Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Iedereen heeft er weleens van gehoord; secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar wat is het nou precies? En hoe weet je wat wel of juist niet interessant is voor jou? Welke goede secundaire arbeidsvoorwaarden kun je vragen bij jouw nieuwe job? Wij geven je antwoord op al deze vragen!

CooderJobs
15 september 2020

Wat is de definitie van secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afspraken met je werkgever over alle extra’s die je krijgt naast je salaris. Er zijn tientallen soorten secundaire arbeidsvoorwaarden waarover je kunt sparren met je werkgever, van financiële beloningen tot en met je ontwikkelingsmogelijkheden bij een bedrijf. We geven je een overzicht met secundaire arbeidsvoorwaarden en leggen per voorwaarde uit wat het precies is.  

Het verschil tussen secundaire en primaire arbeidsvoorwaarden

Daar hebben we snel een antwoord op: primaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die in de wet staan vastgelegd, zoals het recht op vakantiegeld of het aantal uren dat je gaat werken. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijkomstige voorwaarden, ligt er maar net aan wat er 'normaal' is bij de organisatie waar je gaat werken. Mag iedere werknemer daar bijvoorbeeld één dag in de week thuiswerken? Dan is dit een secundaire voorwaarde.

Welke soorten secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er?

Hieronder zie je een overzicht van de secundaire arbeidsvoorwaarden per categorie. 

Soorten Secundaire arbeidsvoorwaarden

Financiële beloning 

 13e maand Dit is een extra maandsalaris aan het einde van het jaar.

Bedrijfssparen Dit is een mogelijkheid om fiscaal gunstig te sparen via je werkgever.

Bonus Een bonus is een extra financiële beloning voor je individuele prestaties, groepsprestaties of vanwege een positief bedrijfsresultaat.

Optieregeling Hiermee kun je als werknemer aandelen kopen in het bedrijf. Als je werkgever aan het einde van het jaar winst maakt, deel je hierin mee als medewerker.

Overwerktoeslag Dit is een regeling waarbij je wordt doorbetaald op het moment dat je meer uren werkt dan er in je contract staan.

Pensioen Hiermee kun je als werknemer maandelijks een (klein) bedrag via je werkgever in een pensioenfonds opsparen waarmee je geld spaart voor als je met pensioen gaat.

Prestatiebeloning Dit is een extra financiële beloning, omdat je individueel of samen met een groep een prestatie geleverd hebt.

Provisie Dit is een beloning die afhankelijk is van je bijdrage aan de omzet of winst.

Winstdeling Bij winstdeling krijgen medewerkers een bonus die afhankelijk is van het bedrijfsresultaat.

Onkostenvergoeding

Collectieve ziektekostenverzekering Hierbij krijg je korting op de basispremie en diverse andere voordelen afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij.

Kinderopvang Hierbij vergoed de werkgever geheel of gedeeltelijk de kosten voor de kinderopvang voor de werknemer.

Reiskosten De werkgever betaalt negentien cent per gereden kilometer van en naar het werk, vergoed de reiskosten volledig of schaf een abonnement aan voor het openbaar vervoer.

Representatiekosten Representatiekosten zijn kosten die vallen onder kosten die nodig zijn voor de uitvoering van de functie zoals voeding, kleding en parkeerkosten.

Telefoonkostenvergoeding Hierbij compenseert de werkgever (een deel van de) kosten van het telefoonabonnement.

Verhuiskosten Dit is een vergoeding van de kosten die een medewerker moet maken als de verhuizing van de medewerker in verband staat met het dienstverband.

Betaald verlof

Ouderschapsverlof De werkgever betaalt het loon (deels) door, terwijl dit wettelijk gezien niet hoeft.

Sabbatical Een sabbatical is dat je in overleg met je werkgever dagen en geld kan opsparen waarmee je een aantal maanden met verlof kan. Dit kun je bijvoorbeeld doen om tijd te investeren in kennis of om voor een langere periode naar het buitenland te gaan.

Verlofdagen Het wettelijke aantal verlofdagen ligt op 20, maar je kunt met je werkgever afspreken om een aantal extra dagen betaald verlof te krijgen.

Zorgverlof Tijdens kortdurend zorgverlof krijg je volgens de wet 70% van je salaris doorbetaald. Hierover kun je met je werkgever afspreken om een hoger percentage van het loon door te betalen.

Flexibiliteit

Eerder stoppen met werken Hierbij krijgt de werknemer de mogelijkheid om in overleg met de werkgever een potje op te bouwen waarmee je de periode kunt overbruggen tot je pensioen.

Flexibele werktijden Hiermee kan de werknemer zelf de werktijden bepalen (soms met vastgestelde grenzen) zolang het vastgestelde aantal uur gewerkt wordt.

Telewerken Bij telewerken kun je als werknemer vanaf diverse plekken werken. Dit hoeft dus niet per se vanuit huis te zijn.

Thuiswerken Bij thuiswerken kun je als werknemer (één of meerdere dagen) vanuit huis werken. Hierbij spreekt de werknemer vaak vaste dagen af waarop je op kantoor- en thuiswerkt.

Communicatie

Laptop Een laptop van de zaak is vooral handig als je een functie hebt waar je op verschillende plekken of met specifieke software moet werken.

Tablet Als het gebruik van een tablet handig is voor de uitvoering van je werk kun je ook vragen of je werkgever deze voor je koopt.

Telefoon Een telefoon van de zaak is vooral aan te raden als je regelmatig telefonisch zakelijke gesprekken voert.

Vervoer

Auto De werkgever geeft je dan de mogelijkheid om gebruik te maken van een leaseauto, vaak heb je hierbij een eigen bijdrage als je de auto ook privé wilt gebruiken. Fiets Hierbij betaalt de werkgever vaak de kosten voor de fiets maar ook voor de reparatie en het onderhoud van de fiets. Scooter Hierbij betaalt de werkgever voor de scooter, de kosten voor het onderhoud en de brandstof.

Ontwikkeling

Doorgroeimogelijkheden Je kunt met je werkgever vooraf afspreken wat je doorgroeimogelijkheden zijn als je jouw huidige functie hebt uitgespeeld.

Scholing en studiefaciliteiten Hieronder valt de vergoeding van trainingen, cursussen, workshops, opleidingen en overige kosten voor je ontwikkeling.

Overige secundaire arbeidsvoorwaarden

Cadeaus Hierbij kun je denken aan beloningen zoals kerstpakketten, cadeaubonnen, abonnementen of dagjes weg.

Lunch/bedrijfsbar Hierbij verzorgt de werkgever de lunch, dit kan ook tegen een kleine vergoeding zijn.

Sporten Je werkgever kan ervoor kiezen om de kosten voor je sportabonnement te vergoeden of om zelf sportactiviteiten te faciliteren.

Hoe onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden?

Bekijk goed wat in jouw situatie en functie relevant is. Daarnaast is het verstandig om goed onderzoek te doen en te kijken wat andere bedrijven met soortgelijke functies bieden. Zoek dus uit wat passend is en zorg ervoor dat je jouw verhaal goed onderbouwd, want vaak levert het voor de werkgever ook een voordeel op. Mocht je werkgever er niet mee akkoord gaan, probeer dan te kijken naar andere secundaire arbeidsvoorwaarden. In de vacatures op Cooder.nl zie je gelukkig in één oogopslag wat jouw toekomstige werkgever te bieden heeft 😉.