Hoe kan je als organisatie meer vrouwen naar de IT-sector trekken?

De IT-sector staat bekend om innovatie, maar het is hoog tijd voor een innovatie van een andere soort: het aantrekken van meer vrouwen naar deze bloeiende industrie. Nieuwsgierig hoe je als werkgever meer vrouwen de IT-wereld in kunt krijgen? Laten we hier starten en de genderkloof aanpakken. In deze blog laten we je zien hoe je dat doet. We gaan beginnen!

Anouk Alberdingk Thijm
27 september 2023

Cultuur van inclusie vergroten binnen je organisatie

Hier geldt het show, don't tell principe. Je kan aan iedereen vertellen dat je een inclusieve cultuur hebt, maar als dat in de praktijk niet zo blijkt te zijn, val je door de mand. Neem bijvoorbeeld alle bedrijven die alleen tijdens Pride-month de regenboogkleuren opnemen in hun logo, en er de rest van het jaar niet naar omkijken. Het moet in de cultuur van je organisatie gebakken zitten, dat is wat echt opvalt en voelbaar is.  

Denk je dat hier nog wel het een en ander te schrapen valt? Je kunt het volgende doen: 

 1. Neem een inclusief beleid en diversiteitsinitiatieven aan; 

 1. Creëer een cultuur met respect en gelijke kansen voor alle medewerkers; 

 1. Maak gebruik van wervings- en promotiepraktijken die diversiteit stimuleren; 

 1. Ondersteun ondervertegenwoordigde groepen; 

 1. Moedig medewerkers aan om feedback te geven en regelmatig te evalueren over de diversiteit en inclusiviteit van de organisatie. 

Een aantal van deze punten (en meer) zullen we verder toelichten, want makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je weten hoe je concreet aan de slag gaat, lees dan vooral verder! 

Een inclusief beleid en diversiteitsinitiatieven aannemen

Waar begin je en hoe pak je dit precies aan? Een goede tip is om een interne raad aan te nemen die de koppen bij elkaar steekt voor kwesties die hier mee te maken hebben. Zorg ervoor dat dit, uiteraard, een raad is met mensen die verschillende achtergronden, leeftijden, rassen, geslachten, seksuele geaardheden, religies en culturen hebben. Zo zorg je ervoor dat besluitvorming wordt gedaan vanuit verschillende stemmen, perspectieven en meningen. Dat is juist wat je wil!  

Genderneutrale werving

Hand-in-hand hiermee komt een genderneutrale werving en selectie, waarmee je focust op een divers personeel. Wist je dat, volgens McKinsey, bedrijven 21% meer kans hebben op een bovengemiddelde winstgevendheid als zij een grote genderdiversiteit hebben? Tijd om dus bewust te kiezen voor een omslag.  

Ander interessant feitje: Vacatureteksten bepalen wie er bij jou komen solliciteren. Vaak wordt er in vacatureteksten in de IT-sector gebruik gemaakt van ‘mannelijke’ woorden of wordt er een lijst gegeven aan van alles waar de juiste kandidaat aan moet voldoen. Vaak met vereisten die als ‘mannelijk’ overkomen. Vermijd deze woorden dus zeker in je tekst: 

 • Mannelijke titels en beroepen, gebruik in plaats daarvan ‘persoon’ of ‘kandidaat’; 

 • Geslachtsgerelateerde bijvoeglijke naamwoorden (‘stoer’, ‘mannelijk’); 

 • Geslachtsgebonden voornaamwoorden (hij, hem); 

 • Veronderstellingen over persoonlijke situaties die geslachtsspecifiek kunnen zijn (‘Houd jij ook zo van voetbal? In de pauze wordt er FIFA gespeeld’); 

 • Geslachtsgebonden eisen (‘moet fysiek sterk zijn’ bijvoorbeeld); 

 • Vermijd woorden als ‘beste’, ‘slimste’ of ‘snelste’, als deze gebaseerd zijn op genderstereotypen; 

Kortom, vermijd taal die de indruk wekt dat de organisatie een voorkeur heeft voor een bepaald geslacht. Je kunt beter objectieve criteria gebruiken waarop een kandidaat beoordeeld wordt. 

Netwerkbijeenkomsten

Organiseer netwerkbijeenkomsten vanuit je organisatie waar vrouwen of mensen die zich niet als man identificeren uit de sector naartoe kunnen komen om elkaar te ontmoeten en inspireren. Pak het groots aan, met een mooie, professionele vormgeving (dus niet overal de kleur roze op knallen), verschillende sprekers, verschillende leeftijden en achtergronden. Natuurlijk moet je de lekkere drankjes en hapjes niet vergeten. Op deze manier creëer je ook meteen meer zichtbaarheid en erkenning voor vrouwelijke IT-professionals binnen je organisatie. 

Diversiteit in leidinggevende posities

Dit punt gaan we absoluut niet vergeten. Geef vrouwen leidinggevende posities voor betere bedrijfsprestaties, innovatieve ideeën, klantgerichtheid, talentbehoud, een rolmodel-functie en een inclusieve natuur. Wat houd je tegen? 

Met welk van deze punten ga jij als eerst aan de slag? Stel jij meteen die interne raad op of organiseer je een netwerkbijeenkomst? Wij zijn er in ieder geval om jou snel en effectief in contact te brengen met vrouwen uit de sector. Neem hier eerst contact op met ons!