Hulp bij het maken van een modern cv

Net als dat jij je steeds meer ontwikkelt en aan het groeien bent, is het belangrijk dat je cv met je meegroeit (wist je dat curriculum vitae ‘levensloop’ betekent in het Latijn?). En dan bedoelen we niet alleen dat je hem zo nu en dan aanvult met nieuwe ervaring en/of competenties. Ook het uiterlijk moet soms een update krijgen. Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan is dit al helemaal belangrijk. Hoe ziet een modern cv eruit, wat zet je erop en wat vermeld je absoluut níét? Wij geven je de handvatten!

Anouk Alberdingk Thijm
12 april 2022

Gratis cv-templates

Een cv van meerdere pagina's met een vage foto en irrelevante informatie erop gaat het 'm niet voor je doen. Je wil een uitnodiging voor een gesprek, toch? Zorg ervoor dat je cv één A4 lang is (beperk je tekst) en houd er rekening mee dat mensen visueel zijn ingesteld, dus geef je cv een aantrekkelijk uiterlijk. Hoe je dat doet? We hebben helaas niet allemaal de nodige skills om zelf een cv in elkaar te zetten. Gelukkig is er een oplossing, namelijk gratis cv-templates. Voor degenen die hier nog nooit van gehoord hebben; het bestaat, je vindt ze gewoon online en je kunt er een bondig, design-technisch mooi cv mee maken. Op een makkelijke, laagdrempelige manier! Wij hebben de beste drie voor je uitgezocht, hieronder te zien in willekeurige volgorde.


Cvster

Op de website van cvster maak je binnen vijf minuten een cv waarmee je opvalt. Het enige wat je hoeft te doen, is een template kiezen, daar je gegevens op invoeren en het geheel vervolgens downloaden. Goed om te weten: elk template is ontworpen met professionaliteit en voldoet aan de punten waar werkgevers op letten als ze een cv bekijken. Voor elke functie is er een soort template. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen: modern, creatief, professioneel en simpel. Hoe het precies werkt? Je kiest eerst je template. Dit verbind je aan je Facebook, Google of LinkedIn profiel, maar dit is een stap die je ook mag overslaan. Vervolgens vul je gegevens in als je naam en e-mailadres en word je doorverwezen naar je template waarop je de rest van je profielgegevens kunt invullen. Klaar? Downloaden maar!


Canva

Canva is je vast bekend. Of je nou een presentatie maakt of een logo ontwerpt: het heeft alles. Hier kun je dus ook de keuze maken uit vele verschillende templates voor je cv. Modern, klassiek of creatief. De keuze is aan jou; wat wil je uitstralen? Het werkt supermakkelijk. Je kiest een template, klikt op ‘pas deze sjabloon aan’ en kunt vervolgens zelf helemaal losgaan qua opmaak. Natuurlijk is het een vast template, maar je kan zelf ook nog een heleboel aanpassingen maken. Zo kun je het lettertype wijzigen, sjablonen toevoegen en de achtergrondkleur wijzigen. Klaar? Klik op het download icoontje en je bent good to go.


Jobseeker

De templates van Jobseeker zijn ideaal voor een wat professionelere uitstraling; modern en simpel. En simpel is ook meteen het goede woord voor het gebruik van deze templates. Je begint met het invullen van relevante informatie voor je cv, kiest vervolgens een template die je aanpast met je eigen informatie en de laatste stap is de download. Het fijne eraan, is dat zodra jij deze informatie invult op het daarvoor bedoelde formulier, dit automatisch verschijnt op de juiste plek op het template. Makkelijk, toch? Niet alleen kun je hier terecht voor het maken van je cv, ook voor sollicitatiebrieven zijn er templates. Zo kun je één mooi geheel maken van de documenten die je opstuurt naar een potentiële werkgever. De gebruiksvriendelijkheid van deze templates is net zo goed als dat van het cv (het werkt op dezelfde manier). Je bent dus zó klaar. Wist je dat wij ook een eigen cv-template hebben? Als je benieuwd bent naar hoe wij een cv zouden maken, kun je het hier downloaden (en natuurlijk gebruiken)!

