Wat is een Cyber Security Specialist en wat doet een Cyber Security Specialist?

In het bedrijfsleven is cybersecurity van essentieel belang vanwege de groeiende digitalisering. Bedrijven zijn steeds afhankelijker van digitale systemen, wat ook het risico op cyberaanvallen vergroot. Dit onderstreept de noodzaak van proactieve maatregelen en gespecialiseerde cybersecurityprofessionals om bedrijfsgegevens- en systemen te beschermen.

CooderJobs
19 maart 2024

Wat is een Cyber Security Specialist?

Een Cyber Security Specialist, ook wel bekend als een IT Security Specialist, is een professioneel individu dat gespecialiseerd is in het waarborgen van de cyberveiligheid van een organisatie. Hun verantwoordelijkheden omvatten het implementeren van preventieve maatregelen en oplossingen om cyberaanvallen te voorkomen en om de systemen van de organisatie te beschermen tegen kwaadwillende actoren. Dit kan onder meer het configureren van firewalls, het monitoren van netwerkactiviteit, het identificeren van kwetsbaarheden, en het reageren op incidenten omvatten. Cyber Security Specialisten spelen een cruciale rol bij het handhaven van de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van gegevens en systemen binnen een organisatie. 

Wat doet een Cyber Security Specialist?

Als Cyber Security Specialist omvat je dagelijkse taken een breed scala aan verantwoordelijkheden om de cyberveiligheid van een organisatie te waarborgen. Denk onder andere aan: 

1. Monitoring 

Je bent verantwoordelijk voor het continu bewaken van kritieke systemen en ICT-infrastructuur vanuit een Security Operations Center (SOC). Dit stelt je in staat om verdachte activiteiten of kwetsbaarheden tijdig op te sporen en hierop te reageren. 

2. Architectuur 

Je speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen en inrichten van nieuwe informatiesystemen, waarbij beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit essentieel zijn voor de beveiliging van gegevens. 

3. Implementatie 

Je bent belast met het implementeren van extra preventieve beveiligingsmaatregelen die gebruikers beschermen tegen digitale dreigingen, zoals phishingaanvallen en malware. 

4. Aanvalssimulatie 

Je voert regelmatig controles uit om de effectiviteit van de huidige beveiligingsmaatregelen te evalueren. Dit kan onder meer gebeuren door middel van security audits en penetratietesten. 

5. Securitybeleid 

Je draagt bij aan het opstellen van een gedegen informatiebeveiligingsbeleid dat de gehele organisatie bewust maakt van het belang van cybersecurity en het voorziet van richtlijnen om veilig te werken. 

6. Noodhulp 

In geval van een cyberaanval ben je verantwoordelijk voor het snel reageren om verdere schade te voorkomen en om eventuele schade te herstellen. 

Wat doet een Cyber Security Specialist bij Fortezza?

Bij Fortezza bieden we jou als Cyber Security Specialist een unieke kans om actief betrokken te zijn bij het vormgeven van onze cybersecuritydiensten. Je krijgt de mogelijkheid om een Cyber Defense Center (CDC) op te zetten en strategische beslissingen te nemen, terwijl je tegelijkertijd ook hands-on technisch werk verricht. Zodra een opdracht binnenkomt, ligt het aan jou om deze op te pakken, verder te ontwikkelen en te implementeren. Je vervult dus zowel de rol van Consultant als die van technisch expert. 

Onze opdrachten omvatten een breed scala aan activiteiten, waaronder ethical hacking, implementatie van public key infrastructure, risico- en compliance-audits, en security monitoring en incident response. Hierbij werk je met verschillende technologieen zoals firewalls, IDS, IPS, SIEM, mobiele beveiliging, virus scanning en voer je risicoanalyses uit. 

In de nabije toekomst zullen we ook junior en medior collega's verwelkomen. Als ervaren professional speel jij een essentiële rol in het begeleiden en ontwikkelen van deze collega's, waardoor zij kunnen groeien in hun carrière. Dit is een kans om samen met de COO en andere toekomstige security collega's onze security business unit vanaf de basis op te bouwen en uit te breiden binnen een bedrijf dat al drie andere succesvolle business units heeft. Met jouw expertise en toewijding kunnen we samen onze cybersecuritydiensten naar nieuwe hoogten brengen. 

