Deze jeukwoorden moet je vermijden in je vacaturetekst

Om je vacatures te vullen met getalenteerde kandidaten, is een effectieve vacaturetekst van groot belang. Daarom moet je de juiste woorden kiezen. Wist je dat sommige woorden kunnen afschrikken, of zelfs irritatie opwekken? Zeg vaarwel tegen 'jeukwoorden’ in je vacaturetekst! In deze blog laten we je zien welke woorden je het beste kunt vermijden bij het schrijven van je vacatures om een betere match te vinden.

CooderJobs
18 oktober 2023

Wat zijn jeukwoorden?

Jeukwoorden zijn woorden of uitdrukkingen die irritatie of ongemak veroorzaken bij mensen omdat ze als clichématig, afgezaagd of overmatig gebruikt worden.

1. Salestijger

De term ‘salestijger’ klinkt net zo raar als dat het irriteert. Niemand is een salestijger, dat kunnen we alvast vooropstellen. Het is een klassiek voorbeeld van een jeukwoord dat de nekharen overeind doet staan bij kandidaten, omdat het clichématig overkomt en er zelfs voor kan zorgen dat je vacature niet serieus genomen wordt. Kandidaten zien liever een eerlijke en duidelijk beschrijving van hun potentiële baan, zonder al die poespas. 

2. Gedreven

Natuurlijk wil je gemotiveerde kandidaten aantrekken, maar het woord 'gedreven’ schrikt af. Waarom? Het woord wordt als vaag gezien en kan de indruk wekken dat er extreme verwachtingen zijn of dat de werkplek te veeleisend is. Want waarin moet de kandidaat gedreven zijn? Betekent dat doorwerken tot 24.00 uur 's nachts of moet hij/zij gedreven zijn om elke ochtend koffie te zetten voor de hele organisatie? Gebruik heldere taal, zoals ‘gemotiveerd’, 'vastberaden’ of ‘toegewijde’. Drie woorden die op hetzelfde neerkomen maar in de essentie beter benadrukken wat er wordt verwacht. 

3. Ninja of Rockster

Zucht. Geloof het of niet, deze termen worden écht gebruikt. Als je een ninja zoekt voor je IT-organisatie, gaat er iets goed mis. Doe het je huidige personeel ook gewoon niet aan. Het zal de sfeer op kantoor niet bevorderen als er een collega is die kampt met een persoonlijkheidscrisis, en zijn/haar collega's elke ochtend begroet met een karatetrap tussen de ribben.  

Hetzelfde geldt voor rockster. Je zoekt een goede IT’er, geen tweede Mick Jagger. Klaar.  

4. Multitasker

Hoewel multitasking meestal als een goede vaardigheid wordt gezien, kan het een verkeerd beeld oproepen. Het suggereert dat de potentiële werknemer als een soort oktopus aan de slag moet met acht verschillende dingen en de werklast onrealistisch hoog is. Je kunt beter zeggen dat je iemand zoekt die goede prioriteiten stelt en meerdere taken effectief in goede banen leidt. 

5. Passie

Het woord ‘passie’ kun je beter vermijden om dezelfde reden als ‘gedreven’. Het is te algemeen en betekent voor iedereen iets anders. Beschrijf liever welke specifieke kwaliteiten en vaardigheden de kandidaat moet hebben. 

6. Proactief

Een open deur, omdat het zó algemeen is, dat het zijn betekenis verloren heeft. Geef kandidaten een duidelijker beeld over wat er van hen verwacht wordt en wees specifiek. Gebruik er woorden als initiatiefrijk, vooruitstrevend, zelfsturend en vindingrijk voor in de plaats. 

7. Marktconform

Laten we de blog eindigen met: ‘marktconform’. Door dit woord te gebruiken, wek je de indruk dat het salaris zal tegenvallen. Bovendien is het een heel vaag begrip. Je kunt beter transparant zijn over de beloningsstructuren die je bedrijf biedt en geen jargon gebruiken waar niet iedereen bekend mee is. Schrijf ook niet dat de kandidaat een 'prima salaris’ krijgt. In welk opzicht is dat salaris dan prima? Prima om een pak melk van te kopen, of prima om mee op vakantie te gaan naar een 5-sterren resort?  

Dus, laten we stoppen met het gebruiken van jeukwoorden in vacatureteksten. Wij denken dat deze blog een mooi begin vormt en kandidaten zich vanaf nu comfortabeler voelen om op vacatures te reageren. Meer hulp nodig? Geen probleem. We schreven nóg een blog vol vacature-tips, die je hier kunt lezen.