Do's and don'ts 

Nu je weet welke templates je kunt gebruiken, is het natuurlijk ook goed om te weten wat je erop zet. We kunnen allemaal wel een voorstelling maken van dingen die je beter niet of wél op je cv kunt zetten, maar over de volgende do's and don'ts had je vast nog niet nagedacht.  

Do's: hoe ziet een modern cv eruit?

  1. Je cv afstemmen op de vacature

Gebruik karakteristieke termen in je cv die óók in de vacature staan. Waarom? Omdat je dan eerder als geschikte kandidaat wordt gezien; bedrijven herkennen hun cultuur en waarden in jou. En dat is niet de enige reden om dit te doen, want bedrijven maken gebruik van ATS-software (sollicitant volgsysteem) om cv's automatisch te scannen. Als jij deze relevante trefwoorden in je cv hebt, word je er eerder uitgefilterd.

2. Houd het relevant

IT-recruiters kijken als eerst naar je certificaten en kennis als zij je cv te zien krijgen. Leg de nadruk op de certificaten die specifiek nodig zijn voor de functie waar je voor gaat en check goed naar welke skills ze zoeken. Daarna kijken ze naar je werkervaring, maar houd dit ook relevant door bijbaantjes weg te laten. Als laatste geven ze pas aandacht aan je studie. Heb je een studie niet afgemaakt? Geef hier geen uitgebreide uitleg bij; blijf focussen op wat er positief aan jou is, niet op waarin je "gefaald" hebt.

 3. Resultaten en cijfers

  Zeggen dat je ergens goed in bent is één ding, maar het ook kunnen bewijzen is een tweede. Dit noemen we het ‘show don't tell-principe'. Werkgevers vinden het interessant om cijfers te zien van jouw resultaten. Heb jij bijvoorbeeld aan een project gewerkt waarmee er dankzij jou meer omzet gedraaid is? Vermeld deze cijfers dan ook zeker op je cv. 

4. Gebruik een introductietekstje

Hoe weet de recruiter anders met wie hij of zij te maken heeft? Stel jezelf voor in 1 á 2 zinnen.  

Don'ts: wat moet je vooral niet doen

  1. Vermijd het woord ‘ik’ 

Deze tip hebben we van carrièrecoach Tina Nicolai. Het spreekt namelijk voor zich dat alle informatie op je cv om jou en je ervaring gaat. Ook spreken in de derde persoon is een no-go, omdat jij je cv zelf geschreven hebt.

2. Gebruik geen hippe lettertypes 

Want dat leidt niet alleen af, het is vaak ook nog eens onleesbaar. Een recruiter scant je cv gemiddeld 7,5 seconde, waarin onduidelijke woorden voor verwarring zorgen. En daarmee heb je de kans dat je cv in de prullenbak beland. Lettertypes die je wél kunt gebruiken, zijn: Arial, Calibri, Helvetica en Verdana.

3. Vertel feiten, geen meningen 

Daarmee bedoelen we dat je niet over jezelf zegt dat je een “fantastische accountant” bent, ook al is het waar. Uiteindelijk bepaalt de recruiter dit namelijk zelf wel. En ja, een beetje zelfvertrouwen is welkom, maar overdrijf het niet.

4. Jargon gebruiken

Want per bedrijf is de ‘taal’ anders. De termen die je gebruikte bij je vorige werkgever zijn misschien wel heel anders dan de taal die gesproken wordt bij het bedrijf waar je solliciteert. Vermijd dus vakjargon, tenzij het in de vacaturetekst gebruikt wordt.   5. Te veel tekst gebruiken Je las het al, recruiters hebben geen tijd om je cv uitgebreid te lezen. Al helemaal niet als dit een heel boekwerk is, dus: houd je cv bij één A4! Meer weten? Dit zijn de belangrijkste onderdelen voor je cv.  

Nu je de handvatten hebt om een logisch, modern cv te maken ga je voortaan vol zelfvertrouwen je sollicitatieprocedure(s) in. Lees ook eens onze blogs "Hoe schrijf je een motivatiebrief voor de IT" of hoe je discriminatie kunt voorkomen in werving. Uitgelezen? Bekijk dan al onze openstaande IT-vacatures, zowel voor starters als voor de ervaren werkzoekenden. Daar al een kijkje tussen genomen? Neem dan gerust contact met ons op.