Wanneer ben je toe aan een nieuwe baan? 6 tekenen dat je hier aan toe bent!

Nu we meer ruimte hebben voor reflectie, komen er een hoop vragen bovendrijven. Één daarvan is of je huidige werk nog wel bij je past, of dat het misschien tijd wordt voor een nieuwe baan. Hoe lang werk ik hier nu, haal ik er nog veel plezier uit en kan ik hier nog wel verder groeien? Dit zijn zomaar wat vragen die kunnen bovendrijven. Misschien is dit de perfecte kans is om je leven eens kritisch onder de loep te nemen!

CooderJobs
14 juni 2020

Je hoeft natuurlijk niet meteen je cv in het rond te gaan slingeren als je op zondagavond geen zin hebt om aan het werk te gaan, of als je een dag wat minder productief bent. Iedereen heeft goede en slechte dagen en de perfecte baan bestaat niet. Soms vind je je werk nu eenmaal leuker dan anders. Alleen als je steeds vaker naar vacaturesites afdwaalt en je merkt dat het je allemaal niet meer zo veel uitmaakt wat er gebeurt, is het misschien toch eens tijd om verder te kijken. Cooder schiet te hulp! Hierbij 6 tekens dat het echt tijd wordt om serieus op zoek te gaan naar een nieuwe baan: 

Die concentratieboog wordt wel heel kort!

Hoe langer je ergens werkt, hoe voorspelbaarder de dagen worden. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Het heeft ook wel voordelen dat je snapt hoe de hazen lopen. Dingen kosten minder moeite en taken heb je sneller af. Op een gegeven moment kan het gevoel dat je ‘het kunstje nu wel kent’ steeds groter worden. Resultaat: je werk wordt steeds saaier! Je kan je minder concentreren op je werk en zoekt constant afleiding. Merk je dat dit steeds meer gebeurt? Dan is het  wellicht tijd voor een nieuwe baan.

Nieuwe uitdagingen? Die laat je voorbijgaan

Langetermijndoelen vervagen of verdwijnen zelfs. Je doet steeds minder moeite op werk. Het maakt je eigenlijk niet veel meer uit allemaal wat er gebeurt. In het begin deed je hard je best. Niet alleen om een goede indruk te maken op je manager en collega’s, maar ook je intrinsieke motivatie was een stuk hoger. Als je merkt dat de dresscode je niet meer interesseert, je vaker te laat komt zijn dat vaak al tekens aan de wand. Als je daarbovenop nog eens merkt dat je kansen voor nieuwe uitdagingen of projecten niet meer oppakt, zegt dat genoeg!  

(Vage) stressklachten nemen toe 

Dit is misschien het meest urgente voorbeeld. Ondervind je een van de volgende situaties? Neem dan zo snel mogelijk actie!  

  • Je Work life balance is totaal verstoord. Natuurlijk is het normaal om soms langer te werken, maar je moet ook genoeg tijd hebben voor leuke dingen. Merk je dat je weinig tijd overhoudt voor dingen naast je werk? Dan is het tijd om een nieuwe baan te overwegen. 

  • Ben je vaker ziek, verkouden, of steekt die koortslip telkens op? Dit kan een teken zijn van stress.

  • Te veel of te weinig eten kan ook een indicatie zijn van te veel (werkgerelateerde) stress, dus wees hier waakzaam voor. Geldt uiteraard ook voor te veel drinken!

  • Slechter slapen is een van de meest bekende signalen van te veel stress. Wees hier alert op. 

Tegenzin om naar je werk te gaan

Er zijn maar weinig mensen die maandagochtend zingend het bed uit springen om naar werk te gaan. De ‘Sunday scaries’ zijn veel mensen bekend en hoeft geen probleem te zijn. Het kan ook betekenen dat je het gewoon jammer vindt om minder tijd met je familie door te brengen bijvoorbeeld. Begint echter een steeds groter gedeelte van je weekend in het teken te staan van (het opzien tegen) werk? Ben je op zondag angstig, gestresst, of de hele dag niet te genieten? Dan is het waarschijnlijk tijd om verder te kijken.  

Geklaag over werkt sluipt in bijna al je gesprekken

Je hebt altijd wel wat te zeiken over je baan, collega’s of manager. Je kunt steeds moeilijker om de dingen heen die je niet aanstaan binnen het bedrijf. Ook lijkt het wel of je constant toe bent aan vakantie. En ben je net terug, dan begint het gevoel meteen weer. Wanneer is de laatste keer dat je met een enthousiast verhaal thuiskwam over je werk? Als je dit niet meer kan herinneren raden we zeker aan om op zoek te gaan naar iets nieuws. 

Je brengt steeds meer tijd door op vacaturesites en jobboards

Misschien wel het meest tekenend is het afdwalen naar verschillende vacaturesites. Wederom is daar op zich niks mis mee! We raden zelfs aan om regelmatig te kijken wat de markt te bieden heeft. Alleen als je merkt dat je wekelijks of zelfs bijna dagelijks naar vacatures aan het kijken bent, is het waarschijnlijk toch tijd om daadwerkelijk te beginnen met solliciteren naar een nieuwe baan. 

Hoe nu verder?

Als je weleens van baan bent gewisseld zul je een aantal van deze punten absoluut herkennen! Merk je dat je werk te saai wordt, je te veel stress hebt en je eigenlijk alleen nog maar klaagt over je werk? Dan wordt het tijd voor een nieuwe baan.   Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent waarschijnlijk loyaal aan je werkgever en collega’s. Ook weet je bij je huidige baan precies waar je aan toe bent, wat de verwachtingen zijn en ben je er waarschijnlijk nog goed in ook. Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan zul je je comfortzone moeten verlaten. Dit is niet makkelijk natuurlijk, laten we dat niet ontkennen. Het helpt vaak om eerst je familie en vrienden om advies te vragen en goed te overwegen wat je precies zoekt in een nieuwe baan. Wil je een eerste kijkje nemen en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn binnen de IT-sector? Onze consultants helpen je graag verder!  

Toe aan iets anders? Bekijk hier al onze openstaande vacatures! Vacatures bekijken