Wat is een Java Developer en wat doet een Java Developer precies?

Binnen de IT-sector heb je verschillende soorten banen, één daarvan is de functie Java Developer. Die nemen we vandaag onder de loep. Wil jij je laten omscholen tot deze functie, ben je net klaar met een IT-opleiding of wil je iemand aannemen voor deze functie? Lees dan vooral even met ons mee!

CooderJobs
13 mei 2020

Wat is een Java Developer?

Een Java Developer, ofwel een Java Ontwikkelaar, Java engineer of Java Programmeur, is een IT-professional in de softwareontwikkeling en is gespecialiseerd in het schrijven, testen en onderhouden van softwaretoepassingen, zoals desktopapplicaties, webtoepassingen, mobiele apps en meer, met behulp van de programmeertaal Java.

Wat doet een Java Developer?

We beginnen bij het begin: wat doet een Java Developer precies? Kort gezegd gaat het binnen deze functie om een softwareontwikkelaar, die software ontwikkelt voor verschillende systemen. Deze ontwikkelaars werken- zoals de naam al zegt - met de programmeertaal Java. Ze staan ook wel bekend als 'Javanen', ondanks dat ze misschien niet van het Indonesische eiland komen. ;) Je bent hier natuurlijk niet voor de korte uitleg, want wat houdt die functie nou écht in? Java is een programmeertaal dat kan worden ingezet voor uiteenlopende producten. Dit gaat van complexe computersystemen tot apps en verschillende kleine toepassingen. Het is aan de Java Developer de taak om deze programmeertaal op de juiste manier toe te passen. Tijdens het ontwikkelen van een product is de Java Developer binnen het gehele proces werkzaam. Dit houdt in: het ontwikkelen en testen van het systeem, maar ook de uiteindelijke implementatie van het product. Zelfs na het implementeren is de Java-specialist nog steeds betrokken in het proces. Een veelzijdige functie dus, want na de implementatie is de ‘Javaan’ bezig met het verbeteren van het product en het verhelpen van eventuele problemen. Hierbij werkt de Developer veelal samen met een team van andere ontwikkelaars. Kennisdeling is dan ook ontzettend belangrijk; zo komt het team namelijk tot de beste prestaties.  

Cooder - Werk kan leuker

Hoe word je een Java Developer?

Voor de functie Java Developer moet je een opleiding hebben gevolgd binnen ICT op een hbo- of wo-niveau. Dat kan bijvoorbeeld de opleiding Technische Informatica (hbo/wo) zijn, de opleiding Informatica (hbo/wo), of de opleiding Computer Science (wo). Geen zin in een paar jaar durende studie, of wil jij jezelf omscholen? Er zijn genoeg aanbieders voor een verkort traject. Bijvoorbeeld de LOI of de NCOI. Zo kun je binnen enkele maanden de juiste kennis opdoen en je hbo-diploma in (Java) programmeren behalen. Vervolgens kun je dan beginnen met een traineeship om ervaring op te doen in het vak. Zo kun je uiteindelijk met verschillende werkervaringen doorgroeien tot Senior Java Developer, of misschien zelfs tot Lead. Toch zijn er ook Java ontwikkelaars die al langer werkzaam zijn binnen de IT-sector, zonder opleiding. Deze developers zijn autodidact en hebben zichzelf aangeleerd om te programmeren. Zo zie je maar: ervaring is soms even belangrijk als een papiertje.

Wat verdient een Java Developer?

Oké, je weet nu wat een Java Developer doet en wat je moet doen om binnen deze functie te werken. Dan moeten we het nu even over het salaris hebben. We weten allemaal: salaris is afhankelijk van ervaring. We hebben daarom voor je op een rijtje gezet welk salaris je kan verwachten bij welke ervaring. Houd wel altijd in je achterhoofd dat het salaris per bedrijf of branche kan verschillen. Je eigen profiel en persoonlijke skills zijn altijd de doorslaggevende factor als het gaat om salaris.  

*onderstaande bedragen gaan om het brutosalaris per maand.  

Salaris Junior Java Developer met 0 jaar ervaring: €2.600- €3.100 

Salaris Medior Java Developer met 2-3 jaar ervaring: €3.200 – €4.000 

Salaris Senior Java Developer met 5 jaar of meer ervaring: €4.200- €5.000  

Wat doet een Javascript Developer?

Een Javascript Developer is met name bezig met ontwikkelen en implementeren van Javascript webapplicaties. Vaak is dit in samenspraak met opdrachtgevers. Ook onderhoud en verbeter je code en applicaties. De meest gebruikte frameworks zijn React, Angular en Vue. Je hebt ook Node.js; de backend kant van javascript.

Hoe word je Javascript Developer?

Toegepaste informatica op Bachelor niveau zien we het vaakst terug. ER zijn ook verschillende (online) cursussen om Javascript te leren. Het meest stromen mensen dus door vanuit hun opleiding, maar instromen na omscholing is ook zeker mogelijk!  

Wat zijn de baankansen als Java developer?

