Omscholen, hoe pak je dat aan?

Het komt steeds vaker voor dat bepaalde beroepen niet toekomstbestendig zijn. Om baangarantie te hebben is het verstandig om je te laten omscholen naar een beroep waar wél een toekomst in zit. Maar hoe pak je dat aan en wanneer is het ook echt interessant voor jou? Wij helpen je verder!

CooderJobs
20 juli 2021

Wat is omscholen?

Omscholen is het leerproces voor het beoefenen van een compleet nieuw beroep dan je op het huidige moment beoefent. Het omscholingsproces kan bestaan uit cursussen, opleidingen, trainingen en andere activiteiten.

Waarom omscholen?

Er zijn diverse redenen waarom mensen kunnen kiezen voor een omscholingstraject. De arbeidsmarkt verandert continu, sommige bestaande functies verdwijnen en er ontstaan natuurlijk ook weer nieuwe functies. De meest voorkomende redenen voor omscholing zijn:

 • Weinig doorgroeimogelijkheden bij de huidige baan

 • Geen toekomstperspectief door robotisering van werkzaamheden

 • Fysieke of psychische klachten bij de huidige functie

 • Interesse in een andere functie/branche

 • Geen openstaande vacatures passend bij het huidige profiel

 • Ontslag

 • Geen of weinig interesse meer in huidige functie

Omscholen, hoe doe je dat?

Wil je jezelf graag omscholen? Dan kan dat op een aantal verschillende manieren. Aan de hand van onderstaande lijst kun je bepalen welke van de opties het beste bij jou past.

Een andere branche

Dit is de minst intensieve vorm van omscholing, hierbij ga je hetzelfde beroep uitvoeren maar dan in een andere branche. Bijvoorbeeld van projectmanager in de IT naar projectmanager in de financiële branche. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je je verdiept in de nieuwe branche zodat je de nodige kennis hiervan hebt.

Doorgroeien naar een nieuw beroep

Hierbij ga je voortborduren op je huidige kennis. Dit is vaak een vergelijkbaar beroep als je huidige beroep. In dit geval ga je dan bijscholen of doorleren dat kan je bijvoorbeeld doen met behulp van een opleiding of een cursus.

Een compleet nieuw beroep

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het roer helemaal om te gooien. Hierbij is het belangrijk om na te gaan welke vaardigheden je hebt, wat je leuk vindt om te doen en wat er bij je past. Vaak doe je dit samen met je werkgever, het UWV of een andere instantie. Zij kunnen je helpen met advies en begeleiding tijdens dit traject en kunnen helpen bij het bepalen wat er geschikt voor jou is en welk toekomstperspectief je ermee hebt. Dit omscholingstraject kun je deeltijd of voltijd doen, afhankelijk van waar jij de ruimte voor hebt.

Omscholen UWV

Zoals hiervoor aangegeven kun je je ook met behulp van het UWV laten omscholen. Het UWV zorgt ervoor dat werkzoekenden een opleiding kunnen volgen met het behoud van uitkering. Hierbij wordt er wel gekeken hoe groot de kans is op betaald werk na dit omscholingstraject en in welke sectoren er tekorten zijn. Meer weten over het omscholen via UWV, bekijk de website voor meer informatie.

Omscholen op latere leeftijd

Natuurlijk kan je je ook op latere leeftijd omscholen. Dit is vooral interessant na ontslag of na een reorganisatie. Op latere leeftijd heb je als voordeel dat je meer werkervaring en kennis hebt en dus sneller kan doorgroeien naar een nieuw beroep. Een compleet nieuw beroep is minder interessant als je nog maar een aantal jaar te werken hebt, daarnaast is dit vanzelfsprekend ook een veel intensiever.

Omscholen met baangarantie

Het is belangrijk dat je je omschoolt naar een functie die toekomstbestendig is en waar genoeg werkgelegenheid is. In sommige sectoren zijn er grote personeelstekorten, daar spreken wij van kansrijke beroepen of krapte beroepen. Voorbeelden van sectoren waar grote personeelstekorten zijn, zijn onder andere de bouw, de installatie, de IT en de zorg. UWV heeft eind 2020 een lijst uitgebracht met kansrijke beroepen, deze vind je hier.

Omscholen met salaris

Een omscholingstraject zal hoe dan ook invloed hebben op je salaris. Maar je salaris is natuurlijk wel afhankelijk van de keuzes die je maakt. Ga je bijvoorbeeld een deeltijdopleiding naast je werk volgen of ga je een fulltime opleiding volgen? Daarnaast zal je toekomstige salaris ook afhankelijk zijn van de werkgelegenheid. Zo is er bijvoorbeeld een grote vraag naar IT’ers, dus de kans is vanzelfsprekend groter dat jij als ‘’startende’’ IT’er snel aan de bak komt met een goed startsalaris. Om een goed beeld te krijgen van je toekomstige salaris wanneer je het omscholingstraject hebt voltooid, kun je het beste kijken naar de salarissen van openstaande junior functies. Je zal na omscholing namelijk vaak weer onderaan de ladder beginnen en jezelf binnen deze nieuwe functie weer moeten bewijzen. Had je in je vorige functie ook werkzaamheden of certificaten die voor je nieuwe functie relevant kunnen zijn? Dan kun je dat natuurlijk aangeven bij je nieuwe job en onderhandelen over het salaris.

Omscholen naar ICT

In de ICT is er voldoende vraag naar personeel, er is vooral veel vraag naar:

 • ICT-architecten

 • Software testers

 • Security specialisten

 • Systeembeheerders

 • Analisten

 • Webdevelopers

 • Programmeurs/ developers met specifieke taken (.NET, PHP, Javascript etc.)

Heb je al enige IT ervaring en wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Bekijk hier onze IT-vacatures of neem contact met ons op!