Diplomaterreur: 5 redenen om te focussen op competenties

Kijk jij als werkgever eerst naar het cv van een sollicitant? Vaak is dat logisch, óók als deze sollicitant een onervaren starter is en vers uit de schoolbanken komt. Maar wat nou als hij of zij überhaupt geen diploma heeft, gaat dat cv dan direct de prullenmand in? Doodzonde, vinden wij. Diploma of niet, iedereen heeft competenties en is bovendien intrinsiek gemotiveerd om bij de organisatie te werken waar ze solliciteren. Dit kan anders! Lees onze 5 redenen om binnen je wervingsprocessen meer focus te leggen op competenties en minder op iemands studieachtergrond.

CooderJobs
28 februari 2024

1. Praktische vaardigheden

Allereerst: praktische vaardigheden. Competenties laten zien wat een kandidaat daadwerkelijk kan in de praktijk. Terwijl een diploma theoretische kennis en academische prestaties laat zien, kunnen competenties laten zien hoe effectief een kandidaat deze kennis kan toepassen in een echte werkomgeving. 

2. Flexibiliteit

Ook zijn iemands competenties vaak breder van toepassing dan specifieke kennis. Werknemers met sterke competenties kunnen zich gemakkelijker aanpassen aan nieuwe taken, veranderende omstandigheden en verschillende rollen binnen een organisatie. 

3. Diversiteit en inclusie

Door te focussen op competenties, kun je je wervingsproces inclusiever maken. Dit opent de deur voor kandidaten die mogelijk niet de traditionele academische achtergrond hebben, maar wel over de juiste vaardigheden en potentieel beschikken om succesvol te zijn in de functie. 

4. Motivatie en betrokkenheid

Het hebben van de juiste competenties gaat vaak hand in hand met motivatie en betrokkenheid bij het werk. Werknemers die competenties hebben die overeenkomen met de vereisten van de functie, zijn vaak meer gemotiveerd en betrokken bij hun werk, wat kan leiden tot hogere productiviteit en tevredenheid op de lange termijn. Werkgeluk! 

5. Kostenbesparing

Het werven van personeel op basis van competenties in plaats van uitsluitend op diploma's kan kostenbesparend zijn voor werkgevers. Het kan bijvoorbeeld leiden tot kortere inwerkperiodes, minder behoefte aan aanvullende training en een hogere retentie van werknemers, waardoor de kosten van doorlopende werving en training worden verlaagd. 

Hopelijk openen onze tips de deur naar een gevarieerdere groep sollicitanten voor die ene leuke, nieuwe functie binnen jouw bedrijf. Als je liever persoonlijk wil sparren kun je altijd contact met ons opnemen door hier te klikken. We spreken elkaar!