Zo verbeter jij jouw employer branding!

In onze vorige blog kon je lezen hoe je als werkgever de krappe arbeidsmarkt te slim af bent door je vacatures aan te passen aan je doelgroep. Dit keer haken we in op een andere manier om dit te doen, namelijk: werken aan je employer brand. Waarom is dit zo belangrijk, hoe verbeter je je employer branding en wat levert het op de lange termijn op? Je komt erachter na het lezen van deze blog!

CooderJobs
30 januari 2023

Wat is employer branding? 

Om de neuzen eerst dezelfde kant op te hebben staan: employer branding is het proces waarbij een bedrijf zijn reputatie als werkgever opbouwt en communiceert. Het gaat hier om de interne en externe communicatie én het creëren van een samenhangend beeld van het bedrijf als werkgever. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.  

Hoe kan je je employer branding verbeteren? 

Om te beginnen kan je dit bereiken door het aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, het creëren van een positieve werkomgeving en het communiceren van de bedrijfscultuur en missie. Je wil dat je doelgroep dit allemaal weet over jouw bedrijf, dus maak je gerichte content. Zo trek je talent aan én behoud je het ook, wat weer bijdraagt aan het versterken van de naamsbekendheid van je bedrijf.    


Wat zijn je USP's?  

Dit begint allemaal bij het helder hebben van de USP's (Unique Selling Points) van je bedrijf. Wanneer je kritisch naar je EVP en USP's kijkt en deze beter afstemt op je doelgroep, creëer je een helder verhaal en kun je veel gerichter content maken waarmee je opvalt. Niet meer zomaar content, dus. Maar unieke, opvallende content die je makkelijker aan de man kunt brengen.    


Wie is je doelgroep? 

Houd dus rekening met wie je wil bereiken en welke stappen je moet nemen om dat te doen. Een voorbeeld: als jouw doelgroep bestaat uit experts, is het wijsheid om niet enkel op het ‘fun’-aspect van jullie organisatie te focussen. Dit onderdeel staat namelijk niet hoog op het eisen- en interesselijstje van deze groep. Wat kun je wel laten zien? Breng bijvoorbeeld naar voren dat er binnen je bedrijf wordt gedaan aan kennisdeling, dat het deelneemt aan interessante evenementen en dat er veel wordt gewerkt aan het up-to-date houden van de interne kennis.    


Wat is het 'show, don't tell-principe'? 

Je doelgroep bestaat natuurlijk niet alleen uit mensen die je wilt aantrekken, maar ook uit mensen die al werkzaam zijn bij je bedrijf. Hier geldt het ‘show, don't tell-principe'; wie kan er beter belichamen hoe leuk je bedrijf is dan je eigen personeel? Breng je huidige mensen en hun ervaringen dus in beeld, zo maak je je content persoonlijk. Showcase de experts die momenteel werken bij je bedrijf en laat via hen zien dat je als bedrijf écht passie hebt voor hetgeen wat jullie doen en aan welke mooie projecten jullie werken. Op die manier geef je jouw doelgroep een persoonlijk inkijkje in de organisatie en licht je op een toegankelijke manier uit wat jouw doelgroep wilt zien.   Wist je dat je op deze manier óók je bestaande personeel enthousiasmeert? Wij hebben gemerkt dat, hoe persoonlijker de content is, hoe meer de personen ín de video geneigd zijn om het te delen met hun eigen netwerk. Niet alleen spreek je dus potentiële medewerkers aan, maar ook je huidige personeel voelt zich meer betrokken met je bedrijf. Twee vliegen in één klap! 

Video, fotografie en unieke tekst in je uitingen 

Nu je weet wat je wil vertellen en aan wie, is het tijd voor het volgende onderdeel: de uitwerkingen. Op welke manieren werk je de informatie van jouw USP's uit en maak je het ‘levend’?  Hiervoor zijn er drie soorten ‘kerncontent’: video, foto en unieke teksten. Natuurlijk kun je als bedrijf zelf bepalen wat voor middelen je gebruikt voor je uitwerking. We houden ons in ons Employer Branding pakket altijd vast aan deze drie soorten, omdat kandidaten veel vacatures zien die enkel bestaan uit eenzijdige teksten. Daardoor vallen middelen als video, fotografie en unieke tekst op. 
Meer tips lezen over hoe je écht goede vacatures maakt? Lees hier de blog! 

We zien dat deze manier van communiceren goed werkt; er wordt positief op gereageerd en het zorgt voor meer clicks en sollicitaties. Het is namelijk anders dan wat de rest doet. De verschillende soorten content zorgen ervoor dat je bedrijfscultuur in één oogopslag voelbaar zijn. Sollicitanten krijgen op deze manier eerder een connectie met je bedrijf, dan dat ze dat uit een droge tekst of post moeten halen. 

Wist je dat je tekst niet alleen maar informatief in hoeft te zetten, maar ook kunt gebruiken als extra troef om je vacature aantrekkelijker te maken? Je maakt je externe communicatie uniek, wat je doelgroep aanspreekt.  

Wat levert ons Employer Branding pakket op? 

Zoals je leest, bieden wij een Employer Branding pakket aan waarmee we al het bovenstaande voor jou kunnen aanpakken. Niet alleen zorgen we ervoor dat jouw merk écht opvalt in de grijze massa met originele content en vacatures, maar ook... 

  1. Trekken we een groter aantal sollicitanten aan met de juiste vaardigheden en ervaring; 

  2. Creëren we een hogere mate van werkgeluk onder je werknemers; 

  3. Bouwen we aan een positievere reputatie van je bedrijf in de branche en bij potentiële kandidaten; 

  4. Krijgt je bedrijf een grotere aantrekkingskracht op talent; 

  5. En ontstaat er tenslotte een grotere loyaliteit aan je bedrijf onder huidige medewerkers. 

Employer branding vs. Employee branding

Employer branding is hoe een bedrijf zichzelf presenteert als een goede plek om te werken. Dit gaat over het imago en de reputatie die een bedrijf heeft bij huidige en toekomstige medewerkers. Het doel is om talent aan te trekken en te behouden door te laten zien dat het bedrijf een fijne werkplek is met goede waarden, cultuur, en kansen.

Employee branding gaat over hoe werknemers van een bedrijf zichzelf presenteren als onderdeel van dat bedrijf. Dit betekent dat medewerkers trots zijn op hun werk en hun bedrijf positief vertegenwoordigen naar de buitenwereld. Ze delen hun positieve ervaringen en successen, wat helpt om het imago van het bedrijf te versterken.

Het verschil tussen deze twee is dat employer branding gaat over hoe het bedrijf zichzelf neerzet als werkgever, terwijl employee branding gaat over hoe de medewerkers het bedrijf vertegenwoordigen. Employer branding is dus meer vanuit het bedrijf zelf, en employee branding komt vanuit de medewerkers.

Wil je jouw vacatures graag gevuld zien met de juiste talenten, maar zit je met je handen in het haar? Geen zorgen! Als deze blog je aanspreekt en je graag meer informatie ontvangt over ons Employer Branding pakket, kun je hier vrijblijvend contact opnemen met één van onze Business Consultants. We helpen je graag!