Wat verdient een Cyber Security Specialist?

Het salaris van een Cyber Security Specialist wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder ervaringsniveau, vaardigheden, locatie, industriestandaarden en de specifieke eisen van de werkgever. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen: 

1. Ervaring/niveau  

Het salaris varieert afhankelijk van iemands ervaring en/of niveau. Over het algemeen verdienen junior specialisten minder dan medior specialisten en medior specialisten doorgaans minder dan senior specialisten. 

2. Vaardigheden en certificeringen 

Specialistische vaardigheden en relevante certificeringen kunnen het salaris verhogen. Certificeringen zoals CISSP (Certified Information Systems Security Professional) of CEH (Certified Ethical Hacker) kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het salaris. 

3. Locatie  

Het salaris kan variëren afhankelijk van de locatie van de baan. Steden met hogere kosten in levensonderhoud of waar de vraag naar Cyber Security Specialisten groter is, bieden over het algemeen hogere salarissen. 

4. Industrie en bedrijfsgrootte 

Het type industrie en de omvang van de organisatie spelen ook een rol. Bijvoorbeeld, grote technologiebedrijven of financiële instellingen bieden vaak hogere salarissen dan kleinere bedrijven. 

5. Verantwoordelijkheden en werkzaamheden 

Het salaris kan variëren op basis van de specifieke verantwoordelijkheden en werkzaamheden die aan de rol zijn verbonden. Specialisten die leiding geven aan teams of strategische beslissingen nemen, kunnen een hoger salaris verwachten dan diegenen die zich voornamelijk bezighouden met uitvoerende taken. 

Gemiddeld salaris op basis van ervaring en niveau: 

 • Junior Cyber Security Specialist: € 2.800 t/m € 3.500,- 

 • Medior Cyber Security Specialist: € 3.500 t/m € 4.500,- 

 • Senior Cyber Security Specialist: € 4.500 t/m € 6.500,- 

Het is belangrijk op te merken dat deze salarissen algemene indicaties zijn en dat het daadwerkelijke salaris kan varieren op basis van de bovengenoemde factoren, evenals andere individuele omstandigheden. 

Welke competenties heb je nodig als Cyber Security Specialist?

Als Cyber Security Specialist zijn diverse competenties en vaardigheden essentieel om effectief te kunnen functioneren in de rol: 

1. Communicatieve vaardigheden 

Je moet in staat zijn om goed te kunnen communiceren en door te vragen naar de wensen en behoeften van de organisatie. Ook is het belangrijk om effectief te kunnen communiceren en levelen met verschillende gesprekspartners binnen en buiten de organisatie. 

2. Kritisch denken 

Je moet in staat zijn om informatie te verzamelen, analyseren en logisch redeneren om zakelijke beslissingen met betrekking tot beveiliging te kunnen nemen.

 

3. Anticiperen  

Het vermogen om mogelijke bedreigingen en risico's te anticiperen en hierop proactief te reageren is van cruciaal belang. 

 

4. Samenwerken 

Effectief kunnen samenwerken in een divers team en anderen betrekken bij best practices binnen de cybersecurity. 

 

5. Zelfdiscipline 

In staat zijn om beheerst en kalm te blijven, met name in noodsituaties waar snel en adequaat handelen vereist is. 

6. Beïnvloeding en overtuigingskracht  

Het vermogen om het management te overtuigen van belangrijke werkzaamheden op het gebied van cybersecurity en ervoor te zorgen dat zij luisteren naar de expertise en aanbevelingen van de specialist. 

 

7. Besluitvorming 

Het nemen van logische, op feiten gebaseerde beslissingen die aansluiten op het veiligheidsbeleid van de organisatie. 

 

8. Analytisch vermogen 

Het vermogen om complexe patronen en afwijkingen in netwerkverkeer of systeemgedrag te identificeren, wat essentieel is voor de detectie van potentiële bedreigingen zoals malware, aanvallen of ongeautoriseerde toegang. 

 

9. Vakkennis 

Het bijhouden van trends, best practices en ontwikkelingen in de branche om voortdurend op de hoogte te blijven van nieuwe bedreigingen en beveiligingsmaatregelen. 

