Wat doet een Business Intelligence (BI) Specialist?

De term Business Intelligence Specialist, ook wel Business Intelligence Consultant of Business Intelligence Analist genoemd, hoor je steeds vaker voorbijkomen. Maar weet je wel precies wat het is? En hoe weet je of BI bij jou past? We geven je alle informatie die je nodig hebt. Zo kan jij bepalen of deze IT-job goed bij je past.

Amrita Soenessardien
17 augustus 2020

Wat doet een Business Intelligence (BI) Specialist precies? 

Een Business Intelligence Specialist, ofwel een BI specialist, is iemand die zich focust op een complex vraagstuk vanuit het management. Hoe werkt het? Een Business Specialist legt verbanden tussen gegevens die al aanwezig zijn binnen het bedrijf. Denk aan informatie over klanten, de markt en de concurrentie. Door het leggen van deze verbanden kan de data op een juiste manier geïnterpreteerd worden en ontstaat er waardevolle informatie. Hierdoor kunnen bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden.  

Waarom zou je een Business Intelligence (BI) Specialist worden? 

Vind je het leuk om in een IT-functie te werken waarbij je ook commercieel kunt meedenken? Dan is een functie als Business Intelligence Specialist zeker wat voor jou! Het is een functie waarbij je veel kan samenwerken met diverse afdelingen en waarbij je direct in contact staat met het management. Als Business Intelligence Specialist kan je met jouw werkzaamheden een grote impact hebben op de bedrijfsprocessen.  

Waar werkt een Business Intelligence (BI) Specialist? 

Business Intelligence Specialisten kunnen op diverse plekken werkzaam zijn. Zo kun je aan de slag gaan bij een consultancy bedrijf, waar je steeds werkt bij nieuwe bedrijven met verschillende vraagstukken. Maar je kunt als Business Intelligence Specialist ook intern aan de slag gaan bij grote commerciële bedrijven. Grote bedrijven hebben vaak veel data en willen de processen zo efficiënt mogelijk maken. Als Business Intelligence Specialist bij een groot bedrijf kun je je dus binnen één bedrijf bezighouden met diverse vraagstukken. 

Hoe word je een Business Intelligence (BI) Specialist? 

Om een Business Intelligence Specialist te worden is het belangrijk dat je daarvoor een hbo- of een universitaire opleiding hebt gevolgd. Als je voldoende kennis hebt op het gebied van IT, kun je hier ook een Big Data cursus of een deeltijdopleiding voor volgen. 

Welke opleiding heb je nodig om Business Intelligence (BI) Specialist te worden?

 

Om Business Intelligence Specialist te worden kun je diverse hbo en universitaire opleidingen volgen.  

Hbo:  

 • Business IT & Management;

 • Technische bedrijfskunde;

 • Big data;

 • Machine learning.

Wo: 

 • Bedrijfskundige informatica;

 • Business Analytics;

 • Technische bedrijfskunde.

Wat verdient een Business Intelligence (BI) Specialist? 

Het salaris van een Business Intelligence Specialist is erg afhankelijk van het aantal jaar werkervaring en de functie die iemand heeft. Een Junior BI Specialist verdient ongeveer tussen de €2.600 en €3.400 per maand. Bij een Medior met wat meer ervaring ligt dit tussen de €3.400 en €4.500. Bij een Senior met meer dan vijf jaar ervaring ligt dit zelfs tussen de €4.500 en €7.000 per maand.  

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden van een Business Intelligence (BI) Specialist? 

Als Business Intelligence Specialist is je arbeidsmarktperspectief goed. Je kunt namelijk bij zowel consultancy bedrijven als bij grote commerciële bedrijven aan de slag. Op Cooder.nl staan er meer dan 60 Business intelligence vacatures open. Van Junior kun je doorgroeien naar Medior en van Medior kun je vervolgens weer doorgroeien naar Senior Business Intelligence Specialist. In sommige gevallen is het ook mogelijk om door te groeien naar Manager of Chief Data Officer. 

Wat zijn de functie-eisen voor een Business Intelligence (BI) Specialist? 

Om Business Intelligence specialist te worden is het belangrijk dat je daarvoor een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Daarnaast is het vaak belangrijk dat je kennis hebt van ETL-processen en ERP. Ook wordt er in veel gevallen gevraagd naar een aantal jaar werkervaring. Zo wordt er vaak gevraagd om ervaring met BI projecten, ervaring met Power BI, SQL en ervaring met databases. 

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig als Business Intelligence (BI) Specialist? 

Als Business Intelligence Specialist is het van belang dat je analytisch gedreven bent en commerciële kansen goed kan herkennen. Daarnaast moet je zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. Je zal namelijk samenwerken met andere afdelingen binnen het bedrijf. En, niet te vergeten, moet je de Nederlandse taal in schrift én woord goed beheersen. Binnen deze functie ben je namelijk bezig met het opstellen van rapportages en zal je sparren met het management. Daarnaast staat het probleemoplossend vermogen in deze functie centraal en zijn veel bedrijven naar iemand op zoek die proactief en flexibel is. 

Wat zijn de voor- en nadelen van het werk als Business Intelligence (BI) Specialist? 

Voordelen 

 • Het salaris; 

 • De doorgroeimogelijkheden; 

 • Impact op de bedrijfsprocessen; 

 • Afwisselend werk; 

 • Goede work-life balance.

Nadelen: 

 • Minder openstaande vacatures dan andere IT-jobs. 

Aan de slag als Business Intelligence (BI) Specialist? 

Als Business Intelligence Specialist is er voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kun je als Business Intelligence Specialist kiezen of je aan de slag gaat bij een grote commerciële onderneming of bij een consultancy bedrijf. Het is een IT-functie waarbij je ook commercieel en op managementniveau mag meedenken met de organisatie, hierdoor kun je veel impact maken. Ook zijn er als Business Intelligence Specialist voldoende doorgroeimogelijkheden. Wil jij aan de slag als Business Intelligence Specialist? Bekijk hier al onze openstaande BI-vacatures!  

Wat zijn de werkzaamheden van een Business Intelligence (BI) Specialist? 

 • Verzamelen, beoordelen en verwerken van data; 

 • Inrichten en updaten van het datawarehouse; 

 • Uitvoeren van complexe data-analyses; 

 • Opstellen van een rapportages voor het management; 

 • Maken van visuele presentaties; 

 • Adviseren van het management.