7 Tips voor de beginnende leidinggevende

Als beginnende leidinggevende betreed je een nieuw terrein vol uitdagingen en kansen. Om een team effectief te leiden, heb je drie kerneigenschappen nodig: leiderschap, empathie en strategische vaardigheden. Wat nog meer dan? Lees onze 7 tips om je vanaf het prille begin al snel te ontpoppen tot een succesvolle leidinggevende!

Anouk Alberdingk Thijm
14 februari 2024

1. Goed luisteren, hè?

Een goede baas is meer van het luisteren dan van het praten. Laat zien dat je écht geïnteresseerd bent in wat je team te zeggen heeft. Actief luisteren maakt de werksfeer positiever en stimuleert open communicatie. 

2. Zet duidelijke doelen

Stel heldere en haalbare doelen voor je team op. Vertel iedereen duidelijk waar je naartoe wil. Niet alleen geeft dit duidelijkheid, maar het motiveert het team ook om samen successen te boeken. Bedenk ook leuke activiteiten om gezamenlijk te doen als een (groter) doel bereikt is, om die motivatie te behouden en je team een stuk hechter te maken. Win-win, want een hecht team = een geoliede machine. 

3. Delegeer slim

Ken de sterke kanten van je teamleden en delegeer taken op basis van hun skills. Hiermee vergroot je niet alleen de efficientie, ook de individuele groei en tevredenheid wordt gestimuleerd. 

4. Bouw een positieve sfeer

Een positieve sfeer op het werk maakt menen betrokken en productief. Erken prestaties, pep je team op en zorg voor een cultuur waarin leren en ontwikkelen worden aangemoedigd. Foutje gemaakt? No worries. We pakken samen de scherven op en gaan er weer tegenaan tot het wél lukt! 

5. Blijf flexibel

Je moet wel flexibel zijn in zo’n veranderende werkomgeving. Pas je aan als de omstandigheden veranderen en begrijp de verschillende behoeften en werkwijzen van je team. 

6. Investeer in groei

Dit is een hele belangrijke! Help je team groeien door trainingen en ontwikkelingskansen aan te bieden. Hiermee verbeter je niet alleen de vaardigheden van individuele teamleden, maar maak je het team als geheel sterker.  

7. Zet de puntjes op de i, de kers op de taart, de...

Leer prioriteiten te stellen en zorg dat je teamleden dat ook doen. Zo loopt het werk soepel en krijgen belangrijke taken de aandacht die ze verdienen.  

Goed, leidinggevende. Zo aan het begin van je nieuwe verantwoordelijkheden, is het belangrijk om te blijven leren en groeien. Met deze tips ben je goed op weg naar het bouwen van een succesvol en hecht team. Blijf authentiek, toon leiderschap en wees bereid om te evolueren met de behoeften van je team en organisatie. Veel succes!