Waarom een work sample beter werkt dan een sollicitatiegesprek

Wat is jouw ervaring met solliciteren? Onze ervaring is dat er bij de zoektocht naar een nieuwe baan altijd sollicitatiegesprekken aan te pas komen. Vaak is er eerst een kennismakingsgesprek en volgt daarna nog een meer inhoudelijk interview. Alleen wat wijst onderzoek uit? Dit is niet de beste manier om kandidaten te selecteren!

CooderJobs
22 december 2020

Wat is een work sample eigenlijk?

De term work sample is nog niet zo bekend in Nederland. Er bestaat zelfs nog geen Nederlandstalige Wikipedia pagina voor! Een work sample is simpel gezegd een simulatie van (een deel van) het werk waar iemand voor solliciteert. In de retail zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen om daadwerkelijk een uur mee te draaien, bij een callcenter zou het betekenen om alvast een aantal telefoontjes te plegen en bij veel overige banen kan er een case worden voorgelegd. Gebruikelijk binnen de IT, is om bijvoorbeeld een stuk code te laten zien, je werk op Github te tonen, of om ‘live’ een opdracht uit te werken. Er zijn een aantal voorwaarden die een work sample moet hebben om goed te werken. Zo is het belangrijk dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd door degenen die het interview afnemen. Ook moet er voldoende tijd zijn om de opdracht goed uit te leggen en ruimte zijn voor vragen van de sollicitant. Verder is het belangrijk dat er een duidelijke uitleg is wat de competenties zijn die getest zullen worden en hoe deze beoordeeld worden. Natuurlijk moet de work sample ook relevant zijn en gaan over dingen waar je echt mee te maken krijgt tijdens het werk. Iedereen moet dus een eerlijke kans krijgen.

Waarom werkt een work sample zo goed?

Een hoge mate van verloop kost een organisatie flink geld, dus wil je de juiste kandidaten aantrekken. Een work sample is een betere voorspelling of iemand goed zal passen dan (alleen) een sollicitatiegesprek. Waarom is een work sample dan een goede manier van solliciteren en selecteren? Drie redenen.

  1. Een cv zegt niet alles Ten eerste zeggen cv’s niet alles en worden ze soms ook behoorlijk aangedikt. Ook zegt een cv weinig over iemands daadwerkelijke competenties. Daarnaast hebben mensen met een hoog opleidingsniveau soms onevenredig veel voordeel tegenover mensen die een niveau lager opgeleid zijn. Terwijl dit iemand natuurlijk niet automatisch een betere fit maakt voor de job.

  2. Minder kans op bevooroordeling Binnen recruitment merken we vaak dat er grotendeels op ‘gevoel’ wordt afgegaan tijdens het sollicitatieproces. Als we vragen om feedback van een interview wordt er vaak snel gepraat over of de klik er wel of niet was. Maar we weten natuurlijk ook dat de mensen met wie je het goed kan vinden, niet per se je best presterende collega’s zijn. Met het oog op diversiteit en inclusie is het ook geen slecht idee om onbewuste vooroordelen te vermijden. Belangrijkste is natuurlijk dat je de beste match kan vinden als je daadwerkelijk kijkt naar de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden.

  3. Goed inzicht Ten derde is het ook belangrijk dat de sollicitant een goed beeld krijgt van de werkzaamheden en uitdagingen die je tegen kan komen in het werk waar het om gaat. Als je een vergelijking maakt tussen een generiek assessment en een aangepaste work sample, zie je duidelijk de voordelen van dat laatste. Algemene assessments zijn vaak tijdrovend, demotiverend en niet altijd relevant. Een work sample geeft werkgevers de mogelijkheid om een sollicitant te testen voor het werk dat ze gaan doen en de sollicitant de mogelijkheid om zich hiervoor te bewijzen.

Hoe nu verder?

Soms kan het jaarlijks verloop oplopen tot wel 50%, dus is het zaak om de goede fit te vinden. En hoe kan dat beter dan iemand daadwerkelijk te toetsen op hoe deze het werk zal gaan doen? Cooder is in ieder geval een groot voorstander van een work sample als onderdeel van het wervingsproces. Wil je hier een keer over sparren? Neem vooral contact met ons op.

Sparren over de mogelijkheden van jullie sollicitatieproces? Neem contact op