Waar werkt een Cyber Security Specialist?

Als Cyber Security Specialist heb je de mogelijkheid om op verschillende werkplekken aan de slag te gaan. Dit omvat onder meer: 

Consultancy- of detacheringsbureau 

 Je kunt ervoor kiezen om te werken bij een consultancy- of detacheringsbureau dat gespecialiseerd is in cybersecurity. Bij deze bureaus werk je vaak aan verschillende projecten voor diverse klanten, waarbij je expertise en advies biedt op het gebied van cyberbeveiliging. 

 

In-house bij een organisatie 

 Een andere optie is om in-house te werken bij een organisatie, zoals een bedrijf of overheidsinstelling. Als interne Cyber Security Specialist ben je verantwoordelijk voor het beschermen van de systemen, gegevens en infrastructuur van de organisatie tegen cyberdreigingen. Deze rol kan variëren van het ontwikkelen en implementeren van beveiligingsmaatregelen tot het monitoren van netwerkactiviteiten en het reageren op incidenten. 

Door te kiezen voor een bepaalde werkplek, kun je verschillende aspecten van het vakgebied verkennen en ervaring opdoen in uiteenlopende omgevingen. Het is belangrijk om te overwegen welke werkomgeving het beste aansluit bij jouw interesses, vaardigheden en carrièredoelen. 

Hoe word je een Cyber Security Specialist?

Om een Cyber Security Specialist te worden zijn er verschillende opleidingspaden mogelijk, waaronder formele educatie, certificeringen en praktijkervaring. Hier zijn enkele mogelijke routes: 

1. Formele educatie 

Het hebben van een IT-gerelateerd hbo- of wo-diploma is vaak een goede basis om als Cyber Security Specialist aan de slag te gaan. Denk hierbij aan opleidingen in Informatica, Cyber Security, Computerwetenschappen of Security & Network Engineering. Hoewel dit niet altijd een harde eis is, biedt een dergelijke opleiding wel een stevige basis in relevante onderwerpen zoals netwerken, computersystemen, IT-regelgevingen, softwareontwikkeling en programmeertalen. 

 

2. Certificeringen 

Het behalen van relevante certificeringen is essentieel voor een succesvolle carrière als Cyber Security Specialist. 

Enkele veelgevraagde certificeringen zijn: 

 • Certified Information Security Manager (CISM) 

 • Certified Information Systems Security Professional (CISSP) 

 • Certified Information Systems Auditor (CISA) 

 • Certified Information Privacy Professional / Europe (CIPP/E) 

 • Certified Cloud Security Professional (CCSP) Naast deze technische certificeringen zijn er ook certificeringen gericht op beleidsvoering, zoals ISO 27001, Certified Information Security Officer (CISO), Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR/BIG) en NEN7510. 

 

3. Praktijkervaring 

Praktijkervaring is van onschatbare waarde voor een Cyber Security Specialist. Dit kan worden opgedaan door stages, traineeships, of door te werken in IT-functies met een focus op beveiliging. Het actief betrokken zijn bij projecten en het oplossen van beveiligingsincidenten draagt bij aan het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden en expertise. 

 

Enkele relevante opleidingsinstituten en certificeringsinstanties zijn onder meer: 

 • ISACA (voor CISM, CISA certificeringen) 

 • (ISC)² (voor CISSP certificering) 

 • International Association of Privacy Professionals (IAPP) (voor CIPP/E certificering) 

 • Cloud Security Alliance (CSA) (voor CCSP certificering) 

 • NEN (voor ISO 27001, BIR/BIG, NEN7510 certificeringen) 

 

Het behalen van certificeringen zoals CISSP, ISO 27001 en CISO wordt steeds vaker vereist door organisaties voor de functie van Cyber Security Specialist, vanwege de erkenning en expertise die deze certificeringen vertegenwoordigen in de branche. 

Werken als Cyber Security Specialist

Is je interesse gewekt en ben je op zoek naar Cyber Security vacatures? Of bekijk hier onze IT-vacatures! Cooder is jouw ideale partner bij het vinden van jouw nieuwe uitdaging binnen de IT Security. We hebben een groot netwerk aan de leukste bedrijven in de Cyber Security.