Wat is .NET Development en wat doet een .NET Developer?

.NET Developers zijn onderdeel van een van de grootste functiegroepen binnen de IT. Een korte zoektocht naar mensen in deze functie op LinkedIn, geeft al snel 4.000 hits! Hoogtijd om .NET Development uitgebreid onder de loep te nemen. Wat is een .NET Developer? Hoe word je het? En wat is het gemiddelde salaris en perspectief op de arbeidsmarkt? Cooder helpt je op weg met deze vragen!

CooderJobs
3 augustus 2020

Wat doet een .NET Developer?

Een .NET Developer is voornamelijk bezig met het schrijven van software met behulp van het applicatieframework .NET (je spreekt het uit als dotnet). .NET is een open source platform waarmee verschillende types applicaties gebouwd kunnen worden, zoals voor web, mobile, desktop, games en IOT. Je kunt .NET applicaties schrijven in C#, F# en Visual basic. Een .NET Developer schrijft dus code om een applicatie te ontwikkelen, maar heeft ook andere taken zoals het ontwerpen, onderhouden en testen van applicaties. Vaak gebeurt dit binnen projecten met als doel applicaties te verbeteren of juist vanaf de grond op te bouwen.

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit van een .NET Developer?

Het merendeel van de dag bestaat uit het schrijven van code in .NET. Vaak gebeurt dit in teamverband, mogelijk in een agile/scrum omgeving. Ben je een Senior .NET Developer? Dan zul je waarschijnlijk ook tijd kwijt zijn aan het begeleiden van junioren. Ook mag je vaak meedenken met oplossingen in samenwerking met bijvoorbeeld de (Solution) Architect, Projectmanager of Product Owner. Werk je in een consultancy? Dan gaat er vaak ook tijd zitten in klantcontact. 

Waarom zou je een .NET Developer worden?

Er is vooral ontzettend veel werk voor .NET Developers! Het is een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld, dus de baankans is erg goed. Microsoft komt vaak met nieuwe updates en frameworks, dus we zien dat .NET populair is én blijft binnen de IT. Ook is er doordat het veel gebruikt wordt een breed scala aan projecten beschikbaar. Als je het leuk vindt om te werken met cloud oplossingen zit je met een rol als .NET Developer ook goed, omdat er veel gewerkt wordt met Azure. Tenslotte heb je de mogelijkheid om te creëren en IT-systemen en applicaties te bouwen.

Hoe word je .NET Developer?

De snelste route is via een opleiding. De meest voorkomende opleidingen zijn een Bachelor Informatica of een Bachelor Software Engineering. We zien dat C# een programmeertaal is die veel aan bod komt tijdens deze algemene IT-opleidingen, dus je wordt met opleidingen klaargestoomd voor de rol van .NET Developer.   Zij-instromen is ook een goede mogelijkheid! Er zijn verschillende opties om naast je baan (bij) te leren. Vanwege de hoge vraag naar .NET Developers is dit ook een serieuze optie.  

Welke opleiding heb je nodig om .NET Developer te worden?

Eigenlijk kun je met elk opleidingsniveau wel aan de slag als .NET Developer. Zoals besproken sluit de Bachelor informatica of de Bachelor Software Engineering het beste aan. Versnelde opleidingen zijn ook mogelijk!  Wat certificaten betreft kun je het beste een kijkje nemen bij Microsoft zelf. De organisatie biedt veel certificaten aan, bijvoorbeeld Microsoft MVP.

Wat verdient een .NET Developer?

Een .NET Developer verdient meestal tussen de 2.500 en 6.000 bruto per maand. Dit is natuurlijk een erg breed kader. Verschil zit in: 

  • Jaren ervaring; 

  • Regio; 

  • Branche; 

  • (Type) organisatie; 

  • Opleidingsniveau. 

Bij al onze vacatures geven we een salarisrange en mocht je hier vragen over hebben, kun je contact opnemen met onze consultants.

Wat zijn de functie-eisen voor een .NET Developer?

Belangrijkste is ervaring en affiniteit met code schrijven in C#/.NET. Verder wordt altijd gekeken naar je kennis en ervaring met .NET development. Ook ervaring met Azure is vaak een pre. Opleiding is van minder groot belang, maar wordt wel mee genomen. Natuurlijk spelen je soft skills ook een rol bij de selectie! Bekijk hier alle C# developer vacatures!

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie als .NET Developer?

Om een sterke .NET Developer te zijn is het belangrijk dat je secuur, gestructureerd en geconcentreerd te werk kan gaan. Wat ook helpt is het hebben van een scherp analytisch vermogen en doorzettingsvermogen om een opdracht goed af te ronden. Als je werkt binnen een consultancy zijn sterke communicatieve vaardigheden erg belangrijk. 

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden voor .NET Developers

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden, meestal kun je doorgroeien naar meer senior functies waarin je juniors ondersteunt en traint. Ook is een groei naar (team)manager een optie, of bijvoorbeeld naar projectmanager of scrum master. Inhoudelijk zou je kunnen doorgroeien naar Architect. Het perspectief is erg goed omdat .NET zo veel gebruikt wordt als programmeertaal. 

Wat zijn de voor en nadelen van werken als .NET Developer?

Voordelen: Zoals gezegd wordt .NET ontzettend veel gebruikt door veel verschillende organisaties. Het gebruik van .NET is stabiel en bestaat al jaren. Ook blijft Microsoft het framework ontwikkelen en zijn er veel updates.   Zijn er ook nadelen? .NET is geen opensource taal, wat voor sommigen een minpunt is. Ook zien we op de arbeidsmarkt veel concurrentie tussen .NET Developers. Het kan lastig zijn je daartussen te onderscheiden. 

Waar werkt een .NET Developer?

Je kunt echt bij alle soorten en maten organisaties terecht. Bij veel bedrijven, de overheid, NGO’s, noem maar op! Cooder werkt veel samen met consultancy’s die vaak doorlopend op zoek zijn naar .NET Developers. 

Wil je werken als .NET Developer?

Onze consultants staan voor je klaar om je er meer over te vertellen! Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden in de huidige markt, maar ook over bijvoorbeeld werk salaris marktconform is in jouw situatie. Bekijk hier alle .NET vacatures. Neem vooral vrijblijvend contact op en wie weet kunnen we je op weg helpen naar een nieuwe baan!  

Aan de slag als .NET Developer? Bekijk hier alle .NET vacatures! Bekijk .NET vacatures