Hoe je jouw personal brand opbouwt als softwareontwikkelaar (in 4 stappen!)

Als softwareontwikkelaar ben je al bekend met het bouwen van digitale oplossingen voor verschillende problemen. Maar hoe zit het met het opbouwen van je eigen merk als professional? Personal branding is een belangrijk onderdeel van je (startende) carrière, vooral in de concurrerende IT-markt. Het helpt om je te onderscheiden van andere ontwikkelaars, creëert nieuwe kansen en vergroot je netwerk. Van ‘markt-nieuweling’ tot aan professional: lees hier hoe je een sterke personal branding opbouwt in 4 stappen!

CooderJobs
10 mei 2023

Wat wordt er bedoeld met personal branding? 

Je personal branding is hoe jij jezelf als merk positioneert en presenteert aan anderen. Het doel is om je te onderscheiden van anderen, zodat je opvalt tussen andere sollicitanten of een groot netwerk krijgt van mensen die jouw diensten gebruiken. Op die manier promoot je jezelf als professional in jouw (niche)markt en geef je je carrière een boost.   Dit doe je door op een slimme en unieke manier je persoonlijkheid, vaardigheden, expertise, waarden en reputatie te communiceren. Zo kunnen mensen of bedrijven zich aan je binden en zich herkennen in bepaalde kwaliteiten en waarden van jou. Een goede personal branding heeft consistentie en authenticiteit nodig; presenteer jezelf dus ook niet anders dan je bent, als je een sterk en betrouwbaar merk wil opbouwen dat aantrekt. Werken in de softwareontwikkelingsindustrie kan dus competitief lijken, want je moet een streepje voor hebben op andere ontwikkelaars die solliciteren voor dezelfde positie of die hun diensten aanbieden. Daarom werkt het in je voordeel als je je specialiseert: je komt dan uit die ‘boxed-up’ concurrentie. Hoe je dit doet, lees je hieronder. 

Stap 1: kies je nichemarkt  

Ga bij jezelf na: waar ligt jouw kracht? Kies daaruit je niche; iets waar je gemakkelijk verbinding mee maakt, waar je interesse en passie ligt, waarin je goed bent én vertrouwd mee bent. Als je geïnspireerd bent, blink je uit!  We hebben hieronder een lijst van nichemarkten samengesteld. Misschien zit er wel iets tussen dat je aandacht trekt: 

  • Webontwikkeling 

  • App-ontwikkeling 

  • Game-ontwikkeling 

  • E-commerce ontwikkeling 

  • Machine Learning en Data Science 

  • Kunstmatige intelligentie en robotica 

  • Cybersecurity en netwerkbeveiliging 

  • Cloud computing en virtualisatie 

  • UI/UX ontwerp 

  • Blockchain-ontwikkeling 

Bedenk welke van deze niches het beste bij jou past en welke je het meest interesseert. Zo kun je je richten op het bijspijkeren van je expertise en tegelijkertijd groeien in de softwareontwikkeling! 

Stap 2: wie is je doelgroep? 

Even een stapje terug, want vóór je je zinnen op een nichemarkt zet, moet je ook goed begrijpen welke doelgroep daarbij hoort. Vraag jezelf hierbij ook af: wil je je diensten verkopen of ga je in loondienst? En in dat eerste geval, zijn dat dan alleen consumenten, of ga je contact leggen met collega-ondernemers? Als je weet welk type klanten je wil en óf je die wil, helpt dat je bij het onderzoeken van de nichemarkt die bij jou past.  

Stap 3: analyseer je doelgroep 

Aangekomen bij stap 3 heb je je niche bepaald en de vorm waarin je wil werken. Nu is het zaak dat je de ‘taal van je publiek’ spreekt. Daarom ga je je doelgroep kritisch analyseren: hun demografie, pijnpunten, financieel budget en tone of voice – hoe is dit allemaal vormgegeven? Aan de hand van deze uitkomsten kan je een strategie ontwikkelen waarmee je hen bereikt. Zorg ervoor dat je toegankelijk bent voor hen en een stukje herkenbaarheid biedt. Op die manier zullen zij (klanten of bedrijven) als eerst aan jou denken als ze tegen problemen aanlopen. 

Stap 4: wie zijn je concurrenten? 

Als je goed weet wie je concurrenten zijn en wat zij precies doen, kun je daarop inspelen. En met creatievere, uniekere oplossingen komen waardoor je er alsnog met kop en schouders bovenuit steekt. Maak een concurrentieanalyse en ga het volgende na: 

  • Welke producten/diensten bieden zij? 

  • Wie zijn de afnemers? Of: waar werken zij? 

  • Wat zijn hun prijzen? 

  • Wat is hun onderscheidend vermogen? 

  • Hoe brengen zij hun dienst of product op de kaart? 

  • Reflectie  

Goed, nu heb je alles in huis om zelf aan je personal brand te werken als softwareontwikkelaar. Nu is het tijd om het in de praktijk te brengen. Wat wil nou, wij hebben toffe banen waar jij je skills tot leven kan laten komen. Bekijk hier onze development vacatures of neem hier direct contact op!