Wat is frontend development en wat doet een frontend developer?

Frontend development. Een breed begrip, wat binnen de IT ontzettend belangrijk is. Wat houdt het precies in en wat kan je er mee? In deze blog nemen we deze sector en functie onder de loep en geven we antwoord op al jouw vragen. Benieuwd naar andere IT-functies? Neem dan vooral een kijkje bij een van onze andere blogs!

CooderJobs
13 juli 2020

Wat is frontend development precies? 

Frontend is het deel van een website of app dat voor een gebruiker zichtbaar is. De naam zegt het al: het is eigenlijk de voorkant. Het wordt ook wel user interface (UI) of gebruikersinterface genoemd. Als je bijvoorbeeld een app of een webshop hebt waarbij je producten kunt aanschaffen, dan is de frontend het gedeelte waar de bezoekers de producten op de site of in de app zien staan. De database/CRM, met daarin alle gegevens van de producten en de klanten, hoort daar dus niet bij.

Dit zijn de belangrijkste technologieën die gebruikt worden voor frontend development:

 • HTML

Dit bepaalt de structuur van de website zoals bijvoorbeeld de headers, de afbeeldingen en de paragrafen.

 • CSS

Dit bepaalt hoe de HTML eruit komt te zien. Dus het gaat echt om de stijl dat bestaat onder andere uit het lettertype, de kleur en de grootte.

 • Javascript

Dit bepaalt hoe events op de site worden afgehandeld. Bijvoorbeeld de vervolgactie als er op een knop wordt gedrukt. Javascript stuurt, kort gezegd, alle de data van- en naar de backend. De drie meest gebruikte JavaScript frameworks zijn Angular, Vue en React.

Wat doet een frontend developer? 

Een frontend developer, ook wel een frontend programmeur of front-end ontwikkelaar genoemd, zorgt ervoor dat de website er goed uitziet en werkt met de hoogst mogelijke resolutie op verschillende devices, besturingssystemen en browsers. Tegelijkertijd houdt hij ook rekening met de gebruiksvriendelijkheid, de laadtijd van de website en de vindbaarheid in zoekmachines. Frontend developers gebruiken voornamelijk de programmeertalen HTML en Javascript en de opmaakelementen van CSS. Kort gezegd is een frontend developer dus bezig met het ontwerpen, programmeren, testen en implementeren van het gedeelte van de website wat zichtbaar is voor bezoekers. 

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit van een frontend developer? 

 • Websites en applicaties ontwikkelen in HTML, Javascript en CSS;

 • Verbeteren van webpagina’s en landingspagina’s;

 • Optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid;

 • Technisch uitwerken van designs;

 • Verbinding maken tussen techniek en design.

Hoe word je een frontend developer? 

Om een frontend ontwikkelaar te worden zijn er diverse IT-opleidingen die je kunt volgen op het mbo, hbo of wo. Ben je al afgestudeerd met een andere IT-opleiding? Dan kun je er alsnog voor kiezen om je frontend kennis bij te spijkeren door middel van een cursus of een training. Ook zijn er binnen frontend werkzaam zónder opleiding. Zij zijn autodidact en hebben zichzelf de stof aangeleerd.   

Opleidingen tot frontend developer

Om een frontend developer te worden kun je de opleiding Informatica of Technische Informatica op het hbo of op de universiteit volgen. Maar je kunt ook de opleiding Computer Science op de universiteit volgen. Daarnaast kun je de mbo-opleiding Webdeveloper volgen, alleen moet je hierbij wel rekening houden dat bedrijven vaak op zoek zijn naar kandidaten met minimaal hbo-ervaring.  Tot slot kun je een cursus Webdesign of een training Front End Webdeveloper volgen.    

Het salaris van een frontend developer 

Een startende frontend developer verdient ongeveer €2.300 tot €3.250 per maand. Als je rond de twee tot vier jaar ervaring hebt, dan kun je als frontend developer €3.250 tot €4.400 per maand verdienen. Mocht je vijf jaar of meer aan ervaring hebben opgedaan als frontend developer? Dan kan je maandsalaris zelfs oplopen tot een bedrag van 6.000!

Functie-eisen voor een frontend developer 

Hieronder zie je een overzicht van de meest gevraagde functie-eisen bij openstaande frontend developer vacatures.  

 • Ervaring met HTML/CSS/Javascript 

 • Ervaring met AngularJS 

 • Ervaring met XML/XSLT 

 • Kennis van User Experience en/of User Interface 

 • Mbo- of hbo-opleiding Informatica 

 • Kennis van PHP en MySQL 

 • Werkervaring 

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor de functie frontend developer? 

Als frontend ontwikkelaar is het belangrijk dat je kwalitatief werk levert en dat je in staat bent om met diverse mensen samen te werken. In deze rol is het vanzelfsprekend dat je rekening houdt met de wensen en behoeften vanuit de klant en dat je als sparringpartner fungeert. Overige belangrijke persoonlijke eigenschappen voor deze functie zijn analytisch vermogen, creativiteit, nauwkeurigheid en communicatie.

Arbeidsperspectief en doorgroeimogelijkheden voor een frontend developer 

Op dit moment is het arbeidsperspectief voor een frontend developer zeer goed. Op Cooder hebben wij meer dan 80 openstaande vacatures voor frontend developers. Web development is één van de meest populaire en snelst groeiende industrieën ter wereld. Hierdoor komen er steeds meer vacatures online. Per vacature zit er wel een verschil in de vraag naar bepaalde specialismen, dus is het verstandig om hiermee rekening te houden. Als Frontend Developer is het mogelijk om door te groeien naar een positie als Senior Webdeveloper of Projectleider.

Wat zijn de voor- en nadelen van een frontend developer? 

Voordelen: 

 • Toekomstbestendige baan 

 • Goede arbeidsvoorwaarden 

 • Goede work-life balance 

 • Creatieve baan 

Nadelen: 

 • Je moet up-to date blijven van de ontwikkelingen 

 • Competitieve industrie

Waar werkt een frontend developer?

Een frontend developer is vaak werkzaam op de ICT-afdeling. Dat kan bij een klein bedrijf zijn dat gespecialiseerd is op ICT, maar het kan ook bij een multinational in een totaal andere branche zijn. Frontend developers werken het meeste samen met andere IT-specialisten, SEO-specialisten, Product Owners en Designers. 

Waarom zou je een frontend developer willen worden? 

Frontend developers zijn zeer gewild waardoor het makkelijker is om een geschikte baan te vinden.  Hierdoor zijn het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak aantrekkelijk. Daarnaast is het leuk en creatief werk en is er een goede work-life balance. Het werk zelf is een mooie combinatie van IT en User Experience. Mocht je dus graag direct resultaat willen zien van wat je doet, en wil je constant blijven door ontwikkelen? Dan is een functie als frontend developer iets voor jou!

IT-vacatures bekijken!

Wil je werken als een frontend developer?  

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd om als frontend developer aan de slag te gaan? Bekijk hier onze Frontend vacatures! Of lees hier onze blog over App developers of Java developers!