Vers van de werkvloer Lezen, want dit helpt jou Alles voor werkgevers Werkgevers Alles voor werkgevers

Zo zorg je voor een stabiele werkomgeving voor je personeel

Heb je je ooit afgevraagd hoe je tevreden personeel kunt behouden en tegelijkertijd jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kunt tillen? Zo ja, dan heb je geluk, want wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je een stabiele werkomgeving creëert en ervoor zorgt dat je werknemers tevreden zijn. Naast het feit dat gelukkige werknemers de beste ambassadeurs zijn voor jouw bedrijf, zorgen ze ook voor meer productiviteit en creativiteit op de werkvloer. Dus, pak een kop koffie, leun achterover en laat ons je inspireren met de nieuwste markttrends en verbeterpunten om jouw bedrijf een extra zetje in de goede richting te geven!

Anouk Alberdingk Thijm
29 maart 2023

Tip 1: Communicatie


Ten eerste is het essentieel om goed te blijven communiceren met je werknemers. Zorg ervoor dat je ze meeneemt in de toekomstplannen van je bedrijf en de verwachtingen voor hun werkprestaties. Door open en transparant te zijn, kunnen medewerkers zich meer betrokken voelen bij een bedrijf en hun rol daarin. Ook niet geheel onbelangrijk: dit voorkomt conflicten en misverstanden, waardoor de productiviteit, efficiëntie en sfeer op de werkvloer goed blijven. En ja, je raadt het al: dat bouwt vertrouwen op, wat bij elke (zakelijke)relatie de basis vormt.  

Tip 2: Bied mogelijkheden voor ontwikkeling


Werkzoekenden hechten veel waarde aan doorgroeimogelijkheden en ruimte voor ontwikkeling. Door middel van interne en externe trainingen of workshops kun je hen deze mogelijkheid geven. Hierdoor voelen ze zich niet alleen gewaardeerd, maar krijgen ze ook een gevoel van stabiliteit en toekomstperspectief. Zo behoud je niet alleen je huidige werknemers, maar trek je ook nieuw talent aan. Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt namelijk dat maar liefst 83% van de werknemers het verbeteren van hun vaardigheden als een grote prioriteit ziet en 74% zou zelfs hun baan opzeggen als ze daar geen ruimte krijgen hiervoor. 

Bovendien moet je ook rekening houden met de ontwikkelingen op het gebied van automatisering en AI. Eigenlijk ontkom je er niet meer aan, dus maak jezelf en je team wegwijs in deze ontwikkelingen en pas het toe binnen jouw bedrijf. Het is niet alleen essentieel voor de toekomst van je bedrijf, maar het maakt het werk ook nog eens een stuk interessanter. Laat daarom de creativiteit de vrije loop en creëer een dynamische en innovatieve werkplek voor je personeel. 

Tip 3: Een gezonde work-life balance


Door als werkgever flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden aan te bieden, verminder je stress en verhoog je de werkgelukkigheid van je personeel. Plus, het is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor nieuw talent.  

En laten we eerlijk zijn, thuiswerken is niet langer alleen een trend door de pandemie. Het is een blijvertje en jouw medewerkers willen daar zelf de controle over houden. Dit betekent niet dat je kantoor leeg moet lopen, maar zoek een gezonde balans tussen de twee.  

Als werkgever is het daarbij je taak om betrokkenheid te stimuleren. Gebruik technologische trends als tools, virtuele kantoren en communities om de verbinding tussen jouw medewerkers in stand te houden. Zo voorkom je dat jouw kantoor verandert in een spookstad 😉. 

Tip 4: Bied financiële zekerheid


Naast een redelijk salaris zijn er andere manieren om dit te bieden, zoals het aanbieden van een ziektekostenverzekering en/of een pensioenplan. Deze extra voordelen kunnen een groot verschil maken voor werknemers en laten zien dat werkgevers betrokken zijn bij de financiële gezondheid van hun personeel. Evalueer regelmatig welke voordelen passend zijn voor jouw bedrijf en werknemers. 

Tip 5: Creëer een positieve bedrijfscultuur


Een positieve en gezonde bedrijfscultuur vormt de basis voor een succesvolle organisatie. Werknemers die zich gesteund voelen door hun collega's én werkgever zijn beter gemotiveerd en betrokken op de werkvloer. Ook dat geeft natuurlijk een gevoel van zekerheid. Dit is waarom teamwork, het delen van successen en het zorgen voor een sfeer waarin wederzijds vertrouwen en respect zo belangrijk zijn. Het zorgt voor een gevoel van saamhorigheid, waardoor medewerkers hun verantwoordelijkheid voelen en met plezier samenwerken aan gemeenschappelijke doelen.  

 
Vond je deze blog interessant en wil je meer informatie over het behouden van je personeel? Lees ook onze andere blogs, we hebben alle bijbehorende onderwerpen voor je getackeld.  

Een goed employer brand draagt ook sterk bij aan het aantrekken van nieuw talent. Benieuwd? Bekijk hier wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen met ons Employer Branding pakket!