Vers van de werkvloer

Wat is een goed salaris?

Je mag beginnen aan een nieuwe (of je eerste) baan. Gefeliciteerd! Je ondertekent je contract en wordt daarmee officieel onderdeel van het bedrijf. Je salaris heb je al besproken tijdens de sollicitatiegesprekken. Ga je een hogere functie bekleden? Dan ben je vast blij met elk bedrag dat meer is dan je huidige salaris. Is het je eerste volwassen inkomen? Zelfde verhaal. Maar wanneer heb je een goed salaris? Wij geven je in deze blog het antwoord, zodat jij zelf de inschatting kan maken.

Anouk Alberdingk Thijm
3 maart 2022

Gemiddelde salaris in Nederland 


Allereerst, het gemiddelde salaris in Nederland per leeftijd. Het gaat hier om netto bedragen (voor starters: dat is het bedrag dat je overhoudt na de belastingaftrek). Omdat voor het krijgen van deze gemiddelden elke denkbare functie is gebruikt, moet je er rekening mee houden dat de salarissen in jouw branche wat hoger uitvallen. Je weet aan de hand van dit schema in ieder geval waar de basis ligt.

Gemiddelde salaris in de finance  


Maar hoe zit het dan met de gemiddelde salarissen in de finance? Wij merken zelf bij het plaatsen van kandidaten dat de gemiddelde bedragen als volgt zijn: als je een starter bent, verdien je tussen de € 2.500 en3.000 bruto per maand. Dat is voor een starterssalaris erg ruim, als je uitgaat van het gemiddelde dat je net zag op het schema.  

Uitgaande van een medior functie, zien we dat je salaris gemiddeld € 3.750 bruto per maand is en als je meer ervaring hebt en senior bent, verdien je gemiddeld € 5.000 bruto per maand. Dit alles is berekend op basis van een 40-urige werkweek; als je parttime zou werken verdien je dus wat minder, maar dat is je vast bekend.  

In de top drie finance beroepen waar je gemiddeld het best in verdient, staat op nummer drie: Concerncontroller met een jaarsalaris van € 119.750, op nummer twee Financieel Directeur met een jaarsalaris van € 129.600 en de grote winnaar op nummer één is Commercieel Directeur met een jaarsalaris van € 138.154. Helaas voor de starters onder ons: dit zijn medior/seniorsalarissen, maar je weet in ieder geval waar je naartoe kunt werken. Nog even doorzetten dus!   

Wat betekent een marktconform salaris? 


Een marktconform salaris is een salaris dat hetzelfde is, of lijkt, op andere salarissen in de markt. Dat betekent dus dat als jij een marktconform salaris krijgt, je elke maand een bedrag op je rekening krijgt wat lijkt op wat iemand anders in dezelfde functie en/of branche verdient. Je verdient dus niet onder, en ook niet boven het gemiddelde: een goed salaris!  

Maar hoe weet je nu of je een marktconform salaris hebt? Gelukkig bestaat er een salariscalculator (als je dit googelt, kom je er vanzelf), waarin je wat van jouw gegevens invult zoals leeftijd en werkervaring en vervolgens een indicatie krijgt van het salaris dat jij gemiddeld hoort te verdienen.  

Er is vaak ruimte voor onderhandeling, vooral als je qua competenties uitsteekt boven je concurrentie. Lukt het je nou niet om je salaris omhoog te krijgen? Jammer, maar wat je dan wél kan doen, is proberen om de secundaire arbeidsvoorwaarden wat op te krikken. Deze kunnen financieel van aard zijn, zoals een dertiende maand of het krijgen van een sportschool abonnement. Ga dus goed na wat er voor jou belangrijk(er) is.  

Hoeveel salarisverhoging kan ik vragen? 


Yes! Je (eerste) contract is ten einde gekomen en je krijgt contractverlenging. De uitgelezen kans om te onderhandelen over je salaris, want die wil je natuurlijk als beloning wat hoger krijgen. Je kunt bij je eerste contractverlening een verhoging krijgen van tussen de 3 en 6%. Heb je al meer ervaring en krijg je promotie tot medior, dan kan je salarisverhoging stijgen tot 10% (ruim genomen, niet teleurgesteld zijn als je lager uitkomt...). Meestal komt een salarisverhoging automatisch bij een contractverlenging.  

Krijg je wel contractverlenging maar niet automatisch een salarisverhoging? Dan kan je er uiteraard alsnog om vragen. Ga na wat je het afgelopen jaar (of welke contractduur je ook had) betekend hebt voor het bedrijf. Dit kun je namelijk mooi als argumenten gebruiken tijdens je salarisonderhandeling. Zo kun je aangeven bij je leidinggevende hoe jij bijvoorbeeld bepaalde projecten naar een positief resultaat hebt geleid en daarmee voor meer omzet hebt gezorgd. Je verdient het, en succes! 
We hopen dat je hier wat aan hebt en nu goed begrijpt wat je waard bent. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Goed nieuws, wij hebben toffe IT-vacatures  openstaan bij interessante bedrijven. Check ze hier, of bel ons even op. De keuze is aan jou!