waar je van kan uitgaan als je start als IT Consultant.

Finance Consultant

Als Finance Consultant geef je consult op basis van financiën. Dit doe je voor één of meerdere organisaties, afhankelijk van het type bedrijf waar je werkt. De werkzaamheden van een Finance Consultant zijn onder andere:

 • Financiële processen uitdenken

 • Plannen en ideeën opstellen met betrekking op financiële processen

 • Het monitoren van effectiviteit financiële processen

 • Uitvoeren van financiële processen

 • Controleren van financiële systemen en feiten

 • Trainen en opleiden van eindgebruikers financiële systemen

 • Opstellen van financiële rapporten

 • Adviseren op basis van financiële analyses.

Strategy Consultant

Een Strategy Consultant is iemand die op strategisch niveau adviseert. Deze type Consultants werken vaak op managementniveau. Werkzaamheden van een Strategy Consultant zien eruit als volgt:

 • Ondersteuning bij het opstellen van visie, missie en overkoepelende bedrijfsstrategie

 • Aanpassingen doen in businessmodellen

 • Meedenken met economisch beleid

 • Langetermijndoelen opstellen en monitoren

 • (Her)positioneren van verschillende bedrijfsafdelingen

 • Optimaliseren van bedrijfsprocessen

 • Resultaten van de onderneming monitoren, zoals omzetgroei of winstoptimalisatie

Welke competenties heeft een Consultant nodig?

Wil je aan de slag als Consultant? Dan is het goed om te weten dat competenties ook enigszins afhankelijk zijn van de branche waarin je wil werken. Wél zien we een aantal competenties altijd terug bij Consultants, ongeacht branche of markt.

Klantgericht In deze rol werk je in opdracht van een klant. Je moet dus goed in staat zijn om de wensen van die klant te achterhalen om deze vervolgens om te zetten naar daden.

Resultaatgericht Als Consultant word je ingeschakeld om een bepaald resultaat neer te zetten. Een focus op het resultaat is dus erg belangrijk binnen deze functie, zo kan je goed verantwoorden waarom iets wel of niet geslaagd is.

Probleemoplossend Je komt binnen de functie Consultant voor verschillende problemen te staan. Aan jou de taak om elke keer weer met een creatieve en passende oplossing te komen. Probleemoplossend zijn is dus niet te missen in je competenties binnen deze functie.

Communicatief vaardig Deze spreekt wellicht voor zichzelf, je bent in deze functie namelijk constant in contact met anderen. Het is niet alleen belangrijk dat je goed overbrengt waarom jouw visie goed werkt, voor de oplossing van verschillende projecten die je zal doen, is hulp van anderen ook nodig.

Wat moet je studeren om Consultant te worden?

Welke studie je moet volgen om aan de slag te gaan als Consultant, is afhankelijk van wat voor Consultant je wilt worden.

Wil je graag aan de slag als IT Consultant? Dan moet je natuurlijk wel over enkele IT-kennis beschikken. Een logische keuze is dus een IT-opleiding. Je kunt bijvoorbeeld de hbo-opleiding ICT volgen. Binnen deze opleiding leer je een mix van verschillende IT-stromingen. Andere opties zijn de wo- of hbo-opleidingen Technische Bedrijfskunde, Informatica en Software engineering of Bedrijfskundige Informatica. Ook bieden IT-werkgevers vaak interne opleidingen of traineeships. Keuze genoeg dus!

Hoeveel verdient een Consultant?

Let’s talk about money! Misschien ben je al helemaal overtuigd en heb je al praktisch op die ‘solliciteerknop’ geklikt. Maar voor je van start gaat, is ook het salaris niet geheel onbelangrijk We hebben voor het overzicht even een gemiddelde genomen. Begin je net als Consultant, dan kun je als Junior Consultant een salaris verwachten tussen de €35.802 en €37.039 euro per jaar. Niet mis dus. Ben je langer werkzaam binnen deze functie? Dan gaat daarmee gelijk ook het salaris omhoog. Een meer ervaren Consultant verdient namelijk tussen de €49.818 en €53.392 per jaar. Schop je het zelfs zo ver dat je een Manager bent binnen de consultancy, dan kun je een jaarlijks salaris verwachten van €67.248 tot €70.586. Genoeg ruimte om te groeien dus, in skills én zakcentje.   Goed, je hebt nu een duidelijk beeld van wat een Consultant precies doet. Benieuwd naar de carrièremogelijkheden? Neem dan vooral hier een kijkje: Bekijk hier onze IT Consultant vacatures!