Over de business Kandidaten

Wat doet een Analist?

Wat doet een analist? Deze vraag lijkt een simpel antwoord te hebben: een analist voert analyses uit. Daarmee zie je meteen hoe veel kanten je op kunt! Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepen:

Eva van der Helm
6 oktober 2020

 • Politiek Analist

 • Financieel Analist

 • Forensisch Analist

 • Data Analist

 • Business Analist

 • Laboratorium Analist

 • Systeem Analist

 • Informatieanalist

 • Testanalist

 • Kredietanalist

 • Biomedisch Analist

 • Webanalist

 • Analist van sportwedstrijden


Hieronder zullen we een aantal van deze beroepen uitlichten die we regelmatig voorbij zien komen op het Cooder job-platform bij onze IT vacatures  en Finance vacatures.

Wat doet een Data-analist / Informatieanalist?


De Data Analist en Informatieanalist liggen redelijk dicht bij elkaar. Beiden gaan namelijk over het verwerken van data tot informatie. De Data Analist zet vaak grote stromen data om naar informatie, die vervolgens weer verder geanalyseerd kan worden. Je houdt je soms ook bezig met het verzamelen en controleren van data. Deze data bestaat vaak uit grote stromen van cijfers, die niet door ‘normale mensen’ gelezen en geïnterpreteerd kunnen worden. Deze moet eerst worden geanalyseerd en verwerkt tot leesbare informatie. Vervolgens wil je de informatie die uit je analyse komt ook weer duidelijk presenteren. Competenties die dus belangrijk zijn in dit werk zijn analytische vaardigheden, kritisch en logisch nadenken en precisie. Verder is het natuurlijk handig als je goed met details kunt omgaan!

Data Analisten en Informatieanalisten vind je meestal bij IT-bedrijven of bedrijven met een grote IT-afdeling, zoals bijvoorbeeld banken of overheidsinstellingen. De baankansen zijn momenteel redelijk. Waar we een grotere baankans zien, is voor de meer technische data profielen zoals Data Engineers. Vooropleidingen die relevant zijn, zijn bijvoorbeeld op het gebied van wiskunde, economie, bedrijfskunde of econometrie. Salarissen beginnen voor een starter rond de €2.300 bruto per maand, maar met bepaalde opleidingen zou je ook al hoger kunnen instromen. Het hoogste salaris wat wij voorbij zien komen ligt rond de €4.000-€4.500 bruto per maand.

Neem vooral een kijkje bij onze vacatures op gebied van data als je meer wil weten.

Wat doet een Testanalist?


Een Testanalist houdt zich bezig met het testen van software. Het gaat om het opzetten en uitvoeren van tests, en het analyseren van deze uitslagen. Het kan zijn dat je zelfstandig werkt (als tester), maar het komt binnen deze functie ook vaak voor dat je een team van testers aanstuurt of een testproject leidt. Competenties die passen bij deze functie zijn: analytisch vermogen, zelfstandig kunnen werken en kritisch kunnen denken.

Je vindt Testanalisten bij elk bedrijf met een grote IT-afdeling. De baankansen zijn op het moment (najaar 2020) niet heel goed op het gebied van test automation. Certificaten die handig zijn om te halen? Met name ISTQB is nuttig! Denk verder aan bijvoorbeeld TMAP en Selenium. Salarissen liggen tussen de €2.100 bruto per maand (starter) tot ongeveer €5.000 bruto per maand (senior).

Op zoek naar baan als Testanalist? Wellicht zie je hier wat tussen!

Wat doet een Web Analist?


Een Web Analist werkt op het snijvlak van IT en marketing en specialiseert zich in het analyseren van internetverkeer. Hierbij gaat het met name om statistieken en het gedrag van bezoekers op de website. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het uitvoeren van tests, maar zet deze data ook om naar rapporten en verbetervoorstellen. Naast dat je analytische vaardigheden hebt, is het dus ook belangrijk dat je data kan vertalen naar begrijpelijke informatie en adviezen kunt uitbrengen voor verbetering.

Je werkt vaak in een e-commerce omgeving. Bedrijven waar Web Analisten werken zijn onder andere gespecialiseerde (online) marketingbureaus, webwinkels of verschillende grotere organisaties. Waar kun je aan denken qua salaris? Het bruto maandsalaris ligt meestal tussen de €2.500 – €5.000 bruto per maand. Er is geen specifieke opleiding om web analist te worden, maar vooropleidingen in de richting van Marketing, Bedrijfskunde en Informatica sluiten over het algemeen goed aan.

Voor vacatures op dit gebied, neem vooral hier een kijkje!

Wat doet een Business Analist?


Business Analist (BA) is een interessante functie die zich op het snijvlak tussen business en IT bevindt. De Business Analist vertaalt wensen van de (interne) opdrachtgever naar technische oplossingen. Je bent dus echt een tussenpersoon die zowel technische als communicatieve skills op zak moet hebben! Soms leunt de functie wat meer tegen het IT-gedeelte aan, dan wordt de rol vaak IT-business Analist genoemd. Soms zit het wat meer richting data- of informatieanalyse. Wat ook kan, is dat het een meer functionele rol is waarbij je IT en business afdelingen met elkaar verbindt.

Hoe word je een Business Analist? Opleidingen zoals (technische) Bedrijfskunde en Informatica liggen het meest voor de hand. Ook zijn er interessante post hbo-opleidingen te volgen op dit gebied. Dit is met name handig als je je wil specialiseren in een bepaalde richting.

De baankans is goed. Business Analisten werken veelal bij de wat grotere organisaties, financiële instellingen en consultancybureaus. Salarissen beginnen vanaf zo’n €2.300 bruto per maand en kunnen oplopen tot zo’n €4.500 - €5.000 per maand.

Heb je interesse in een baan als Business Analist? Bekijk onze IT-vacatures op onze website!

Wat doet een Financieel Analist?


Een Financieel Analist specialiseert zich in het analyseren van de financiële situatie binnen een bedrijf, branche of de economie in het algemeen. Het doel is om effect van een bepaald beleid of gebeurtenissen te meten of te voorspellen. “Wat is de impact hiervan op de financiën van de organisatie?”, als financieel analist geef je antwoord op dit soort vragen.

Om Financieel Analist te worden is een economische vooropleiding een must, zoals bijvoorbeeld Bedrijfseconomie. Je kunt ook doorgroeien vanuit een rol als bijvoorbeeld controller of financieel medewerker. De baankansen zijn in ieder geval goed en er wordt verwacht dat dit ook zo zal blijven! De salarissen liggen op ongeveer €3.000 - €5.500 bruto per maand, afhankelijk van bijvoorbeeld opleidingsniveau, functie-inhoud en werkervaring.

Op zoek naar een job als Financieel Analist? Neem vast een kijkje bij de finance vacatures op Finture Careers!

Benieuwd welke werkzaamheden een consultant uitvoert? Dan lees je in deze blog!
Zoals je ziet kun je onwijs veel kanten op als Analist! Waar wil jij je in specialiseren? Mocht de keuze vallen op een rol als analist binnen de IT of Finance sector kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met onze consultants! Zij vertellen je graag meer over de actuele baankansen en gangbare salarissen en kunnen je eventueel direct voorstellen bij een van onze partners.