InMail: 6 tips om van irritatiebron naar effectieve werving te gaan

Ben je werkzaam in sales? Dan ben je vast bekend met het schrijven van InMails en ook met de bijbehorende uitdagingen. De realiteit is dat ontvangers van deze berichten vaak niet staan te springen om ze te lezen, en als ze dat wel doen, ervaren zij ze vaak als onpersoonlijk, opdringerig en nietszeggend. Herken je dit? Dan is deze blog een must read voor jou. We laten je zien wat het geheim achter een effectieve InMail is. Alvast een hint: het draait allemaal om personalisatie, originaliteit en het aanzetten tot actie.

Anouk Alberdingk Thijm
4 oktober 2023

1. Maak het persoonlijk

Zorg ervoor dat je je InMail nooit begint met een standaard opening. “Beste [naam]", gevolgd door een bedrijfspitch, is dus niet de juiste manier om de aandacht te vangen. Dit komt namelijk over als onpersoonlijk knip-en-plak-werk. Eén van onze collega's kreeg zelfs eens een mail waarin ze werd aangesproken met de verkeerde naam. Auch. Hoe moet het dan wel? Laat zien dat je de moeite genomen hebt om iemands profiel te bekijken; begrijp eerst wie het is en wat diegene precies doet. Stel jezelf ook de vraag: waarom benader ik deze persoon en wat heb ik hem/haar te bieden?  

2. Schrijf een boeiende onderwerpregel

Wat er in de onderwerpregel staat, is het eerste dat de ontvanger ziet. Het is dus belangrijk dat je er iets inzet dat hem of haar verleidt om verder te lezen. Maar! Waar veel recruiters zich in vergissen, is de mate van urgentie die zij gebruiken in hun tone of voice. Zij denken: Hoe dwingender, hoe beter. Dit is niet zo. Sterker nog, dat werkt averechts. Hoe zou jij het vinden om iets te ‘moeten’ van iemand die je niet kent? Dus niet: ‘Reageer snel', ‘Graag contact’, ‘Bekijk dit bericht’ of het nietszeggende ‘Korte vraag’. En ook alle onderwerpen die zogenaamd grappig, ludiek of anders zijn, mogen achterwege blijven. Zoals:  

  • Held worden? 

  • Help! 

  • Ready to spice up your life? (Jep, deze heeft een collega van ons écht een keer ontvangen.) 

  • Lees nu! 

Welke onderwerpen gebruik je dan wel? Hieronder een aantal voorbeelden: 

  • Mogelijke carrièremogelijkheid. Laten we praten? 

  • Ontdek een nieuwe carrièrekans  

  • Een boeiende professionele mogelijkheid 

  • Een mogelijk passende positie voor jou 

Met deze insteek geef je de ontvanger zélf de kans om te bepalen of hij/zij in gesprek wil gaan. Dat voelt tegenstrijdig, maar mensen hebben graag zelf de touwtjes in handen en zullen jouw verzoek zo sympathieker vinden.  

3. Begin een gesprek

Je kan ook in je tekst beginnen met het stellen van een vraag, gewoon uit pure interesse. Zo open je een tweezijdig gesprek, in plaats van dat je alleen zendt en iemand overvalt met een lap tekst. Probeer ook in je vraagstelling origineel te zijn, dus niet: “Toe aan een nieuwe uitdaging?”, “Is dit iets voor jou?”, of, wanneer iemand niet reageert: “Over het hoofd gezien?” bijvoorbeeld. Zo kom je opdringerig over en weerhoudt dat iemand juist van reageren.  

Maar wel:  

  • "Beste [Naam], ik ben momenteel op zoek naar getalenteerde professionals zoals jij voor een boeiende positie binnen ons bedrijf. Zou je interesse hebben om meer te horen?" 

  • "Hallo [Naam], ik heb onlangs je profiel bekeken en was onder de indruk van je indrukwekkende achtergrond. Ik denk dat we wellicht een geweldige carrièremogelijkheid voor je hebben." 

  • "Ik hoop dat deze e-mail je goed vindt. Ik ben recruiter bij [Bedrijfsnaam] en we hebben een vacature die ik denk dat goed bij jou zou kunnen passen. Zou je bereid zijn om meer te horen over deze kans?" 

4. Houd het kort

Lange berichten doen het in sommige gevallen juist goed, maar niet wanneer het aankomt op InMails. Ontvangers hebben liever dat je snel ter zake komt en vertelt wat je te bieden hebt. Houd je bericht daarom tussen de 200 en maximaal 300 tekens. Overschrijd je dat een beetje of zit je er net onder, is dat natuurlijk niet erg. Probeer hier in ieder geval naar te streven.  

5. Roep op tot actie

Je wil natuurlijk dat iemand op je InMail reageert. Maar schiet niet in de verleiding om dat té sterk duidelijk te maken in je call to action, daarmee schrik je af. Dus probeer hierin de ideale middenweg te vinden! Gebruik geen call to actions als: “Stuur me je cv!” of “Laat deze kans niet voorbijgaan”. Mensen willen graag zelf bepalen welke actie ze ondernemen, maar je kan dit wel een beetje beïnvloeden. Gebruik liever call to actions als: “Ik kijk ernaar uit om meer over jouw ervaring te horen!” of “Als je interesse hebt, kunnen we een vrijblijvend gesprek inplannen om te zien hoe we elkaar kunnen helpen.” De ontvanger vind je op die manier een stuk sympathieker en zal eerder reageren.  

6. Creëer een sterk profiel

Het hebben van een sterk profiel is ook als je recruiter bent heel belangrijk. Potentiële kandidaten willen natuurlijk, bij interesse, weten wie hen een InMail stuurt en nemen een kijkje op je profiel. Als jij een sterk profiel hebt, ben je onder meer geloofwaardig, professioneel, maak je een goede eerste indruk (cruciaal!) en geef je er een persoonlijk tintje aan. Toe aan concrete do's and don'ts voor het creëren van een sterk LinkedIn-profiel? Lees ook deze blog. Hij is geschreven voor werkzoekenden, maar ook relevant voor recruiters! 

Hopelijk ben je zo voldoende geïnformeerd en weet je goed wat je te doen staat als je je volgende InMail verstuurt. Zo niet, dan mag je ook zeker onze andere blogs bekijken. Ben je geïnteresseerd in nog meer informatie? Bel ons op, vinden we leuk!