Nu we alle aspecten van de functie hebben behandeld, is er nog één vraag die we moeten beantwoorden: wat is de baankans van een Java Developer? Er zijn ontzettend veel bedrijven die werken met systemen die geprogrammeerd zijn met Java. Het antwoord is dus eigenlijk heel simpel: de functie Java Developer is erg gewild en de baankans is dus ontzettend groot. Benieuwd naar ónze openstaande Java vacatures? Bekijk ze dan hier!   

Wat zijn de functie-eisen voor een Java Developer en welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig?

Er wordt door organisaties met name gekeken naar werkervaring. Waarin? Denk aan Javascript, Node, React, Vue en Angular. Verder is het belangrijk dat je secuur werkt en analytisch sterk bent. Er wordt ook vaak gekeken naar communicatieskills en of je goed kan werken in teamverband. Zeker met de opkomst van Agile werken is dit belangrijk geworden.  

Wat is het arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden binnen Javascript?

Er is de afgelopen tijd veel vraag naar Javascript Developers. Extra gewild zijn programmeurs met ervaring binnen verschillende Javascript Frameworks zoals: Angular, Vue en React. We zien vaak dat organisaties vaak mensen zoeken met voldoende werkervaring en die zichzelf bijscholen en de nieuwste technieken bijhouden. Ook speelt werkervaring een belangrijke rol! Je kunt als Javascript developer doorgroeien van een Junior, naar een Medior, tot een Senior Developer. Hoe meer ervaring, hoe complexer het werk wordt.  Ook krijg je vaak extra verantwoordelijkheden, zoals het begeleiden van Junior Developers. Je kunt ook doorgroeien naar Projectmanager, Teamlead en CTO.

Wat zijn de voor en nadelen van Javascript?

Het voordeel van Java is dat het een visueel programmeertaal is. Hierdoor is het erg populair binnen Frontend Development. Het is een fijne taal om mee te werken en de techniek wordt regelmatig vernieuwd. Wat kan een nadeel zijn? De meeste mensen die werken met Javascript zijn Frontend Developers. Frontend Developers willen soms alleen maar met Frontend Development bezig zijn. Veel organisaties vragen echt dat hun FrontEnd Developers zich ook bezig houden met Backend Development. Dat kan soms lastig zijn.

Waar werkt een Javascript Developer?

Javascript Developers kun je vinden bij elke organisatie met een wat grotere IT-afdeling. Ook heb je gespecialiseerde bureaus binnen Frontend Development waar veel Javascript Developers werken.

Java script developer

Wil je werken met Javascript?

Werk je al met Javascript, maar sta open voor een nieuwe job? Of wil je starten als Javascript Developer? Neem dan snel een kijkje bij onze vacatures. Hier kan je door je cv te uploaden direct solliciteren! Onze consultants Sean Weijde en Noud de Jongh staan voor je klaar om je meer te vertellen over openstaande vacatures op dit gebied. Ook kun je bij hen terecht voor een update over de huidige arbeidsmarkt.

Wat is Java?

Zoals we hierboven al even genoemd hebben: Java is een programmeertaal die voor verschillende systemen kan worden ingezet. Je noemt dit ook wel een ‘general-purpose programmeertaal'. Het is dan ook één van de meest gebruikte programmeertalen en wordt overal ter wereld ingezet. Java is een platformonafhankelijke programmeertaal. Je kan Java dus gebruiken op Windows, maar ook op Linux en Mac OS. Java is dus platformonafhankelijk, maar hoe kan dat zo gemakkelijk? Veel programmeertalen zetten code om naar een binair file om uitgelezen te worden door een specifiek platform, maar Java maakt gebruik van het ‘write one, run everywhere’-principe. Dit houdt in dat je -zoals de naam al zegt- de code slechts één keer hoeft te schrijven en het vervolgens wordt omgezet naar code die op alle combinaties van verschillende operatingssystemen kan runnen. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de Java Virtual Machine, ook wel de JVM genoemd. De JVD compileert vervolgens alle code naar bytecode. Vervolgens kan deze (Java)bytecode dus runnen op verschillende soorten hardware, zonder dat de Java-runtime zelf veel verandert.

Inzetbaarheid van Java

Java programmeurs zijn veelzijdig inzetbaar. Je ziet deze ontwikkelaars in verschillende soorten bedrijven. Die bedrijven zijn te onderscheiden in twee types: bij bedrijven intern en bij Consultancy. Bij bedrijven intern wordt de Java Developer ingezet om systemen te ontwikkelen en te onderhouden bij het bedrijf zelf. Bij Consultancy wordt de ontwikkelaar ingezet op projectbasis bij een klant. Wanneer het project is afgerond, krijgt de Developer een nieuwe klant toegewezen om aan de slag te gaan. Deze projecten kunnen op lange of korte termijn zijn. Vaak werkt de Java Developer op locatie bij deze klanten. Benieuwd naar verschillende bedrijven waar je als met deze functie kan werken? Bekijk dan hier al onze Java vacatures

Zo,  na deze snelcursus 'wat doet een Java Developer', ben je op de hoogte van alle ins en outs van deze functie. Ben je benieuwd naar meer informatie of wil je simpelweg even sparren? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk hier onze Frontend vacatures of Java vacatures. Of lees onze blogs over Frontend developers of App developers hier! Neem contact op!