De 4 grote voordelen van investeren in de ontwikkeling van IT-talent

Wil je nieuw talent aantrekken en groeien als organisatie? Steek extra zorg in wat je al hebt. Door je huidige IT’ers goed te onderhouden en te helpen bij hun ontwikkeling, blijf je als organisatie ook up-to-date. In het digitale tijdperk waarin we leven, volgen trends elkaar namelijk op met een tempo waar je u tegen zegt. Daarom vormt IT de spil in het web van elke moderne organisatie, in elk geval als je nog groter wil worden. Meerdere redenen weten waarom het belangrijk is om te investeren in de ontwikkeling van je IT-talent? Dan zit je hier goed!

Anouk Alberdingk Thijm
19 september 2023

1. Voorsprong op de concurrentie en de toekomst

Als je huidige IT-personeel zich blijft doorontwikkelen, heb je een stapje voor op de concurrentie, blijf je bij met de nieuwste innovaties én heb je een mooie voorsprong op de toekomst. Hiervoor identificeer je de toekomstige behoeften van je organisatie op het gebied van IT-vaardigheden, rekening houdend met de snel veranderende technologische ontwikkelingen.  

Terwijl de concurrent misschien wel focust op nieuw talent binnenhalen, investeer jij in een duurzamere keuze. Tijd investeren in groei en ontwikkeling zorgt ervoor dat je organisatie een sterke fundering krijgt met goede medewerkers, wat op de langere termijn veel meer uithaalt dan de eenmalige rush van nieuw talent werven. Bovendien is het goedkoper om huidig personeel op te leiden, dan om nieuwe mensen in te werken. 

2. Op de lange termijn geld besparen

Natuurlijk zijn trainingen, opleidingen en cursussen niet gratis. Maar wervingskosten zijn hoog. Denk aan advertentiekosten, wervingsbureaus en kostbare tijd besteed aan het beoordelen van cv's en sollicitatiegesprekken. Neem het onderzoek van de Association for Talent Development (ATD), waaruit gebleken is dat het gemiddeld 33% van één jaarsalaris kost om een medewerker te vervangen voor iemand anders. Om dit verder toe te lichten: stel dat dit jaarsalaris 30.000 is, dan kost je dit 16.500 euro. 

De kosten die je maakt voor opleiding, krijg je bovendien dubbel en dwars terug op de langere termijn. Hoe beter en relevant de kennis is van je personeel, hoe meer winst je maakt en hoe groter je organisatie wordt. Dus, waar kies jij voor?  

3. Werkgeluk van je werknemers

Niet geheel onbelangrijk! Een mens wil van nature blijven ontwikkelen, dingen leren en uitgedaagd worden. Zonder doel en duidelijk groeipad op het werk wordt geen medewerker gelukkig, omdat de betrokkenheid dan mist.  

Een onderzoek van LinkedIn toont aan dat 94% van de werknemers bij een bedrijf zou blijven als het investeert in hun ontwikkeling. Daarnaast zegt 87% van de millennials dat de ontwikkelingsmogelijkheden op het werk belangrijk zijn voor hen bij het nemen van beslissingen over hun carrière. 

Door voldoende ruimte te geven voor de ontwikkeling van je medewerkers, toon je niet alleen je waardering voor hun inzet, maar voelen zij zich ook betrokken bij het grotere geheel. Bovendien werkt dit mee aan een fijne en gezonde bedrijfscultuur waarin medewerkers zich op hun plaats voelen. Dit vergroot hun loyaliteit aan de organisatie aanzienlijk, net als hun motivatie om goed te presteren. Ten slotte zullen ze het met trots vertegenwoordigen bij nieuw, potentieel talent. Enthousiasme werkt nou eenmaal aanstekelijk en maakt je organisatie aantrekkelijk voor nieuw talent.  

4. Efficiëntere teams

Als je werknemers goed zijn opgeleid, verlopen samenwerkingen efficiënter. Collega's begrijpen elkaar beter, komen sneller tot oplossingen en werken een stuk nauwkeuriger. Dat leidt tot verminderde downtime en verhoogde productiviteit. Daarnaast zijn zij minder afhankelijk van externe ondersteuning, wat de technische afhandeling extra versnelt.  

Genoeg redenen dus om te investeren in de ontwikkeling van je IT-personeel. Ben je benieuwd naar meer tips om het onderste uit de kan te halen, lees dan onze andere blogs. Mocht je interesse hebben in wat wij voor je kunnen beteken op gebied van werving en selectie, neem contact met ons op!