Over de business Kandidaten

Wat is Node.js?

In 2009 werd Node.js bedacht door Google en sindsdien is dit cross-platform een belangrijk aspect in webontwikkeling. Werk je in de IT als Developer en ben je toe aan een opfrisser? Of ben je starter en benieuwd naar dit onderwerp? Mooi! Wij vertellen je in dit blog alles wat je moet weten over Node.js.

Anouk Alberdingk Thijm
25 augustus 2021

Wat is Node.js?


Node.js is een platformonafhankelijke omgeving voor programmeertalen, dat bijdraagt aan het ontwikkelen van websites. Het wordt dus ook wel een cross-platform genoemd, wat betekent dat het een toepassing is die op elk systeem werkt. Het is gebouwd op de snelle V8-Engine van Google Chrome en geschreven in Javascript, C en C++, waarvan laatstgenoemden extra use-cases (beschrijvingen van “wie” met het betreffende systeem “wat” kan doen) toevoegen aan het programma. Handig!

Het ontstaan van Node.js


De bouwer van Node.js is Ryan Dahl. Maar waarom werd het platform überhaupt gebouwd? In eerste instantie om pushtechnologie te gebruiken in websites en snellere applicaties te ontwikkelen, maar ook omdat er behoefte was aan een gebruiksvriendelijk platform. Daarom gebruikt het Javascript voor communicatie én codering aan beide kanten, want gegevens kunnen zo sneller en efficiënter worden uitgewisseld.

Waar lijkt Node.js op?


Golang
Ook wel ‘Go’ genoemd. Een community driven, open source-project, wat betekent dat de gebruiker de licentie heeft om de broncode te bekijken. Net als Node.js ontwikkeld door Google en heel toegankelijk in gebruik; de taal is logisch en je kunt er snel mee aan de slag.

EventMachine
Net als Go snel en efficiënt programmeren op een object-oriënterende manier. De software is ontworpen voor de programmeertaal Ruby, het kan systeemtaken aan en ook tekstbestanden kunnen op verschillende manieren worden verwerkt.

Twisted
Twisted is geschreven in Python en valt onder dezelfde categorie als Node.js, namelijk “Framework Full Stack”. Full Stack is een benaming voor Developers die niet gespecialiseerd zijn op één gebied, maar een brede kennis hebben over meerdere frameworks. Het is een netwerkprogrammeer-framework en heeft een MIT-licentie (Massachusetts Institute of Technology).

Waar wordt Node.js voor gebruikt?


In voorgaande tekst werd al duidelijk dat Node.js gemaakt is voor web- en applicatieontwikkeling. Maar het zou niet zo populair zijn als het vandaag de dag is als het niet nog meer doeleinden kende.

Zo is Node.js heel geschikt voor het verwerken van real-time communicatie, dankzij de asynchrone single-threaded aard waardoor bevelen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Een kleine uitleg, want wat hier eigenlijk staat, is het kijken van een serie. Real-time communicatie vindt namelijk plaats wanneer jij lekker ligt te bingewatchen. Aflevering 35 eindelijk aangeklikt? Super, dan speelt deze zonder moeite af door de snelle schakeling tussen opdracht en uitvoering. Ook is het platform lichtgewicht, dus wordt het door bedrijven als Netflix gebruikt voor streamingdoeleinden.

Het salaris van een Node.js Developer


Nu je al deze informatie gekregen hebt, wil je natuurlijk weten wat de gemiddelde Node.js Developer verdient, hé? Als junior is dat € 2.000 tot € 2.750 bruto per maand, een medior Node.js Developer verdient ongeveer € 3.500 per maand en een senior tikt maximaal € 5.000 per maand aan.

Wil je snel zien welke functie het beste aansluit bij jouw profiel? Kijk dan op deze pagina of neem contact met ons op, dan helpen wij je verder!