Welke marktontwikkelingen hebben we gespot afgelopen jaar?

Wat was het een jaar en wat is er veel om op terug te blikken. Naast natuurlijk onze interne ontwikkelingen, heeft de IT-markt ook niet stilgezeten afgelopen jaar. Daarom gaan we in deze blog na hoe de markt veranderd is ten opzichte van een jaar geleden. Toe aan een handig overzicht? Lees mee!

Anouk Alberdingk Thijm
3 januari 2023

De belangrijkste trends en ontwikkelingen

Afgelopen jaar heeft de IT-markt verschillende trends en ontwikkelingen doorgemaakt. We hebben zowel positieve als negatievere ontwikkelingen ontdekt. De mogelijkheid tot thuiswerken en het inplannen van remote afspraken zijn er twee waar we zeker blij mee zijn!


Wessel, Business Consultant: “We zien dat binnen IT Infrastructuur de markt zich dit jaar steeds meer beweegt naar Cloud georiënteerde omgevingen. En ook Security wordt steeds belangrijker. We denken dat beide ontwikkelingen direct te koppelen zijn aan het vele thuiswerken en remote werken.
Het aantal bedrijven dat thuis werken of remote werken aanbiedt, is dit jaar met 2% gestegen. 3 jaar geleden bood slechts 75% van de vacatures dit aan, nu is het 93%. Vorig jaar steeg het naar 91%"  Helaas is er ook één die nadelig is, namelijk de gevolgen van de hoge inflatie: dit geeft bedrijven grote onzekerheid omdat zij minder geld kunnen uitgeven.

Hoe heeft Cooder deze ontwikkelingen toegepast? 

Wat gaan we beter doen in het nieuwe jaar dankzij deze ontwikkelingen? Hoe kunnen we nóg beter van dienst zijn?  Deze vraag stelden we aan onze Candidate Consultant Bart! Daar had hij het volgende op te zeggen: 

Bart: “Er moet vooral worden ingezet op de flexibiliteit van bedrijven en kandidaten.  Hierdoor kunnen verder gelegen kansen beter tot stand komen. Voor het aanwerven van nieuwe klanten in minder populaire (dus rustigere) gebieden kan dan ook het argument worden gebruikt dat er op afstand gewerkt kan worden. Zo komt er een grotere aanwas.”  

En hebben wij profijt gehaald uit deze ontwikkelingen? 

Bart: “De mogelijkheid tot thuiswerken zorgde ervoor dat kandidaten bereid waren om (weer) verder van hun huis te werken, nadat ze in Corona alleen maar vanuit thuis hadden gewerkt. Hierdoor konden er dus meer kandidaten worden voorgesteld bij klanten. Kortom: het zorgde voor meer flexibiliteit.” 

Wat kun je vertellen over de toekomstverwachtingen?  

Recessie! Dus het onderscheiden ten opzichte van de concurrentie wordt nog belangrijker. 

Welke groei verwachten wij mee te maken bij Cooder? 

Het aannemen van nieuwe werknemers, zodat er een nieuw team komt (met een nieuwe Teamlead). Op die manier het bereik uitbreiden en onze goede positie nog meer verstevigen. 

Welke moeilijkheden zouden er op ons pad kunnen komen en welke oplossing(en) hebben we daarvoor? 

Stijgende concurrentie: iedereen wil ineens recruiter zijn. IT is wat dat betreft een gunstige markt, omdat steeds meer mensen in de IT werkzaam willen zijn. De klanten kunnen daarentegen wel de vraag wat laag houden vanwege de recessie. Hiervoor hebben wij gelukkig onze langetermijnsamenwerkingen. 

Wat hebben we geleerd en hoe gebruiken we deze kennis in de toekomst? 

Bart: “Ik denk dat focus op het constant houden van de instroom van kandidaten/nieuwe contacten/klanten belangrijk gaat zijn. Zo blijft de gemiddelde omzet en de gemiddelde RPH (Rate Per Hire) ook gelijk en zorg je voor een gezond en winstgevend label!” 

De belangrijkste trends en ontwikkelingen

Afgelopen jaar heeft de IT-markt verschillende trends en ontwikkelingen doorgemaakt. We hebben zowel positieve als negatievere ontwikkelingen ontdekt. De mogelijkheid tot thuiswerken en het inplannen van remote afspraken zijn er twee waar we zeker blij mee zijn! Wessel, Business Consultant: “We zien dat binnen IT Infrastructuur de markt zich dit jaar steeds meer beweegt naar Cloud georiënteerde omgevingen. En ook Security wordt steeds belangrijker. We denken dat beide ontwikkelingen direct te koppelen zijn aan het vele thuiswerken en remote werken. Het aantal bedrijven dat thuis werken of remote werken aanbiedt, is dit jaar met 2% gestegen. 3 jaar geleden bood slechts 75% van de vacatures dit aan, nu is het 93%. Vorig jaar steeg het naar 91%" Helaas is er ook één die nadelig is, namelijk de gevolgen van de hoge inflatie: dit geeft bedrijven grote onzekerheid omdat zij minder geld kunnen uitgeven.

Wil je meer weten over Cooder? Lees dan hier onze andere blogs, vol met handige informatie die jou helpt verder te komen op de IT-markt!