Wat doet een Tester?

Iedereen heeft wel een idee bij het beroep van een Tester, maar wat doet hij of zij inhoudelijk nou eigenlijk echt? Om jou een beter beeld te geven gaan we dieper in op de werkzaamheden van een Tester. Misschien ben je na deze blog wel toe aan een carrièreswitch!

CooderJobs
12 maart 2022

Wat is een tester?

Een tester is een IT-professional die verantwoordelijk is voor het functioneel en technisch testen van applicaties, websites en/of software. Hun doel is om bugs te identificeren en te voorkomen, zodat de eindgebruiker de beste gebruikservaring krijgt. Testers moeten daarom aandacht hebben voor het afstemmen van softwareproducten op de behoeften van de klant of gebruiker. Een tester wordt ook wel een agile tester, ICT-tester, software tester of software test engineer genoemd. 

Wat doet een Tester?

Een Product Tester, Software Tester, ICT-tester, allemaal benamingen voor iemand die verantwoordelijk is voor het testen van software binnen een bedrijf om het gebruik voor de eindgebruiker zoveel mogelijk te optimaliseren. Een Tester is verantwoordelijk voor het inhoudelijk en technisch testen van bedrijfssoftware, apps of websites. Hij of zij zorgt ervoor dat eindgebruikers optimaal gebruik kunnen maken van de software en er geen bugs optreden. Daarnaast analyseren zij de risico’s, leggen ze testdata vast en wordt dit weer gerapporteerd aan het scrum team. Een cruciale factor binnen het bedrijf dus.

Waar werkt een Tester?

Testers zijn voornamelijk werkzaam binnen de IT-sector. Binnen verschillende sectoren bij verschillende bedrijven is er behoefte aan Testers. Grote maar ook kleine bedrijven die gebruik maken van geavanceerde software en ICT-systemen zijn op zoek naar deze specialisten. De reden hiervan is dat de focus hier meer ligt op het functioneren van de software en programma’s dan bij de eindgebruiker. Zodra software of een programma getest moet worden, creëert de tester een veilige omgeving waar alle zwakke plekken blootgelegd worden. Vervolgens worden deze zwakke plekken weer doorgespeeld aan de softwareontwikkelaar om de software uiteindelijk te optimaliseren. Vaak bieden grotere organisaties afstudeertrajecten en leertrajecten aan voor starters, waardoor je meteen in het diepe duikt en ervaring kan opdoen in een veilige omgeving. Bij de grotere organisaties kom je als Tester dankzij de leertrajecten ook in aanmerking voor andere functies binnen de ICT, zoals: Softwareontwikkeling, Applicatie-ondersteuning of Projectbeheer. Bedrijven die geen leertrajecten bieden, stellen starters in staat om meteen aan de slag te gaan als Software- of Websitetester. Door als Tester gebruik te maken van deze leertrajecten kun je je onderscheiden ten opzichte van je concurrentie.

Wat zijn verschillende soorten Testers?

Nu je in het algemeen weet wat een Tester doet, kijken we naar wat voor verschillende soorten Testers er eigenlijk allemaal zijn. Volgens de International Software Testing Qualifications Board zijn de meest voorkomende rollen:


Junior/Medior/Senior Tester

Als Junior/Medior/Senior Software Tester houd je je voornamelijk bezig met testen van softwareproducten. Hierbij is het doel om fouten of verbetermogelijkheden op te sporen, door te kijken naar wat er mogelijk fout kan gaan bij het gebruik van het product. Op deze manier krijgt de eindgebruiker de best mogelijke ervaring.


Test Architect

Een Test Architect maakt testomgevingen en middelen voor grote/complexe projecten waar software getest moet worden. Als Test Architect bouw je niet alleen de omgevingen, maar geef je ook adviezen aan klanten over innovatieve testproducten en oplossingen die zorgen voor een betere ervaring voor de eindgebruiker. Kort samengevat is een Test Architect een technische specialist die focust op het ontwerp, het gebruik en de implementatie van testfuncties en de ontwikkeling hiervan.


QA Manager

Een QA Manager wordt ook wel een Kwaliteitsfunctionaris genoemd. Binnen deze rol ben je verantwoordelijk voor het managen van de kwaliteit van productieprocessen en eindproducten. Ook dit staat weer geheel in het teken van het eindproduct dat optimaal dient te functioneren voor de eindgebruiker. Een Kwaliteitsfunctionaris is onder te verdelen in twee verschillende functies: de Quality Assurance (QA) en Quality Control (QO). De QA Manager is verantwoordelijk voor het beheren en verbeteren van de productprocessen en de QC Manager is verantwoordelijk voor het meten van productkenmerken om de kwaliteit te verbeteren.


Quality Head

Als Head of Quality neem je meer een leiderschapspositie in de Quality Assurance (QA) afdeling. Hierbij worden alle QA-teams overzien en bijgestuurd waar nodig is. Head of Quality houdt zich zowel bezig met de ontwikkeling van de gebruiksvriendelijkheid van de eindgebruiker als de ontwikkeling en verbeteringen van de software en productprocessen.

Hoe word je een Tester?

Om uiteindelijk aan de slag te gaan als Tester zijn er verschillende mogelijkheden om het vak te leren. Vaak gewenst, maar niet vereist, is een bachelor of master in ICT, engineering of computer science. Mocht studeren niks voor jou zijn, dan kun je jezelf ook leren testen. Veel bedrijven zien een gerelateerd diploma niet als een must wat het aantrekkelijker kan maken. De snelheid waarmee je je vervolgens verder ontwikkelt hangt van een aantal factoren af. Denk hierbij aan eerdere ervaringen, trainingen en cursussen die worden aangeboden door de werkgever. On-the-job leren is vooralsnog de meest ideale manier voor afgestudeerden om praktijkervaring op te doen. De ICT-markt is namelijk een veranderlijke markt waardoor zich constant nieuwe trends en ontwikkelingen voordoen waarop je moet inspelen. Naast het volgen van een opleiding, cursus of training tot Tester zijn er ook eigenschappen en kenmerken die je moet bezitten om je te kunnen ontplooien tot goede Tester. Het is namelijk belangrijk dat je beschikt over een sterk oplossend vermogen, dat je technisch/analytisch bekwaam bent en dat je oog voor detail hebt. Om jezelf te onderscheiden als Tester is het belangrijk om alle mogelijke scenario’s te doorlopen om problemen te voorkomen. Uiteindelijk kun je zo een eindproduct leveren dat aansluit bij de behoefte van de gebruiker. Hierbij is het belangrijk om adviezen en resultaten op het niveau van de klant te delen, aangezien deze in mindere mate beschikt over de technische kennis. Beschik jij daarnaast over sterke schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden, én vind je het niet erg om te werken onder druk? Werk je resultaatgericht met een enorme drive voor technologie? Misschien is een carrière als Tester dan wel voor jou weggelegd.

Wat voor salaris kun je verwachten als Tester?

Je hebt je opleiding tot Tester afgerond en je wil ergens gaan solliciteren. Wat kan je dan verwachten als Software Tester? Als starter ontvang je gemiddeld €3.130 bruto per maand. Dit loopt op tot €3.900 als Senior Tester. Het gemiddeld inkomen van een Software Tester komt neer op €3.256 bruto per maand.

Ben jij door deze blog nou enthousiast geworden over de werkzaamheden van een Tester? Bekijk dan onze Testing vacatures en wie weet is dit het begin van de volgende stap in jouw carrière!